Kaali on kaali on kaali, mutta eri vuodenaikoihin kypsyvillä kaaleilla on jonkin verran eroja. Kevät- ja kesäkaali ovat hiukan löysemmin pakkautuneet kerälle, kun taas syyskaali sekä erityisesti talvikaali alkavat olla jo aika tiivistä tavaraa. Kevätkaali on myös jonkin verran miedompi ja rapeampi kuin myöhemmin syksymmällä kypsyvät kaalit.
Valkokaali
on todellista kevytruokaa. Siinä on energiaa vain 28 kCal/100 g ja se sisältää
paljon hyödyllisiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Valkokaalia voi käyttää niin raakana kuin
kypsennettynä.
viikon
kasvis 26/52: keräkaali eli valkokaali
Kaali
ja lammas ovat klassinen yhdistelmä ja kun alkaa tehdä mieli lammaskaalia, sitä
täytyy kokata. Lammaskaalin ei kuitenkaan tarvitse aina olla kattilassa, vaan
sen voi kätkeä myös piirakan sisään. Olimme joskus törmänneet netissä
tällaiseen kreikkalaiseen ruokakuvaan, jossa hauskan näköisessä kierteisessä piirakassa on
filotaikinaan käärittyä kaalia. Mutta se lammas puuttui, joten reseptiä täytyi
hiukan muokata vaikka pyrimmekin paistamaan muuten suunnilleen samantapaisen
tai ainakin samannäköisen piirakan. Perinteistä lammaskaalimaustetta, meiramia,
ei tällä kertaa käytetty, vaan enemmänkin lähi-idän mausteita. Lisäksi oman
erityisen hienon makunsa lammaskaalipiirakalle antoi Stockan herkusta löytämäni
ruukku Järvikylän ”Aasian Minttua”, jonka maussa oli mintun lisäksi hiukan
aniksen aromia ja paljon makeutta. Jos ”Aasian Minttua” ei ole saatavilla,
tavallinen minttu käy tähän reseptiin oikein hyvin. Filotaikina tarvitsee sen verran voita, että tämä piirakka vähäkalorisesta kaalista huolimatta ei ole mitään kevytruokaa.
Lammaskaalipiirakka filotaikinaan
Täyte
400
g hienoksi leikattua
kesäkaalia
3 uuden sadon sipulia
2 tuoretta kotimaista valkosipulinkynttä
1
tl jeeransiemeniä
1
tl fenkolinsiemeniä
1
tl korianterinsiemeniä
12 kokonaista mustapippuria
1,5
tl karkeaa merisuolaa
1
rkl vehnäjauhoja
150 g pehmeää
vuohenjuustoa
öljyä
3
rkl hienonnettua tuoretta
(Aasian) minttua
piirakkaan
1
pkt filotaikinaa (n 12 levyä)
150
g sulatettua voita
50
g fetajuustoa
0,5
tl jeeransiemeniä
hienonnettua (Aasian)
minttua
Mittaa
mortteliin jeera, fenkoli, korianteri, mustapippuri sekä merisuola ja hierrä ne
tasaiseksi maustesekoitukseksi. Kuumenna pannu keskilämpöiseksi. Laita pannulle
öljyä ja kuullota siinä mausteita hetken aikaa. Lisää hienoksi leikatut sipuli
ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetki, nosta pannun lämpö ja lisää pannulle
karitsan jauheliha. Ruskista jauheliha (tai ihan hienoksi leikelty kypsä karitsanpotka). Ripottele pannulle jauhot, sekoita
hyvin ja anna kypsyä jonkin aikaa. Lisää vesi, sekoita hyvin ja anna kiehua
noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen millinohuiksi leikatut kaalisuikaleet,
anna kypsyä hiljaisella lämmöllä vielä 10 minuuttia ja siirrä jäähtymään.
Hetkisen kuluttua lisää pieneksi pilkottu vuohenjuusto ja sekoita hyvin. Jaa täyte paistinpannulla kuuteen osaan.
Hetkisen kuluttua lisää pieneksi pilkottu vuohenjuusto ja sekoita hyvin. Jaa täyte paistinpannulla kuuteen osaan.
Ota
filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen
käyttöä. Älä avaa pakkausta ennen kuin alat täyttää taikinaa. Voitele matala,
noin 24 cm vuoka voisulalla ja ala rakentaa piirakkaa vuoan keskeltä ulospäin.
Levitä
filotaikinapino tasaiseksi työtasolle. Ota päällimmäinen taikinalevy, voitele
se ohuelti voisulalla ja nosta heti toinen taikinalevy edellisen päälle. Peitä
loput filotaikinalevyt kostealla keittiöpyyhkeellä etteivät ne kuivu. Nosta lusikalla
tasainen, ohut vana täytettä
taikinalevyn pidemmälle reunalle ja rullaa taikina pötköksi. Kierrä pötkö
kiepiksi vuoan keskelle. Jatka kierrosta seuraavalla täytetyllä taikinapötkylällä
heti edellisen perään jne kunnes koko taikina ja täyte on käytetty ja vuoka on
täynnä. Voitele piirakka voisulalla, ripottele pinnalle murennettua fetajuustoa
sekä rouhittuja jeeransiemeniä ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 25 minuuttia
tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Ripottele vielä lopuksi piirakan pinnalle
hiukan hienonnettua (aasian) minttua. Piirakan kanssa maistuu raikas salaatti.
Lammaskaali on herkkua ja tämä on hieno kekseliäs twisti tuohon perineteiseen ruokaan. Nam!
VastaaPoistaHieno! Täytyy pistää mieleen.
VastaaPoistaTästä tuli ihan hauskan näköinen makkara. Oli vaan vähän outo leikata kun siitä ei saanutkaan sellaisia nättejä kolmionmallisia viipaleita :)
VastaaPoistaTosi ihanasti kehitetty täyte. Pitäisi itsekin kokeilla, kun en ole tehnyt kuin perinteisiä (siis Bosnian perinteisiä). Pitsaleikkurilla pitäisi tulla hyvät viipaleet ;)
VastaaPoistaPizzaleikkuri?! Tottakai! Ei vaan tullut mieleen... Kiitos vinkistä :)
VastaaPoista