Toscakakku
on pohjoismainen resepti todennäköisesti jostain 1960-luvulta. Rapea ja makea
mantelipinta antaa ihan tavalliselle kuivakakulle melko juhlallisen ulkonäön. Mutta
ei tarvitse leipoa kakkua voidakseen nauttia toscakuorrutuksesta. Sellainen
sopii yhtä hyvin omenoiden tai päärynöiden kanssa. Omppujen sesonki on kohta
parhaimmillaan. Nästä tuli päärynätoscaa ihan vaan siksi, että meillä sattui
olemaan hedelmävadilla pari kypsää päärynää. Jälkiruoan kanssa sopii
vaniljajäätelö tai vaniljakastike, joka sekin on tosi helppo tehdä itse.
Toscapäärynät kahdelle
päärynät
2
kypsää päärynää
ripaus
kanelia, kardemummaa ja jauhettua vaniljaa
kuorrutus
40
g voita
1
dl mantelilastuja
1
dl fariinisokeria
1
rkl vehnäjauhoa
2
rkl kermaa
viimeistely
vaniljajäätelöä
Kuori
päärynät, poista siemenkodat, leikkaa päärynälohkot sormenpäänkokoisiksi
paloiksi ja jaa ne kahteen matalaan uuninkestävään jälkiruokakulhoon. Ripottele
päälle ihan vaan aavistus mausteita.
Kaada
kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset, kiehauta ja kaada vuokiin
päärynänpalojen päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia
kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Anna
toscapäärynöiden hiukan jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.
Kuuma sokeri kuumassa vuoassa on sitten aika kuumaa... |
Toscakakkua ei tule leivottua juuri koskaan, mutta näitä edes joskus. Minusta melkein kakkua parempaa, koska omenat ja päärynät ovat niin hyviä ja jotenkin keventävät tuhdin kokonaisuuden.
VastaaPoistaTaitaapi se edellinen minunkin leipomani toscakakku olla jostain 90-luvulta... Mutta hedelmien kanssa tosca on vähän juhlallisempaa kuin kauramuru :)
VastaaPoista