Britannian gastronominen lahja maailmalle “lemon
posset”, sitruunakermavanukas, on varmaan maailman yksinkertaisin jälkiruoka. Se tehdään vähimmillään
kolmesta aineksesta, kermasta, sokerista sekä sitruunasta ja sen tekemiseen
menee aikaa enimmillään kymmenen minuuttia, minkä jälkeen vanukkaat saavat hyytyä
jääkaapissa jokusen tunnin ajan ennen tarjoilua. Tai tarvittaessa vaikka seuraavaan päivään asti. Toisin kuin pahat kielet väittävät, Britanniassa siis osataan tehdä muutakin kuin hukuttaa kaikki raaka-aineet minttuun. Tai... mitenkähän minttu mahtaisi toimia lemon possetin mausteena...
Lemon posset
(4
annosta)
2
sitruunaa
4
dl kuohukermaa
1,5
dl kidesokeria
Raasta
kulhoon yhden sitruunan kuori ja purista molempien sitruunoiden mehu (noin 1
dl). Kaada kattilaan kerma sekä sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on
sulanut ja kerma on kiehumispisteessä.
Kaada
kuuma kerma kapeana nauhana sitruunamehun joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi
seos kannuun, täytä siitä jälkiruokamaljat ja laita vanukkaat jääkaappiin
hyytymään. Muutaman tunnin kuluttua (vähintään) jälkiruoka on valmista nautittavaksi.
Lemon
possetin voi koristella sitruunankuorisuikaleilla, sitruunanlohkolla tai
sitruunamelissan lehdellä. Sitruunan maun kanssa sopivat hyvin myös vadelmat,
mansikat, passionhedelmät, mangokuutiot ym.
Limettiposset, mansikoita ja
basilikaa
(4
annosta)
1 sitruuna
1
limetti
ripaus
jauhettua inkivääriä
ripaus
jauhettua muskottipähkinää
4
dl kuohukermaa
1,5
dl kidesokeria
10
mansikkaa
2
rkl sokeria
1 rkl limettimehua
1 rkl Grand Marnier –likööriä
10 basilikanlehteä
Raasta
kulhoon limetin kuori. Purista kulhoon sitruunan ja limetin mehu (noin 1 dl). Lisää inkivääri ja muskottipähkinä. Kaada kattilaan
kerma sekä sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on sulanut ja kerma on
kiehumispisteessä.
Kaada
kuuma kerma kapeana nauhana sitruunamehun joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi
seos kannuun, täytä siitä jälkiruokamaljat ja laita vanukkaat jääkaappiin
hyytymään vähintään muutaman tunnin ajaksi.
Huuhtele
mansikat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää mansikoiden joukkoon sokeri,
limettimehu, sitruslikööri sekä hienonnetut basilikanlehdet. Anna seoksen
mehustua huoneenlämmössä siihen asti kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Lusikoi
vanukkaiden pinnalle mansikoita ja tarjoile.
Millainen tulos mahtaa tulla jos kerman sijaan käyttää maitoa?
VastaaPoistaEn ole missään nähnyt sellaista lemon posset -reseptiä jossa kerma olisi korvattu maidolla, joten voi olla ettei toimi. Rasvan määrällä on varmaan oma vaikutuksensa tämän kemiallisen reaktion onnistumiseen ja maidon kanssa veikkaisin että lopputulos saattaa olla enemmän jotain kotijuuston tapaista.
VastaaPoistaIso kiitos jälleen tästä ABC-sarjasta! Kerman lisääminen ohuena nauhana mehun joukkoon toimi ja pelättyä juoksettumista ei tapahtunut. Huomiset ruokavieraatkin varmasti kiittävät :)
VastaaPoistaKiva jos voidaan olla avuksi :) Lemon/lime posset on kertakaikkiaan loistava keksintö.
VastaaPoista