Ei, en tarkoita mitään noutoruokaa yömyöhällä, vaan ihan alusta asti itse tehtyä. On jäänyt epätrendikkäältä keittiöltä sellainen tekemättä. Ajatus heräsi Kokoliha-Karhusen tekemästä possukebabista. Jo vuosia sitten ovat useat blogaanit ansiokkaasti valmistaneet niitä uunimenetelmällä erilaisista lihoista vaihtelevin maustesekoituksin. Kokoliha-Karhunen käytti pohjana Me Naiset–lehden reseptiä ja minä tein samoin, sillä siinä on hyvät työkuvat aiheesta. Maustoin lihat ja tein kastikkeet oman maun mukaan.
Kebabliha uunissa
½
kg naudan jauhelihaa
½
kg karitsan jauhelihaa
1
rkl rouhittua mustapippuria
3
rkl Aromat-maustesekoitusta
tai 1,5 rkl suolaa + 1 tl valkosipulijauhetta + 1 rkl jeeraa
2
tl paprikajauhetta
1
tl chilipulveria
50/50
sekoitus nautaa ja karitsaa tuntui sopivalta. Pelkkä nauta saattaa jäädä
kuivaksi, mutta karitsan jauheliha on rasvaisempaa ja siksi toimii tässä. Voit
käyttää pelkkää karitsaa tai pelkkää nautaa. Karhunen käytti possua ja silavaa
ja jotkut ovat käyttäneet sika-nautaa tai nauta-sikaa. Jo kadonneeksi luulemani
Aromatin käyttö hieman hirvitti, mutta sitä on tässä käytetty netin mukaan.
Aromat on 62-prosenttisesti suolaa. Aromiaineiden lisäksi se sisältää
natriumglutamaattia. Päätin kuitenkin kokeilla sitä ja antaa lihalle aidon
pikaruoan maun. Sen voi korvata esimerkiksi suolalla, valkosipulijauheella ja
juustokuminalla eli jeeralla.
Laita
mausteet joukkoon ja sitten sekoita lihamassa huolellisesti. Me Naiset käytti
monitoimikonetta sekoittamiseen. Itse laitoin lihan 10 minuutiksi yleiskoneen
kulhoon vaivaantumaan, jonka jälkeen painelin siitä omin kätösin mahdollisimman
tiiviin massan. Jaoin massan kahdelle alumiinifoliolle pötköksi, jonka käärin
huolellisesti. Sitten laitoin pötkylän toiselle alumiinifolion palalle ja taas
käärin tiukkaan. Sitten tiivistin lihasekoituksen kiertämällä pötköjen päät
kuten karkkipaperin. Käytin vahvaa alumiinifoliota, joka kesti hyvin tämän
käsittelyn. Useissa ohjeissa uunin lämpö oli 100 astetta ja paistoaika 3-4 tuntia.
Halusin kiinteän lopputuloksen, joten valitsin uunin lämmöksi 125 astetta ja
paistoajaksi 3 tuntia. Tiiviskin paketti vuotaa jonkin verran nestettä, joten
käyttämällä pakettien alla peltiä säästyin uunin siivoamiselta.
Nostin
kuumat kääröt työpöydälle jäähtymään ja vetäytymään. Siirsin ne vielä
jääkaappiin kylmenemään ennen avaamista ja leikkaamista.
Tomaattikastike
1
tlk San Marzanon tomaatteja
1 sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl tomaattipyreetä
1
rkl Worchestershire
-kastiketta
2
tl ruokosokeria
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
kuullottamiseen
(tuoretta basilikaa)
Silppua
sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla tomaattipyreen kanssa. Kaada
sekaan tomaattitölkki ja lisää loput mausteet. Keitä kastiketta kymmenisen
minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella tai paseeraa siivilän läpi. Tarkista
maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Halutessasi
voit lisätä kuumennuksen jälkeen silputtua tuoretta basilikaa kastikkeeseen.
Jogurttikastike
2
dl kreikkalaista jogurttia
1 raastettu valkosipulinkynsi
1
tl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa ja sokeria
pari
rouhausta valkopippuria
(tuoretta
minttua ja/tai basilikaa)
Raasta
valkosipuli jogurtin joukkoon, sekoita se, mausteet ja sitruunamehu ja anna
maustua jääkaapissa tunnin verran.
Jos
sinulla on, ja haluat lisätä yrttien makua kastikkeeseen, niin makusi mukaan
tuore minttu tai basilika silputtuna sopivat hyvin tähän.
Annoksen
viimeistely
Veistä
lihasta terävällä veitsellä tai juustohöylällä ohuita lastuja. Laita ne
uunipellille leivinpaperin päälle, sivele öljyllä ja kuumenna hetki (3-5 min)
grillivastuksen alla. Voit tarjota ne joko lautasella salaatin ja/tai riisin
kera tai pitaleivän välissä. Valitsin tänään salaattivaihtoehdon. Salaattia,
kirsikkatomaattia, kurkkua ja kevätsipulia. Siinä se.
voi jukupätkä - tästä jos jostain tulee nälkä!
VastaaPoistanyt pitää enää metsästää hyvä karitsanjauheliha ostoskoriin. ihanan ajankohtaista ja kuitenkin epätrendikästä ;)
Me taidettiin ostaa tuo karitsanjauheliha ihan tästä meidän pienestä kulmakaupasta. Pikkukaupaksi mahtavat valikoimat :)
VastaaPoista