Tämä on jo neljäs raparperiresepti kuluvan toukokuun aikana, mutta yhdestä Suomen parhaasta
kausituotteesta, raparperista, ei ihan helposti saa tarpeekseen. Hyydytetty raparperijuustokakku
on hyvä valinta tämän vuodenajan kahvipöytään tai jälkkäriksi. Siitä saa myös energiaa aktiiviseen (penkki)urheilupäivään. Tänään pelataan jääkiekon MM-mitalipelit ja ajetaan F1 Monacon osakilpailu. Kaiken lisäksi iltamyöhällä vietetään vielä EU-vaalivalvojaisia.
Ohjeen määrä riittää halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan ja kun puolittaa ainekset, voi käyttää tällaista 17 cm vuokaa, kuten minä. Kakun voi tehdä myös pieniin annoslaseihin, tilaisuuden laadusta riippuen joko pieniin kertakäyttöpikareihin tai sitten ihan oikeisiin lasisiin laseihin. Tällöin annoksia tulee 12-16 kpl riippuen pikarin koosta. Jotta raparperijuustokakun purutuntuma ei jäisi tasapaksun tylsäksi, ripottelin lopuksi kakun päälle kohtalaisen karkeaa marenkimurskaa ja reunoille kokonaisia pikkumarenkeja.
Ohjeen määrä riittää halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan ja kun puolittaa ainekset, voi käyttää tällaista 17 cm vuokaa, kuten minä. Kakun voi tehdä myös pieniin annoslaseihin, tilaisuuden laadusta riippuen joko pieniin kertakäyttöpikareihin tai sitten ihan oikeisiin lasisiin laseihin. Tällöin annoksia tulee 12-16 kpl riippuen pikarin koosta. Jotta raparperijuustokakun purutuntuma ei jäisi tasapaksun tylsäksi, ripottelin lopuksi kakun päälle kohtalaisen karkeaa marenkimurskaa ja reunoille kokonaisia pikkumarenkeja.
Raparperijuustokakku
raparperisose
500
g raparperipaloja
1,5
dl sokeria
ripaus
suolaa
1
dl vettä
1/8
tl erittäin hienoksi jauhettua kardemummaa
2
tähtianista
pohja
10 digestivekeksiä
75
g voisulaa
raparperi-juustotäyte
2
keltuaista
2
rkl kidesokeria
raparperisosetta
1 tölkki (250 g) Mascarponejuustoa
1 tölkki (250 g) Mascarponejuustoa
1/2
tl jauhettua vaniljaa
3 liivatetta
tilkka
lähes kiehuvaa vettä
2
dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 valkuaista
2
rkl kidesokeria
raparperihyytelö
2,5
dl raparperisosetta
2
rkl hienoksi leikattua (voimakasta) minttua
1 liivate
0,5
dl lähes kiehuvaa vettä
koristeeksi
valkoisia
marenkeja
mintunlehtiä
Keitä
ensin raparperisose jäähtymään. Jos haluat vihreämpää raparperia, kuori varret.
Muussa tapauksessa soseesta tulee ruskeaa koska raparperien ”kuori” on
punertavaa. Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää
soseen muut ainekset ja keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet niin paljon
että ne ovat soseutuneet itsekseen. Poimi tähtianikset pois ja jäähdytä sose.
Ota erikseen noin 2,5 dl sosetta juustokakun kuorrutusta varten ja käytä loput
juustotäytteen joukkoon.
Tee
kakkuun pohja. Vuoraa irtopohjavuoka (halk 24 cm, puolikas resepti mahtuu halk 17 cm vuokaan) kokonaan leivinpaperilla: pohjan paperi
kiinnittyy kun reuna napsautetaan paikalleen ja reunoille
leivinpaperikaistaleet kiinnitetään sivelemällä vuokaan ohut kerros voita,
johon paperi tarttuu kiinni. Murskaa digestivekeksit, sekoita ne voisulan
kanssa ja painele keksiseos tiiviisti kakkuvuoan pohjalle. Laita vuoka
jääkaappiin noin tunniksi jotta pohja kovettuu.
Erottele
keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa vaahdoksi ensin valkuaiset ja 2
rkl sokeria, sitten kuohukerma sekä viimeksi keltuaiset ja 2 rkl sokeria. Näin
sähkövatkaimen vispilöitä ei tarvitse välillä pestä, vaan voi siirtyä suoraan
kulhosta seuraavaan. Laita liivatelehdet noin viideksi minuutiksi likoamaan
kylmään veteen. Sekoita juustotäyte keltuaiskulhossa. Lisää keltuaisvaahdon
joukkoon vanilja, mascarpone sekä raparperisose ja sekoita hyvin. Ota liivatteet
vedestä, puristele niistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet tilkkaseen
kiehuvaa vettä. Vatkaa liivateseos huolella juustokakkumassan joukkoon. Sekoita
juustokakkumassaan kermavaahto sekä lopuksi valkuaisvaahto, täytä kakkuvuoka seoksella
ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään 3-4 tunnin ajaksi.
Sekoita
keskenään 2,5 dl raparperisosetta sekä minttu ja aja massa mahdollisimman
hienoksi sauvasekoittimella. Laita liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi
minuutiksi, minkä jälkeen puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota
liivatteet kuumaan veteen. Sekoita liivateseos huolella raparperi-minttusoseen
joukkoon ja levitä seos juustokakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään
vielä parin tunnin ajaksi.
Juuri
ennen tarjoilua ripottele kakun pinnalle marenkia ja viimeistele
mintunlehdillä. Älä yritä jättää marenkia pois tai korvata sitä jollain muulla. Marenki antaa kakulle rakennetta ja purutuntumaa, jota ilman kokonaisuus jäisi vähän mitäänsanomattomaksi.
Itse ohjeesta puuttuu kokonaan tuorejuusto
VastaaPoistaHupsista. Kiitos kovasti (tähän punastuva hymiö...) Megamoka, mutta nyt korjattu.
VastaaPoistaKiitos vielä kerran tarkalle lukijalle :)
Vaikuttaa herkulliselta. Voikohan tätä pakastaa/laittaa hyytymään pakkaseen?
VastaaPoistaHmmm... voisikohan... en ole ihan varma. Saattaa olla että kakun rakenne muuttuu pakastettaessa? Ehkä on vaan parasta tarjoilla tämä tuoreena :)
VastaaPoista