Leivontakärpänen
iski ja halusin vaihteeksi kokeilla jotain uutta reseptiä, mielellään sellaista
jossa on kaurahiutaleita. Päädyin Jauhopeukaloisen blogiin ja muokkasin hiukan
hänen kaurasämpyläreseptiään. Ulkonäöltään minun sämpyläni ovat kuitenkin
jotain ihan muuta kuin sämpylöitä. Erinäköisiä,
kesäisiä ruusuja, ”Maistuis varmaan sullekin!” -blogin mangolassiruusujen
inspiroimana.
Ja se maku! Varmaan melkein parhaita leipomiani sämpylöitä pitkiin aikoihin.
Kannattaa kokeilla taikinareseptiä, vaikka ruususämpylöitä ei viitsisikään askarrella.
Nämä sämpylät viedään käsistä!
Ruususämpylät
(24
kpl)
100
g kaurahiutaleita
2,5
dl vettä
2,5
dl maitoa
1
pss (11 g) kuivahiivaa
12
g suolaa
20
g kidesokeria
2
rkl rypsiöljyä
200
g hiivaleipäjauhoja
noin
500 g vehnäjauhoja
voiteluun
kananmunaa
seesaminsiemeniä
Turvota
kaurahiutaleita haaleassa vedessä 5-10 minuutin ajan. Sekoita kuivahiiva
pieneen määrään vehnäjauhoja. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42
astetta) ja sekoita joukkoon jauho-hiivaseos, suola, sokeri, öljy sekä
turvonneet kaurahiutaleet. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen kunnes taikina
alkaa irrota kulhon reunoilta. Jätä taikina kulhoon vedottomaan lämpimään
paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Paloittele
taikina 30 tasakokoiseen palaan, joista 6 palaa edelleen neljään osaan (=24
isoa ja 24 pientä taikinapalaa).
Muotoile paloista palloja pyöritellen niitä
kämmenten välissä.
Ota yksi iso pallo ja kauli se litteäksi. Ota pieni pallo,
litistä se ja rypistele ruusun keskiosaksi.
Laita tämä pystyyn isomman
taikinalevyn keskelle.
Leikkaa taikinalevyyn neljä reunalta melkein keskelle asti
ulottuvaa viiltoa ja ala muotoilla ruusuja pienen taikinapallon ympärille.
Käännä
kiinni ensin yksi ”terälehti” pienen taikinapallon ympärille, sitten toinen
vastakkaiselta puolelta, sitten kolmas ja neljäs.
Laita taikinaruusu odottamaan
kevyesti öljyllä voidellun muffinvuoan koloon.
Kun vuoka on täynnä, voitele
sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, ripottele päälle hiukan
seesaminsiemeniä ja paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti