Lupauduin
sukupäivällisen jälkiruokavastaavaksi ja kerrostin juomalaseihin
granaattiomenasta, valkosuklaasta, kardemummasta sekä pistaasipähkinöistä
jouluisen jälkiruoan, joka oli mahdollista tehdä etukäteen melkein valmiiksi,
kuljettaa perille ja viimeistellä juuri ennen syömistä. Tätä jälkiruokaa lusikoitaessa päällimmäinen kerros on makein ja pohjalla kaikkein raikkaimmat maut.
Viikon hedelmä 49/52: granaattiomena
Montakohan
granaattiomenaa olen eläessäni murjonut niin, että koko keittiö on ollut täynnä
punaisia roiskeita kun olen yrittänyt kaivaa granaattiomenan siemeniä ulos. Ennen
kuin… joitain vuosia sitten jossain ulkomaisessa ruokaohjelmassa kokki takoi granaattiomenan
puolikasta isolla puulusikalla ja kas, kaikki siemenet putosivat kokin käteen
kuin taiottuna. Miksi kukaan ei ollut kertonut minulle aikaisemmin?! Olisin
varmasti kuluttanut moninkertaisen määrän granaattiomenoita, jos tässä asiassa
ei olisi tarvinnut edetä yrityksen ja erehdyksen ja taas uuden erehdyksen
kautta. Toisaalta granaattiomenakin on ollut melkoinen harvinaisuus
suomalaisessa ruokakaupassa ennen kuin vasta tämän vuosituhannen puolella.
Granaattiomena halki, puolikas kämmenelle siemenpuoli kämmentä kohden ja klop klop klop klop klop klop... |
Kuoren reunoille jää lopulta muutama siemen, jotka on helpot rapsuttaa irti kääntämällä kuori sisäpuoli ulospäin. |
Tadaa! Ei mene kuin hetki, kun kaikki punaiset siemenet ja hedelmän mehu ovat siellä missä pitääkin - lasikulhossa. Ilman ainoatakaan roisketta ympäristössä! |
Aika onnellinen tilanne tämän sukupäivällisen kanssa, että vain muutamalla on vaikea laktoosi-intoleranssi. Mitään muita allergioita tai ”mäentykkää”-ruokarajoitteita ei tarvinnut ottaa huomioon. Valmistelin jälkiruoan siten, että viimeistelyn yhteydessä jälkiruokiin annostellaan ruokarajoitteiden mukaiset komponentit. Laktoosi-intolerantikot saavat annoksensa päällimmäiseksi kerrokseksi valkosuklaa-kardemummamoussen sijasta laktoositonta kardemummakermavaahtoa.
Jälkkärit lähdössä matkalle. |
Pienimmän päivällisvieraan juhlaeleganssia. |
Ei
enää joulun jälkiruoaksi sitä iänikuista riisipuuroa ja luumukiisseliä,
puolukka-piparkakkurahkaa tai karpalojäädykettä. Granaattiomena on hieno jouluinen
hedelmä!
Granaattiomenapannacotta,
valkosuklaa-kardemummamousse ja pistaasituile
(määrästä
tulee 20 annosta!)
Vaikka
resepti on pitkä, tämä jälkiruoka ei ole vaikea tehdä. Kaikkine
hyytymisaikoineen sen valmistaminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin
jo edellisenä päivänä. .
granaattiomenapannacotta
2
granaattiomenaa
6,5
dl (laktoositonta) kuohukermaa
6,5
dl (laktoositonta) maitoa
1,5
dl ruokokidesokeria
5
dl granaattiomenamehua
9
liivatelehteä (=18 g, tarkista paino liivatepaketin kyljestä!)
Halkaise
granaattiomenat ja hakkaa niiden siemenet ulos. Jaa siemenet tasan lasien
pohjalle.
Laita
kattilaan kerma, maito, sokeri ja granaattiomenamehu. Kuumenna seos
kiehumispisteeseen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10
minuutiksi. Kun kermaseos kiehuu, nosta kattila pois liedeltä, puristele
liivatteista pois ylimääräinen vesi ja sulata sekoittaen liivatelehdet yksi
kerrallaan kuuman pannacotan joukkoon. Anna pannacottaseoksen jäähtyä 30-60
minuuttia, minkä jälkeen sekoita se hyvin pohjaa myöten ja jaa tasan laseihin
granaattiomenansiementen päälle. Siirrä pannacotta varovasti laseissaan
jääkaappiin hyytymään usean tunnin ajaksi.
