Vannikkeiksikin
näitä vol-au-vent’eja kutsutaan, mutta kun vannike on myös renkaan muotoon tähtityllalla
pursotettu murotaikinapikkuleipä, niin minä tykkään käyttää näistä mieluummin nimeä vol-au-vent
tai lehtitaikinapesä. Nämä voitaikinaleivonnaiset täytetään yleensä jollain
suolaisella muhennoksella (kala, kana, sieni, kinkku,…) ja tarjoillaan kuumina.
Mikään ei kuitenkaan estä täyttämästä näitä jollain makealla, vaikka
marjarahkalla.
Oikea lehtitaikina kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään… Onneksi kaupan pakastealtaasta löytyy nykyään jo niin hyviä valmiita lehtitaikinoita, että ei ole mitään järkeä lähteä tekemään sellaista itse. Tai, niin noh, mihin kukin haluaa aikansa käyttää. Jos ihan pelkästä periaatteesta haluaa itse tehdä lehtitaikinan, työ pitää aloittaa jo edellisenä päivänä jotta taikina ehtii riittävästi kylmentyä ja asettua. Makuasia, käyttääkö taikinaan voita vai leivontamargariinia, pääasia on että taikina on moneen kertaan kaulittu ja käännetty. Vol-au-ventin valmistus ei onnistu nypitystä voitaikinasta.
Oikea lehtitaikina kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään… Onneksi kaupan pakastealtaasta löytyy nykyään jo niin hyviä valmiita lehtitaikinoita, että ei ole mitään järkeä lähteä tekemään sellaista itse. Tai, niin noh, mihin kukin haluaa aikansa käyttää. Jos ihan pelkästä periaatteesta haluaa itse tehdä lehtitaikinan, työ pitää aloittaa jo edellisenä päivänä jotta taikina ehtii riittävästi kylmentyä ja asettua. Makuasia, käyttääkö taikinaan voita vai leivontamargariinia, pääasia on että taikina on moneen kertaan kaulittu ja käännetty. Vol-au-ventin valmistus ei onnistu nypitystä voitaikinasta.
Vol-au-vent, savusiikatäytteiset lehtitaikinapesät
(alkuruoka
neljälle)
2
pakastettua lehtitaikinalevyä
1
muna
savusiikatäyte
1
pieni sipuli
nokare
voita
50
g pieniä porkkanakuutioita
50
g pieniä palsternakkakuutioita
0,5
dl kermaa
1
dl kalalientä
3
rkl pestokastiketta
1
rkl ruohosipulisilppua
1
rkl tillisilppua
50
g perattua savusiikaa
suolaa,
mustapippuria
Ota
ritilä ulos uunista ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Leikkaa vielä hiukan kohmeiset
lehtitaikinalevyt puoliksi ja leikkaa terävällä veitsellä noin sentin päähän
reunasta viilto, joka menee taikinalevyn pohjaan asti, mutta ei läpi.
Aseta
ritilälle leivinpaperi ja sille lehtitaikinalevyt. Voitele vatkatulla
kananmunalla ja paista uunissa 8-10 minuuttia kunnes leivonnaiset ovat
kohonneet hyvin ja väri on kauniin ruskea.
Leikkaa
juuri uunista otetusta vol-au-vent'ista terävällä veitsellä leivonnaisen
keskiosa alkuperäistä viiltoa pitkin ja leikkaa "kansi" irti tai painele se alas, jotta saat aikaan
pesän. Tämä täytyy tehdä heti niin kauan kuin sisus on vielä hiukan pehmeää. Jos vol-au-vent ehtii jäähtyä, leikkaaminen on
paljon hankalampaa.
Täytettä
varten leikkaa porkkanat ja palsternakat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna
kattilassa miedosti suolattua vettä ja kun vesi kiehuu, kaada joukkoon
porkkanakuutiot. Lisää minuutin kuluttua palsternakkakuutiot ja anna kaikkien
kiehua yhdessä vielä kaksi minuuttia. Valuta juureskuutiot siivilässä. Pilko
sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota sipulit voissa. Lisää esikeitetyt juureskuutiot
sekä kerma ja hauduta noin minuutin ajan. Lisää kalaliemi ja hauduta vielä sen
verran, että juureskuutiot ovat pehmenneet. Mausta pestokastikkeella, tillillä
ja ruohosipulilla. Lisää savusiika, sekoita ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai
mustapippuria.
Täytä
voitaikinapesät muhennoksella ja kuumenna ne uunissa ennen tarjoilua.
Muistoja ... tutuistuin tuohon ruokalajiin ensimmäisellä vielrailulla ranskalaisten ystäviemme luona reilu 10 vuotta sitten. Kylään mennessämme he sanoivat, että "oletimme, että syötte kaikkea". Ainakin siinä kyläpaikassa on kaikki tarjottava ollut aina hyvää.
VastaaPoistaMinun mielestäni tämä on ihan parasta kermaisen sienimuhennoksen kanssa, vaikka nyt sattuikin tulemaan tällainen kalaversio. Ranskalaiset kyllä osaa tämän ruokalajin :) Kun on hieno nimi ja komea ulkonäkö, kukaan ei uskokaan miten tosi helppo se on tehdä.
VastaaPoistaVou,näyttää ja hyvältä! Näitähän on kokeiltava!
VastaaPoistaValmisvoitaikinasta saa tehdyksi kaikenlaista kivaa :)
VastaaPoista