Ennen tätä en ollut koskaan maistanut tamarilloa. Olin kyllä joskus nähnyt niitä hedelmätiskillä, mutta eipä ole tullut mieleen ostaa ennen kuin nyt. Ja varmasti ostan uudelleenkin, sillä tämä hedelmä oli todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
viikon hedelmä 50/52 tamarillo
Tamarilloa
kutsutaan myös nimellä puutomaatti. Nimi kertoo suvun ja ulkonäön, mutta puutomaatin
maku on niin omaperäisen hieno ja koko hedelmä hyvin monikäyttöinen, että
puhutaanpa mieluummin tamarillosta.
Tamarillo on oranssin tai punaisen sävyinen, kananmunan kokoinen ja päästään suippo hedelmä. Kuori on sitkeä ja karvas, joten sitä ei syödä, vaan tamarillo kuoritaan. Kuoriminen sujuu parhaiten kuten tomaatilla: hedelmä upotetaan noin minuutiksi kiehuvaan veteen, hedelmän päähän leikataan viilto ja kuori nyljetään irti. Tamarillo muistuttaa tomaattia myös leikkauspinnaltaan. Maku on miellyttävän makean hapokas, aavituksen tomaattimainen, mutta mausta voi aistia passionhedelmää, hunajamelonia ja jopa ananasta. Tamarillo käy siis raaka-aineeksi hyvin monenlaisiin ruokiin. Voisin kuvitella tamarillon sopivan erinomaisesti myös juustolautaselle.
Tamarillo on oranssin tai punaisen sävyinen, kananmunan kokoinen ja päästään suippo hedelmä. Kuori on sitkeä ja karvas, joten sitä ei syödä, vaan tamarillo kuoritaan. Kuoriminen sujuu parhaiten kuten tomaatilla: hedelmä upotetaan noin minuutiksi kiehuvaan veteen, hedelmän päähän leikataan viilto ja kuori nyljetään irti. Tamarillo muistuttaa tomaattia myös leikkauspinnaltaan. Maku on miellyttävän makean hapokas, aavituksen tomaattimainen, mutta mausta voi aistia passionhedelmää, hunajamelonia ja jopa ananasta. Tamarillo käy siis raaka-aineeksi hyvin monenlaisiin ruokiin. Voisin kuvitella tamarillon sopivan erinomaisesti myös juustolautaselle.
EDIT 31.12.2022
Tamarilloja on useampaa lajiketta, makeampia ja kirpeämpiä. Silloin kun yhdeksän vuotta sitten tein tuon päivityksen, Suomessa oli myytävänä vain tuota yhtä, oranssia makeaa lajiketta. Nykyisin heviosastoilla saattaa olla myytävänä myös jotain tummempaa ja kirpeämpää lajiketta. Mitä kellertävämpi, sitä makeampi tamarillo ja vaaleammat siemenet - ja kääntäen, mitä tummemman punainen, sitä kirpeämpi ja tumemmat siemenet.
Poimin
ideoita ja reseptejä uusiseelantilaisten tamarillokasvattajien sivuilta:
Tamarillosalsa
4
tamarilloa
1
keltasipuli
1
rkl fariinisokeria
Kuori
tamarillot ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sipuli pieniksi
kuutioiksi. Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ja anna maustua pari tuntia ennen
käyttöä. Tamarillosalsa toimii niin lihan, kanan kuin kalankin kanssa.
(kahdelle)
2
tamarilloa
2
rkl vehnäjauhoa
2
rkl kaurahiutaleita
2
rkl kookoshiutaleita
2
rkl fariinisokeria
0,25
tl kanelia
25
g sulatettua voita
vaniljajäätelöä
Sekoita
hyvin keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, fariinisokeri ja
kaneli. Lisää sulatettu voi ja sekoittele kunnes aineksista muodostuu
muromainen seos. Kuori tamarillot ja leikkaa ne vähän pienemmiksi paloiksi. Jaa
palat tasan kahteen uuninkestävään annosvuokaan, ripottele muruseos päälle ja
paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile hiukan jäähtyneenä
jäätelön kera.
Ihan vieras pompula minulle tämä! Eikä siitäkään kovin monta vuotta ole, kun vaikkapa litsiin tutustuin:) 4995436 2503
VastaaPoistaOlen joskus nähnyt noita täällä mutten ole ostanut.Nyt voisin tämän luettuani kokeilla joskus...
VastaaPoistaHeh, ei sentään noin monta vuotta, kuin tuossa ylemmässä viestissä väitin... Nyt nuo varmistukset olivat kokonaan numeroita ja näköjään naputtelin ne ensin viestin perään :D
VastaaPoistaYllättävän monikäyttöiseksi tämä hedelmä sitten lopulta osoittautui :)
VastaaPoistaKiitos kivat noi reseptit , Tamarillo ihan 5/5 hedelmä
VastaaPoista@ Unknown
VastaaPoistaMun oma suosikkini on tuo tamarillosalsa. Aivan ihana lisuke monenlaisiin liharuokiin.
Omassa kokemuksesta hedelmä maistui aivan hirveältä eikä ollenkaan kuvauksen mukainen. Söin sitä pelkällään, ja huomasin yhden eron. Sen siemenet olivat liilan mustia. Voiko hedelmä olla raaka/pilaantunut?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi.
VastaaPoistaTodennäköisesti hedelmä ei ollut niin raaka kuin pilaantunutkaan, vaan maistoit eri lajiketta tamarilloa. Niitä on useampaa lajiketta, makeampia ja kirpeämpiä. Silloin kun yhdeksän vuotta sitten tein tuon päivityksen, Suomessa oli myytävänä vain tuota yhtä, oranssia makeaa lajiketta. Mitä kellertävämpi lajike, sitä makeampi tamarillo ja vaaleammat siemenet - ja kääntäen, mitä tummemman punainen, sitä kirpeämpi ja tumemmat siemenet. Ilmeisesti Suomessa myydään nykyisin useampaa tamarillolajiketta. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Hyvää uutta vuotta!
Laitan aiheesta lisäyksen tamarillopäivitykseen.