Syksyn kaalikääryleaika on vasta
kaukana tulossa, mutta onhan niitä muitakin kaalin sukulaisia, joita voi
kääräistä rullalle erilaisin täyttein. Kasvikseksi valitsin tällä kertaa bok
choin eli suomalaisittain paksoin.
viikon kasvis 15/52:
paksoi / bok choi / pinaattikiinankaali
Erilaisista kaaleista löytyy hyvää tietoa
Raholan syötävistä sanoista. Kaalinlehtien täytteeksi tein hauki-äyriäismurekkeen,
haudutin kääryleet hyvin maustetussa liemessä ja keitin lisäkkeeksi inkiväärillä
ryyditettyä kookosriisiä. Thaiaijaijaijai kun jo ensimmäisellä haukkauksella ajatukset lensivät heti jonnekin kauas itään.
Kala-äyriäismurekkeella täytetyt paksoikääryleet
2-3 paksoin lehdet
täyte
600
g jauhettua valkoista kalaa,
itse käytin haukea
200
g katkarapuja liemessä
2 munaa
2
dl kermaa
suolaa
sopivasti Sriracha –chilikastiketta
haudutusliemi
½
l kanalientä
1
rkl thai kalakastiketta
1
rkl osterikastiketta
1
rkl soijakastiketta
2
cm pätkä inkivääriä ohuina
viipaleina
Kuumensin
kanaliemen, sekoitin siihen maustekastikkeet ja lisäsin inkiväärin palat.
Siirsin sivuun odottamaan rullien valmistumista.
Kaadoin
katkaravuista liemen pois ja puristelin ravut kuiviksi. Laitoin ne kulhoon ja
sekoitin niiden kanssa Sriracha hot chilli ginger –kastiketta. Määrä riippuu
syöjien makutottumuksista. Tuplaespresso kehotti lisäämään varovasti ensin vain muutaman tipan
mainittua kastiketta, mutta taisin laittaa sitä lopulta ruokalusikallisen.
Sekoita ja maista – lisätä voi aina, pois sitä ei saa. Maku ei vielä kuitenkaan tällä määrällä tullut liian chiliseksi. Pilkoin katkikset
veitsellä karkeasti ja sekoitin ne jauhetun kalamassan joukkoon. Sitten lisäsin
kaksi kananmunaa ja 2 dl kuohukermaa. Ripsauttelin myös hieman suolaa, sillä
vaikka katkaravut olivatkin suolaliemeen säilöttyjä, ei niiden suola riitä
maustamaan kalamassaa. Sekoitin kaikki hyvin sekaisin ja laitoin kylmään
odottelemaan.
Leikkasin
bok choin lehtiruodit lyhyemmiksi niin, että varsiosaa jäi parisen senttiä.
Ryöppäsin ne kiehuvassa vedessä minuutin ajan ja valutin veden pois.
Leikkuulaudalla vedin haarukalla pitkin lehtiruodin vartta niin, että se
pehmeni.
Laitoin lehden koon mukaan massaa lehden leveälle osalle ja käärin ne
rullalle. Rullat ladoin uunivuokaan.
Haudutusliemi vuokaan ja vuoka 200-asteiseen uuniin ensin 20 minuutiksi.
Sitten käänsin rullat ja kypsensin vielä toiset 20 minuuttia. Liemen ei
tarvitse peittää kääryleitä, koska ne käännetään välillä.
Inkiväärillä maustettu kookosriisi
1,
5 dl basmatiriisiä
200
g kookoskermaa
kookoskermapurkillinen
vettä
ripaus suolaa
2
cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 valkosipulin kynsi
raastettuna
oliiviöljyä
silputtua kevätsipulia
Kuumenna
kasarissa oliiviöljy ja lisää siihen inkivääri ja valkosipuli. Kuumenna
hetkisen ja lisää joukkoon riisit ja sekoita niitä öljyssä, kunnes ne muuttuvat
hieman läpikuultaviksi. Lisää kookoskerma, vesi ja suola ja sekoita. Anna
kiehua hiljaa noin 15 minuuttia ja ota pois levyltä. Anna hetken nesteen
imeytyä riisiin. Sekoita haarukalla ilmavaksi ja tarjoile kääröjen ja
haudutusliemen kanssa. Lopuksi pinnalle kevätsipulia antamaan makua ja näköä.
Vau, tähän täytyykin käyttää osa pakkasessa lojuvasta hauesta. Kuulostaa erinomaiselta, kiitos ideasta!
VastaaPoistaMahtavaa idea hauen käyttöön!
VastaaPoistaHauki taipuu aika monenlaiseksi ruoaksi erilaisilla mausteilla.
VastaaPoista