Argentiinalaisesta ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen liha.
Jättikokoiset, herkulliset pihvit, mehukkaat lihavartaat ja rasvaa tirisevät kokonaiset ruhot, jotka grillataan avotulella ja nautitaan friteerattujen perunoiden ja salaatin kera.
On kuitenkin jotain muutakin tosiargentiinalaista: alfajores, dulce de lechelllä täytetyt pikkuleivät.
Alfajor-pikkuleivät tunnetaan kaikkialla latinalaisessa Amerikassa. Uruguayssa rakastetaan dulce de lecheä ja perulaiset yrittävät omia alfajorit omakseen, mutta erityisesti Argentiinassa alfajoreja syödään ylivoimaisesti eniten ja ne ovat nykyään maan suosituimpia makeita snackeja, päivittäistä herkkua jokaiselle. Kaksi murotaikinakeksiä, joiden välissä on dulce de lecheä, mikä siinä voi olla niin ihmeellistä. Sitä makua ei voi kuvailla, vaan se täytyy itse maistaa. Täytyy maistaa yksi ja toinen ja kolmas, ja tuntea miten ohut vaniljainen ja rommilla maustettu pikkuleipä haukattaessa hajoaa murusiksi kielelle ja kuinka dulce de lechen pehmeän makea tahmeus leviää kitalakeen sulautuen yhdeksi kookoshiutaleiden kanssa…
Tänään jalkapallon MM-loppuottelussa sitten näemme, kannustaako makeilla alfajoreilla tankattu argentiinalaisyleisö oman joukkueensa voittoon, vai onko saksan futisfanien suolaiset pretzelit sittenkin se salainen ase kultamitaliin. Alfajores vs pretzels.
Alfajores
200
g pehmeää voita
60
g tomusokeria
1
kananmuna
1
tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa
0,5 rkl vaaleaa rommia
180
g maissitärkkelystä (Maizena)
150
g vehnäjauhoa
1
tl leivinjauhetta
0,25
tl suolaa
1
tölkki dulce de lecheä
kookoshiutaleita
tai tomusokeria
Vatkaa
pehmeä voi sekä tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa
voimakkaasti, ettei seos juoksetu. Lisää vanilja sekä rommi ja sekoita hyvin. Sekoita
keskenään Maizena, vehnäjauho, leivinjauhe sekä suola ja siivilöi jauhoseosta
taikinaan kolmessa tai neljässä erässä hyvin sekoittaen. Kun koko taikina on
valmista, taputtele se tiiviiksi palloksi, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin
jäähtymään tunniksi tai pariksi ennen leipomista. Taikinan voi hyvin valmistaa jääkaappiin
odottelemaan vaikka edellisenä päivänä. Itse asiassa murotaikina kannattaisi
jakaa pariin, kolmeen, jopa neljään osaan jääkaappiin. Silloin yksi on vuorollaan
kaulittavana ja käsiteltävänä, mutta muut taikinapalat pysyvät kylminä.
Jäähdytä
leivinpelti jääkaapissa ennen kuin alat leipoa. Kauli taikina mahdollisimman
ohueksi (vain 2-3 mm) ja ota siitä muotilla pyöreitä paloja. Nosta palat
varovasti leivinpaperin päälle uunipellille parin sentin päähän toisistaan. Kun
pellille ei mahdu enää enempää, jäähdytä keksejä vielä 10 minuuttia
pellillään jääkaapissa ennen kuin laitat ne uuniin. Silloin ne pysyvät paremmin
muodossaan paistettaessa.
Kypsennä keksejä 170 asteessa 8-10 minuuttia. Niiden tulee pysyä vaaleina. Jos
reuna alkaa ruskistua, ota keksit heti pois uunista. Jäähdytä
ritilän päällä.
Levitä
kahden keksin väliin dulce de lecheä (sokeroitu ja kokoonkeitetty
kondensoitu maito) ja ripottele päälle tomusokeria tai pyöritä pikkuleipien
reuna kookoshiutaleissa.
Taikinasta
tulee noin 30-40 pikkuleipää. Minulle tuli vähän vähemmän kun en malttanut olla
syömättä taikinaa (vanha ihminen, ettäs kehtaakin!). On muuten hyvää ihan
paistamattomanakin…
Pitikö niiden kaikkien olla pyöreitä? Siinä tapauksessa arvaa mikä ei kuulu joukkoon. |
Alfajor, malli Suarez Uruguay 2014. |
Hih :) Onko malli Suarez pikkuleiville jo olemassa ihan oma muotti? Vai haukkasitko itse vai millä teit nuo hampaanjäljet :)
VastaaPoista@ Suklaasieppo
VastaaPoistaEi ollut eri muottia, enkä haukannut :) Nappasin pyöreällä muotilla ensin palan pois reunasta ja viimeistelin hampaanjäljet pyöreäkärkisellä veitsellä.