Jos ei jaksa/halua/viitsi askarrella mitään monimutkaisempaa, voi lopettaa tähän, sillä pelkkä granaattiomenapannacotta riittää oikein hyvin jälkiruoaksi. Ja tämän tekeminen on todella helppoa ja nopeaa! Viitseliäämmät jatkakoot reseptin lukemista :)
Jos ei jaksa/halua/viitsi askarrella mitään monimutkaisempaa, voi lopettaa tähän, sillä pelkkä granaattiomenapannacotta riittää oikein hyvin jälkiruoaksi. Ja tämän tekeminen on todella helppoa ja nopeaa! Viitseliäämmät jatkakoot reseptin lukemista :)
valkosuklaa-kardemummamousse
4
dl kuohukermaa
260
g valkosuklaata
3/4
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
4 keltuaista
4 keltuaista
2
liivatetta
2
rkl kermaa
4
valkuaista
1
rkl sokeria
200
g sokeria
0,5
dl vettä
Kaada
kerma isoon kulhoon ja paloittele suklaa sinne joukkoon. Valitse kulhon kokoon
sopiva kattila, kaada kattilan pohjalle muutaman sentin paksuudelta vettä ja
aseta kulho kattilan päälle. Kulhon pitää sopia kattilan päälle siten, että sen
pohja ei kosketa kattilassa olevaa vettä. Tästä tuli siis vesihaudekattila.
Laita kattila kulhoineen liedelle lämpiämään ja kun suklaa alkaa sulaa, vähennä
lämpö kohtalaisen pienelle. Kun suklaa on sulanut ja seos on melko kuumaa,
lisää kardemumma sekä keltuaiset ja vatkaa koko ajan kunnes massa tuntuu
alkavan saostua. Ota vesihaudekattila pois liedeltä, jotta keltuaiset eivät
kokkeloidu.
Laita
liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen n 5 minuutiksi. Kuumenna 2 rkl kermaa
lähes kiehuvaksi, purista liivatteista pois ylimääräinen vesi ja liuota
liivatteet kerman joukkoon. Sekoita kerma liivatteineen huolella
vesihaudekulhossa olevaan suklaaseokseen, jäähdytä ja laita kulho jääkaappiin
asettumaan ainakin 6 tunnin ajaksi.
Tee
valkuaisista ja sokerista italialainen marenki. Laita kulhoon valkuaiset ja 1
rkl sokeria ja vatkaa ne melko kovaksi vaahdoksi. Laita kattilaan 200 g
sokeria, valuta vesi sokerin päälle ja odota kunnes vesi on kokonaan imeytynyt
sokeriin. Kuumenna seosta liedellä sekoittamatta kunnes sokeri on kokonaan
sulanut. Anna seoksen lämmön nousta 124 asteeseen (sokerin ns kiinteä
kuula-aste) ja ota kattila pois liedeltä. Kaada sokeriliemi kapeana nauhana
valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten (sähkövatkain!). Jatka vatkaamista
10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista: jäähtynyt, kovaa ja
kiiltävää. Kääntele marenki valkosuklaaseoksen joukkoon ja laita seos vielä
jääkaappiin muutaman tunnin ajaksi.
laktoositon
vaihtoehto:
Vatkaa tarvittava määrä laktoositonta kuohukermaa, ripaus sokeria ja hiukkasen
kardemummaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kardemummakerman joukkoon myös
italialaista marenkia (ks edellinen kappale). Jokaista 2 dl kermaa kohden marengiksi
yksi valkuainen, 50 g sokeria ja 1 rkl vettä.
pistaasituile
50
g paahdettua, suolattua & hienoksi jauhettua pistaasipähkinää
1
valkuainen (n 35 g)
60
g tomusokeria
40-50
g vehnäjauhoa
Sekoita
siivilöity pistaasijauhe, munanvalkuainen ja tomusokeri hyvin keskenään. Lisää
vehnäjauhoa sen verran, että saat seoksesta paksun tahnan, jota vielä kuitenkin
pystyy pursottamaan.
