TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 31. joulukuuta 2013

Sata hedelmäistä herkkureseptiä ja onnellista vuotta 2014



Hedelmäistä Uutta Vuotta 2014 toivottaa epätrendikäs ruokablogi.

Kiitos kaikille lukijoille kuluneesta vuodesta. Tehdään ensi vuodesta vielä entistäkin maukkaampi ruokavuosi.

lokvatti / japaninmispeli / nispero


Tässä vielä kaikki vuoden 2013 ”viikon hedelmät” aakkosittain resepteineen sekä muutama muu resepti, joissa on käytetty näitä hedelmiä ja marjoja.



ananaskirsikka / kapinkarviainen / inkamarja
08 ananas
     Karamellisoitua ananasta ja riisivanukasta

     Ananaskirsikkahillo

     Annoonasorbetti

     Appelsiinikohokas
          Appelsiini-valkosuklaa juustokakku

     Aprikoosi-rosmariiniclafoutis    (flaugnarde)

annoona / cherimoya
17 avokado
     Kylmä avokado-katkarapukeitto
      Avokadomargarita 
          Avokadotäytteiset lihapullat
          Kylmä avokado-punajuurikeitto

     Banaanismoothie 
          Banaani-katkarapucurry       

     Cantaloupe-kinkkukääröt

     Annoonasorbetti

     Granaattiomenapannacotta
          Avokado-feta-granaattiomenasalaatti 

granadilla
10 granadilla
     Passionhedelmämousse

     Guava chicken
      Guavajäätelö

     Lokvattihilloke

     Persimonia ja broileria paperikääreessä
      Persimoni-kyssäkaalisalaatti

karambola
21 karambola
     Karambola-jugurttijäätelö

     Karhunvatukkarahka
      Karhunvatukka-vuohenjuustosalaatti

     Lämmin karpalo-ruusukaalisalaatti
      Karpalopikkuleivät

     Paahdetut kastanjat

     Rikkaat ritarit

kiwano
26 kirsikka
     Kookos panna cotta ja kirsikkahilloke
      Kirsikkaclafoutis

     Rikkaat ritarit

     Kiwano-jokirapusalaatti

     Klementiinimousse

kumkvatti
46 kookos
     Kookos-porkkana-kanakeitto
      Kookos-kardemummajäädyke 
          Marinoidut katkaravut ja kookosriisi

     Paahtoleipämarmeladi kumkvatista ja kesäkurpitsasta
  
kvitteni
51 kvitteni
     Kvitteni-marenkipiirakka
     Lakkakinuskia ja leipäjuustoa
      Lakoilla täytetty pähkinämarenkikääretorttu 
          Crema Lapponia

     Limetti-kookosbrulee
      Limettidrinkkejä

     Litsi-gorgonzoladippi ja perunalastupaneroidut kanafileet

     Lokvattihilloke

     Litsi-gorgonzoladippi ja perunalastupaneroidut kanafileet

     Jäädytetty luumu-portviini-juustokakku, marenkikuorrutus

rambutani
11 mango
     Lämmin hedelmäsalaatti 
          Ankanrintaa ja mango-ruusukaalipaistosta

     Mansikka-valkosuklaa kerroskiisseli 
          Mansikkainen creme caramel a la Romanov
          Britakakku

     Piña colada marenkipeiton alla

     Espresso-britakakku mustaherukkatäytteellä 
          Viinimarja-valkosuklaapiirakka 
          Mustaherukkatryffelit 
     Paistettu sininen juustokakku 
          Mustikkamarenki

mustikka
42 nashi
     Keikauskakku omenapäärynästä eli nashista 
      Omenapäärynäsmoothie

     Tarte Tatin nektariineista

     Lokvattihilloke

     Uuniomenahillo
      Pähkinäiset omenaleivokset 
          Omena-jokirapurisotto
          Uuniomenat, calvadossiirappi ja vaniljakastike
          Uuniomenahillolla ja vuohenjuustolla maustettua jäätelöä
          Waldorfinsalaatti

     Keikauskakku omenapäärynästä eli nashista
      Omenapäärynäsmoothie 

     Porkkana-papaijakeitto

     Passionhedelmämousse

     Pepino-pastasalaatti "surf & turf"

     Persikkariisi 
          Grillatut persikat ja timjami-vadelmakastike

persimoni / kaki / sharon
41 persimoni
     Persimonia ja broileria paperikääreessä
      Persimoni-kyssäkaalisalaatti 
          Persimoni-katkarapu-kananmunasalaatti

     Pitahayavaahto

     Pappilan (parempi) hätävara
      Nopea ruispuolukkapuuro ruishiutaleista
          Vadelma-puolukkavispipuuro 
          Puolukkamarenki

     Tokaijipäärynät 
          Päärynä-homejuustoleivos

     Litsi-gorgonzoladippi ja perunalastupaneroidut kanafileet

     Raparperigranita
      Chilinen raparperichutney 
          Raparperi-pähkinäleivokset
          Raparperi-mansikkakiisseli 

tamarillo / puutomaatti
41 sharon  
     Persimonia ja broileria paperikääreessä
      Persimoni-kyssäkaalisalaatti 
     Sitruunaista kalaa 
          Sitruunakuhaa

