Viikon
hedelmä 48/52 : karhunvatukka
Vadelman
sukulainen karhunvatukka on erittäin aromikas marja. Köynnöstävä pensas tuottaa
mustia marjan näköisiä hedelmystöjä, jotka koostuvat useista yhteen kasvaneista
luumarjoista, ja jotka ovat raakana punertavia. Karhunvatukka sisältää paljon
ravintokuituja, C- ja K-vitamiinia sekä antioksidantteja, kuten tanniineja ja
antosyaaneja. Tämä marja ei ole sama kuin boysenmarja, vaikka ovatkin
toisilleen sukua ja keskenään hiukan samannäköisiä.
Karhunvatukasta
tulee mm erinomaista hilloa, mutta nyt karhunvatukka pääsee maustamaan nopeasti
ja helposti valmistettavaa lounassalaattia. Kevyttä ruokaa näin joulukuun
alkuun, koskapa loppukuusta sitten taas ruokailut menee övereiksi kun pitää
maistaa kaikkia jouluherkkuja.
Karhunvatukka-vuohenjuustosalaatti
(määrät
yhtä annosta kohden)
kastike
1
rkl rypsiöljyä
0,5
rkl hunajaa
0,5
rkl balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
suolaa ja mustapippuria myllystä
salaatti
muutama
kourallinen salaattisekoitusta
50
g vuohenjuustoa
1
kevätsipuli tai pätkä purjoa
2
dl karkeasti raastettua juuriselleriä
50
g karhunvatukoita
Sekoita
ensin salaatinkastike ja jätä se maustumaan. Pilko ainekset ja rakenna niistä
salaattiannos (jos olisi ollut saksanpähkinöitä, olisin lisännyt tähän
niitäkin). Valuta kastike salaatin päälle ja nauti heti.
Ja
minkä salaatissa kaloreista voittaa, sen saa hukattua jälkiruokaan ja taas on
energiansaanti tasapainossa:
Karhunvatukkarahka
(6
annosta)
150
g karhunvatukoita
250
g maitorahkaa
2
dl vispikermaa
2
rkl sokeria
65
g valkosuklaata
Pilko
valkosuklaa veitsellä ihan pieniksi muruiksi. Ota erikseen annosten koristelua
varten 15 g suklaamuruja sekä 6 kpl karhunvatukoita.
Laita
loput karhunvatukat kulhoon ja murskaa ne kevyesti haarukalla. Lisää maitorahka
ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma ja sokeri tanakaksi vaahdoksi ja sekoita se
rahka-marjaseokseen. Lisää lopuksi 50 g valkosuklaamuruja ja sekoita hyvin.
Annostele
pieniin jälkiruokamaljoihin ja koristele karhunvatukalla sekä valkosuklaamuruilla.
Heti valmistamisen jälkeen rahkaseoksen väri on vielä hyvin vaalea, mutta jos
sekoittaa jälkiruoan muutamia tunteja ennen tarjoilua,
karhunvatukat värjäävät rahkan vaalean mustikansinertäväksi.
Meillä kasvaa vähän siperialaista karhunvatukkaa. Säilöön asti marjoja ei ole vielä riittänyt, mutta jonkun verran kuitenkin on aina maisteltavaa tullut. Salaatille antavatkin kivasti näköä.:)
VastaaPoistaKarhunvatukat ovat ihania, kasvaisipa niitä kotipuskissakin metsävattujen seassa.
VastaaPoistaAika harvinainen näky nämä ovat ruokakaupan hyllylläkin :)
VastaaPoista