Pursota
tahnasta koristeita leivinpaperille ohuina nauhoina ja paista 200 asteessa noin
5 minuuttia tai kunnes keksit alkavat saada hiukan väriä.
Nämä
tuilet näyttivät kuitenkin paistettuina niin ei-jouluisilta, että maalasin ne
sekä päältä että alta hopeansävyisellä elintarvikevärillä.
muut
koristeet: granaattiomenasiirappi, granaattiomenan siemenet, rouhitut pistaasit
ja valkosuklaarouhe
1
granaattiomena
0,5
dl vettä
0,5
dl glukoosisiirappia
50
g paahdettuja, suolattuja pistaasipähkinöitä
50
g valkosuklaata
Halkaise
granaattiomena ja poista siemenet. Erottele 0,5 dl siemeniä erikseen
viimeistelyä varten ja laita loput kattilaan. Lisää vesi ja glukoosisiirappi ja
keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Siivilöi neste pieneen kulhoon ja painele lusikan
avulla kaikki neste siivilän läpi. Kaada
granaattiomenasiirappi pieneen annostelupulloon.
Kuori
pistaasipähkinät ja rouhi ne hiukan pienemmiksi.
Leikkaa
terävällä veitsellä valkosuklaa karkeiksi muruiksi.
tarjoilukuntoon
valmisteleminen
Ota
jääkaapista lasit joihin on granaattiomenansiementen päälle hyydytetty
pannacotta. Pursota laseihin pannacotan päälle noin sentin paksuinen kerros
valkosuklaa-kardemummamoussea (tai laktoosittomissa annoksissa
kardemummakermavaahtoa).
Viimeistele
pienellä tilkalla granaattiomenasiirappia, granaattiomenansiemenillä,
pistaasirouheella ja valkosuklaamuruilla. Jätä valkosuklaarouhe pois
laktoosittomista annoksista. Tökkää viimeksi jokaiseen annokseen koristekeksi
ja tarjoile ennen kuin keksi alkaa pehmetä.
Kiitokset käsittelyvinkistä.
VastaaPoistaSottaista ja ihanaa. Meillä on ikuisesti pilkut katossa yhden ompun purkamisen jäljiltä ;).
Sama käsittelyongelma on ollut monella muullakin. Eilisellä päivälliselläkin oli mm keskustelua siitä, eikö kukaan todellakaan tuo maahan pelkkiä tölkitettyjä granaattiomenan siemeniä :)
VastaaPoistaKäsittelyvinkki heti testiin - kiitos! Onnekkaana jälkiruokaa maistaneena, voin sanoa, että taivaallisen makeaa oli - erityisesti päällimmäisin kerros jätti ihanan kardemummasävytteisen jälkimaun!
VastaaPoistaKiitokset päivällisten emännälle :) Upeat puitteet, herkullinen menu ja lämmin tunnelma. Siitä se hyvän joulun odotus alkaa.
VastaaPoistaIhana jälkkäri! Täälläpäin granaattiomenaa käytetään tosi ahkerasti,etenkin kun niitä täällä kasvaa (ihan tässä vieressäkin...) mä yleensä poistan siemenet niin että puolitan,sitten taas puolitan,poistan ne välikalvot ja sitten saa aika hyvin jo poistettua siemenet helposti. Kaunis koriste!
VastaaPoistaSe oli kyllä tosi hyvä jälkkäri :)
VastaaPoistaEn vaan muistanut, miten riittoisia nuo granaattiomenat ovat ja ostin pari ylimääräistä. Nyt olen yrittänyt kuluttaa niitä salaateissa ja jugurtin joukossa ja...
Mun oli pakko tulla vielä huutelemaan, että tuo granaattiomenan käsittelyvinkki tosiaankin toimii!!! Gran' old lady Martha S:ltä kopioitu tapa meni kerralla vaihtoon, kiitos.
VastaaPoistaGran' old lady Tuplaespresso kiittää kommentista :)
VastaaPoista