Saltimbocca
eli ”suuhun hyppäävä” italialainen herkku syntyy suhteellisen helposti ja
maistuu todella italialaiselta. Italialainen nimi tulee Raholan mukaan verbistä
saltare, hypätä, ja bocca, suu, ja tarkoittaa siis "hypätä suuhun"
tai "hyppiä suussa" ja johtuu ruokalajin herkullisuudesta – sillä on
kiire vatsaan. Lisämääre ”alla romana” kertoo, että kyseessä on herkku
roomalaiseen tapaan. Nykyisin ainakin Helsingistä on ainakin silloin tällöin
saatavissa hyvää vasikanlihaa, jota tarvitaan saltimboccaan. Takavuosina tätä herkkua
ei pääraaka-aineen puutteen vuoksi voinut valmistaa. Saltimboccan kaveriksi
lautaselle pääsi salviaperunasosetta sekä keitettyä porkkanaa.
Salviaperunasose
6-7
isoa jauhoista perunaa
70
g voita
noin 20 salvianlehteä
hiukan suolaa
Keitä
perunat kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Puserra kuoritut perunat
reikälevyn läpi perunalumeksi. Sulata kattilassa voi, lisää salvianlehdet ja
anna voin paahtua ruskeaksi, salvian ja pähkinäisen makuiseksi. Sekoita
salviavoi perunalumen joukkoon ja mausta suolalla. Sose saa jäädä hiukan
karkeaksi ja jopa vähän kuivahkoksi. Muotoile kahdella lusikalla
salviaperunasoseesta kvenellejä lautasille.
Saltimbocca
(alla romana)
(4
hengelle)
n.
450 g vasikan sisäpaistia
8
viipaletta parmankinkkua
1
ruukku salviaa
voita
mustapippuria myllystä
3
rkl kuivaa valkoviiniä
3
rkl Marsalaviiniä
Leikkaa
paisti neljäksi viipaleeksi ja puolita viipaleet. Aseta kukin viipale
vuorollaan kahden talouskelmun väliin ja taputtele ne sopivalla sileällä
astalolla litteäksi. Ei liian kovalla voimalla, että palat pysyvät ehjänä. Ne
voi kuulemma myös kaulita kelmujen välissä litteiksi.
Kuumenna
pannulla voita niin, että se kuohuu, ja friteeraa siinä 16 salvianlehteä. Nosta
salvia pois pannulta, mutta säästä voi. Mausta lihapalat kevyesti
mustapippurilla. Painele kunkin lihapalan päälle keskelle parmankinkkuviipale.
Aseta sitten kaksi salvianlehteä jokaiselle kinkkuviipaleelle ja kiinnitä ne
sekä kinkku hammastikulla lihaan. Käännä yli menevä kinkku lihapalan alle.
Kuumenna pannu uudelleen, ja jos salviaa on jäljellä, voit lisätä sitä pannulle
antamaan voille lisää makua. Paista lihoja ensin hetken aikaa kinkkupuoli
alaspäin, käännä, ja paista sitten pidempään lihapuolelta. Nosta lihat sivuun
pannulta ja peitä alumiinifoliolla.
Poista
pannulta mahdollisesti lisäämäsi salviat. Kuumenna pannu, lorauta viinit
pannulle ja irrottele paistinlastalla pannulta kaikki hyvä maku liemeen.
Roomalaiset käytävät Marsalan asemesta valkoviiniä. Itse pidän Marsalan mausta
ja siksi käytin sitä. Koska se antaa lihalle kovin makean maun, laitoin 50/50
valkoviiniä, jotta ruoasta ei tulisi liian makeaa. Laita kaksi lihapalaa
kullekin lautaselle ja lusikoi pannulta maukas liemi lihapaloille.
Ensimmäistä
kertaa Suomessa käydessään italialainen ystäväni hämmästyi meille suomalaisille
itsestään selvää asiaa. Olimme ravintolassa ja hän tilasi pihvin. Kun annos
tuotiin hänelle, siinä oli kastiketta pihvin päällä ja kaikenlaisia lisukkeita
vieressä. Ei hän sellaisia ollut tilannut. Hän oli tilannut pihvin. Pelkän pihvin,
ei muuta. Italiassa ei useinkaan käytetä
liharuokien kanssa kastikkeita ja lisukkeet tilataan erikseen. Tämä pannulla oleva liemikään ei ole mikään
varsinainen kastike, antaa vain lisää makua saltimboccalle. Siksi sitä ei
tarvitse olla paljoa pannulla.
Nam! Hyvä idea käyttää salviat muussin joukkoon, saltimboccasta kun niitä usein jää yli.
VastaaPoistaPitäisi muistaa tuunata peunasosetta joskus muulloinkin. Yleensä se vaan aina jää siksi perinteiseksi ja tavalliseksi pottumuusiksi...
VastaaPoista