     Taatelikakku
      Taatelismoothie 
          Taatelitapakset

     Tamarillocrumble
      Tamarillosalsa

     Tyrnimousse ja lakritsikastike
      Ricottapannacotta, mehustetut tyrnimarjat ja tyrni-balsamicokastike

     Vadelmatäytteiset èclairsit (tuulihattuleivokset)
 
     Verigreippisalaatti

viikuna
24 vesimeloni
     Vesimelonigazpacho

     Viikunasalaatti
      Viikuna-saksanpähkinäleipä
      Vuohenjuustolla täytetyt paahdetut viikunat 
          Viikuna-vuohenjuustopiirakka 
          Viikuna-piparkakkumuffinit

52 viinirypäle
     Pikapikkelöityjä viinirypäleitä ja kurkkua
      Viinirypälegranita ja rypälemehukiisseliä



granaattiomena

maanantai 30. joulukuuta 2013

Viinirypälegranitaa uudenvuoden jälkiruoaksi




Wikipedian mukaan viinirypäleistä valmistetaan viiniä, mehua, hilloa, rusinoita ja korintteja tai niitä voidaan syödä sellaisenaan. Mutta koska tämä on ruokablogi, viinirypäleistä täytyy voida valmistaa jotain muutakin hyvää. Ja voihan niistä.

Vuoden viimeinen viikon hedelmä  52/52:  viinirypäle



Pikapikkelöityjä viinirypäleitä ja kurkkua

1 iso kurkku
250 g kivettömiä viinirypäleitä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 korkillista väkiviinaetikkaa

Kuori kurkku ja pyöräytä siitä palloraudalla niin monta palloa/puolipalloa kuin saat. Älä käytä kurkun keskiosaa, jossa on siemenet. Kuori viinirypäleet ja laita ne samaan kulhoon kurkkupallojen kanssa. Ripottele kulhoon suola sekä sokeri ja lisää etikka. Laita kulhon päälle tiivis kansi ja hölskytä kulhoa vajaan minuutin ajan sen verran, että kaikki mausteet ovat kunnolla sekoittuneet. Laita kulho jääkaappiin maustumaan noin puoleksi tunniksi, minkä jälkeen näitä pikapikkelöityjä kasviksia voi käyttää raikkaana lisäkkeenä erilaisissa ruoissa.





* * * * * * * * *



Viinirypälegranitaa ja rypälemehukiisseliä
(ohjeesta tulee 10 annosta)

5 dl (500 g) kivettömiä vihreitä viinirypäleitä
2 rkl oliiviöljyä
0,25 tl suolaa
0,5 tl hienoksi leikattua tuoretta rosmariinia
pikku rouhaisu mustapippuria
2 tl balsamiviinietikkaa
puolikkaan limetin mehu
0,5 dl glukoosisiirappia

puolikas hunajameloni pieninä paloina
puolikkaan limetin raastettu kuori ja mehu
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl hienonnettua tuoretta minttua
1,5 dl hienoa sokeria
2 rkl (3 cl) Martini bianco extra dry

1 l rypälemehua
0,5 dl ruokokidesokeria
6 rkl maissitärkkelystä

1 granaattiomena
mintunlehtiä

Levitä huuhdellut viinirypäleet uunipellille leivinpaperille. Sekoita hyvin keskenään oliiviöljy, suola, rosmariini, mustapippuri, balsamiviinietikka, limettimehu sekä glukoosisiirappi ja valuta seos viinirypäleiden päälle. Paahda rypäleitä uunissa 220 asteessa 10 minuuttia, sekoita ja paahda vielä 10-15 minuuttia. Jäähdytä rypäleet.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kannuun ja soseuta tasaiseksi. Levitä sose metalliseen vuokaan ja laita pakastimeen. Käy tunnin välein raaputtamassa seosta haarukalla kauttaaltaan kunnes noin 4-6 tunnin kuluttua vuoka on täynnä sohjomaista viinirypälegranitaa.


Valmista rypälemehusta kiisseli. Sekoita Maizena ja sokeri huolella rypälemehuun ja keitä seosta muutaman minuutin ajan kunnes se saostuu kiisseliksi. Kaada kiisseli annosmaljojen pohjalle ja laita jääkaappiin jäähtymään. 

Jos haluat kirkkaamman kiisselin, käytä Maizenan sijasta liivatetta: 5-6 liivatelehteä yhteen litraan mehua. Kiisselin voi halutessaan jättää poiskin, sillä tämä granita toimii myös ihan yksinään.

Tarjoiltaessa lusikoi granitasta rypälejääsohjoa kiisselin päälle ja koristele granaattiomenan siemenillä sekä mintunlehdillä. Todella raikas ja erilainen jälkiruoka.