Junassa
sattui käteni HBL, jossa ruokapalstalla oli resepti misotahnalla marinoidusta lohesta.
Resepti jäi lehden mukana junaan, mutta antoi inspiraation kokeilla vastaavaa
kotona.
Misomarinoitu lohi
1
pala lohta/syöjä suomustettuna,
ruodottomana ja vatsarasva pois leikattuna (n. 150 - 200 g)
0,5
dl misotahnaa
2
rkl soijaa
3
cm pätkä inkivääriä raastettuna
½
punainen ja vihreä
chilipalko siemenet poistettuna ja viipaloituna
0,5
dl oliiviöljyä
2
rkl seesamiöljyä
1 sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
Sekoitin
kaikki marinadin ainekset keskenään. Ostin lohen isompana palana, suomustin sen
ja leikkasin annospaloiksi. Laitoin lohen palat suljettavaan muovipussiin ja
kaadoin marinadin niille. Painelin ja heiluttelin pussia, jotta lohi peittyisi
marinadiin kunnolla. Reseptissä luki 15 minuuttia jääkaapissa, mutta minusta
aika oli kovin lyhyt. Pidin vajaa kaksi tuntia. Olisivat voineet olla vaikkapa
yön ylikin. Lohipalat uunipannuun ritilälle ja uuniin grillivastuksen alle
nahkapuoli ylöspäin, kunnes ovat kauniin väriset ja kypsät. Siihen meni meillä
7 minuuttia. Lohenhan ei tarvitse olla (tai ei saakaan olla) läpikypsää, vaan
pinkki sisäosa on ok.
Lisäkkeeksi
tein paistettua nuudelia pinaatin kera.
Paistetut riisinuudelit ja pinaatti
½
pkt riisinuudeleita (n.125 g)
liotettuina
200
g babypinaattia
2 valkosipulinkynttä
viipaloituna
½ vihreä chili viipaloituna
½ punainen chili viipaloituna
loraus soijaa
liraus seesamiöljyä
hiukan oliiviöljyä
Laitoin
nuudelit veteen puolen tunnin ajaksi, jotta ne uudelleenkosteutuvat (huh, mikä sana, ei taida kelvata vuoden uudissanaksi).
Pannulle vähäsen oliiviöljyä ja siihen valkosipulit kuullottumaan. Eivät saa
ruskistua, ole tarkkana. Sitten pinaatti notkistumaan, ei kaipaa varsinaista
kypsennystä. Lopuksi nostin nuudelit pannulle ja kääntelin niitä samalla kun ne
kypsyivät. Lisäsin vielä sekaan viipaloidun chilin, soijan ja seesamiöljyn.
Ihana resepti! Olen vasta viimeiaikoina alkanut käyttää misoa marinaadeihin, ennen osasin käyttää sitä vain keittoihin.
VastaaPoistaKiitos. Misotahna on epätrendikkäässä keittiössä melko harvinainen vieras. Lohesta tuli makoisa. Kannattaa kokeilla.
VastaaPoistaTätä täytyy kokeilla! Lohi on muuten vähän ehkä kulunut tapaus meidän keittiössä, mutta tästä uutta twistiä.
VastaaPoistaVau, todella komea annos. :)
VastaaPoistaMahtavan kuuloinen annos, nuudeleita täytyy testata pikapuoliin - kivaa vaihtelua riisille.
VastaaPoista@ Canela
VastaaPoistaMulla meni monta vuotta ennen kuin taas uudelleen aloin tykätä lohesta ja edelleen syön sitä mieluiten ihan vaan kevyesti graavattuna. Useimmista suomalaisista kaupoistahan ei (norjalaisen kassi)lohen tai kirjolohen lisäksi juuri muuta (tuoretta...?) kalaa edes saa, jos ei satu asumaan tällaisessa vähän isommassa kaupungissa ;)
@ Siiri
Kiitos, oli komea ja tosi maukas.
@ Riitta
Nuudelit on vähän kuin riisikin, niissä itsessään ei ole mitään makua, mutta ne on helppo maustaa erilaisiin ruokiin sopiviksi. Ja mikä mukavinta, se on aika hauskan näköinen kasa lautasella :)
Ai että, mikä marinadi lohelle!!!
VastaaPoistaAinakin vähän erilainen :)
VastaaPoista