Intialainen
ruoka tarvitsee seurakseen intialaisen leivän. Australian Mastechefissä on
tehty naan leipää paistinpannussa paistamalla. Jossain muussa reseptissä leipä on
paistettu ulkona grillissä. Monet intialaisreseptit opastavat tekemään naan
leivän perinteisen tandooriuunin sijasta tavallisessa kotiuunissa
grillivastuksen alla. Se oli mielestäni kokeilemisen arvoinen idea, joten
laitoin leipätaikinan kohoamaan.
Naan leipää kotiuunissa
5
dl vehnäjauhoja
1
tl kuivahiivaa
1
tl suolaa
1
tl kidesokeria
0,5
tl soodaa
2
rkl ruokaöljyä
0,5
dl jogurttia
noin
1,5 dl lämmintä vettä
kirkastettua
voisulaa
jauhoja
leipien kaulitsemiseen
Sekoita
keskenään isossa kulhossa kaikki kuivat ainekset. Lisää öljy sekä jogurtti ja
sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lämmintä vettä vähän kerrallaan ja alusta
taikinaa niin, että taikinasta tulee kiinteää eikä enää tartu sormiin. Jätä
taikina lämpimään paikkaan ja anna sen kohota leivinliinan alla
kaksinkertaiseksi. Tähän menee muutama tunti.
Lämmitä
uuni 270 asteeseen ja anna uunipellin olla koko ajan uunissa sisällä
keskitasolla. Jaa taikina 6 osaan ja kauli ne jauhojen kanssa ovaalinmuotoiksiksi,
muutaman millin ohuiksi leiviksi. (Minä leikkasin vielä nekin taikinapallot
neljään osaan ja tein hiukan pienempiä leipiä.) Kun uunin lämpötila on toivotut
270 astetta, laita uunin grillivastus päälle kaikkein kuumimmalle ja odota
vielä muutama minuutti.
Avaa
uuninluukku varovasti ja laita uunipellille joko kaksi isompaa leipää tai neljä
pienempää ja sulje luukku. Paista leipiä noin 2-3 minuuttia (paistettaessa leivät pullistuvat kuin ilmapallot) kunnes pinta on kullankeltainen
ja mustapilkullinen. Ota leivät ulos uunista ja sivele pinnalle ihan ohuelti
kirkastettua voisulaa. Anna uuninluukun olla suljettuna muutaman minuutin ajan
ennen kuin laitat sinne uudet leivät paistumaan. Silloin uuni ehtii taas
kuumentua, vaikka luukun avaamisessa lämpöä pääsikin hiukan karkaamaan. Pidä
leivät folion alla lämpiminä tarjoiluun asti.
Pitäisikin kokeilla, naan on hyvää.
VastaaPoistaUunikuvat ovat monesti hienoja, niin nuokin!
Mulla on jotenkin ollut harhaluulo, että naan-leivän tekeminen on jotain rakettitiedettä - mutta helpoltahan tämä näyttää!
VastaaPoistaHyvä ohje ja hyvän näköisiä naan-leipiä. Näitä pitää testata.:)
VastaaPoistaJos me kokeillaan jotain ja onnistutaan, se ei ole silloin mitään rakettitiedettä ;)
VastaaPoistaNe mitä ei ruuan kanssa ehditty syödä, maistuivat aamiaisleipinäkin oikein hyvältä vaikka olivat yön yli muhineet muovipussissa ettei rapsakoituisi liikaa.