Tarkempi selostus näistä vanukkaista, niiden
eroista ja valmistamisesta on osassa 1.
Tässä osassa 3 on kattilassa keitettävistä vanukkaista erilaisia pannacottaohjeita sekä hyödyllistä tietoa liivatelehtien käytöstä.
Ja taas täytyy muistuttaa, että kaikki maitoruoat kannattaa keittää hitaasti ja suhteellisen matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, jotta maito ei pala pohjaan. Mitä rasvattomampi maito, sitä helpommin se kärähtää. Kalsiumlisällä täydennetyt maidot eivät sovellu ollenkaan keitettäviksi.
Tässä osassa 3 on kattilassa keitettävistä vanukkaista erilaisia pannacottaohjeita sekä hyödyllistä tietoa liivatelehtien käytöstä.
Ja taas täytyy muistuttaa, että kaikki maitoruoat kannattaa keittää hitaasti ja suhteellisen matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, jotta maito ei pala pohjaan. Mitä rasvattomampi maito, sitä helpommin se kärähtää. Kalsiumlisällä täydennetyt maidot eivät sovellu ollenkaan keitettäviksi.
*****
Pannacotta, perusresepti
4
dl kuohukermaa
4 tl sokeria
1
vaniljatanko
2
liivatelehteä (= 4 grammaa liivatetta)
Pannacotan ainesten perussuhde on
helppo muistaa: 1:1:1 eli
* 1 dl kermaa/maitoa/muuta nestettä,
* 1 g liivatelehteä (liivatelehtien painossa on isoja eroja, esim Meiran liivatelehti painaa 2
grammaa kun dr Oetkerin liivatelehti painaa vain 1,7 grammaa ja ammattikeittiön
"Rheinin kulta" liivatelehdet painavat 3,33 grammaa/kpl!),
* 1 tl sokeria. Näin pannacotasta tulee sopivan makea ja ihanan pehmeän
lusikoitava.
Käytettäessä seoksen mausteeksi suklaata tai makeaa hedelmäsosetta
sokerin voi jättää poiskin. Jos liivatelehtiä käyttää enemmän, vanukkaasta tulee
paksu ja suorastaan pureskeltava. Silloin se ei ole enää pannacotta, vaan
jotain ihan muuta. Pannacotan tulee olla rakenteeltaan pehmeä, mutta joka
voidaan kumota lautaselle ja silti se juuri ja juuri pysyy vielä muodossaan.
Ei
pidä säikähtää ainesluetteloa. Kuohukermalle on myös vaihtoehtoja laidasta
laitaan. Käyttämällä ohjeen mukaisen määrän kuohukermaa siinä kermamäärässä on
energiaa yhteensä 1320 kCal ja jälkiruoan maku on, tottakai, kermaisen
täyteläinen. Jos pannacotan tekee kokonaan kevytmaidosta, samassa määrässä on
vain 182 kCal ja makukin on selvästi kevyempi. Fifty-fifty kermaa ja maitoa on
aika yleinen sekoitussuhde. Liivatteen käyttöäkään ei tarvitse arastella.
Liivatelehdillä hyydyttäminen on helpompaa kuin moni uskoisikaan. (Jauhemainen
liivate on mielestäni paljon hankalampaa käyttää.)
Halkaise
vaniljatanko ja kaavi veitsenterällä vaniljatangon siemenet kattilaan. Lisää
vaniljatanko, kerma (kermamaito / maito / tms) ja sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
Huom! Painele liivatteet kylmään veteen
yksi kerrallaan. Jos upotat ne nipussa, ne eivät pehmene tasaisesti eivätkä
sula kunnolla!
Kuumenna
kermaseosta koko ajan sekoitellen kunnes sokeri on sulanut ja kerma on
saavuttanut kiehumispisteen. Ota kattila heti pois liedeltä. Puristele nyrkissäsi liivatelehdistä ylimääräinen
vesi pois. Sulata liivatelehdet kuumaan nesteeseen laskemalla ne hitaasti
kerman joukkoon. Sekoita samalla koko ajan jotta liivate liukenee tasaisesti.
Nyt pannacottaseos on valmista. Jos siihen tuli vatkaamisesta paljon vaahtoa,
kaada seos siivilän läpi kannuun. Ylimääräinen vaahto jää siivilään.
Kaada
pannacotta annosvuokiin. Pannacotan voi nauttia hyytyneenä suoraan annosvuoasta
tai kauniista lasista. Jos haluat tarjoilla pannacotan lautaselle kumottuna,
sen voi hyydyttää kahvikupissa, silikonisessa muffinivuoassa, alumiinisessa
hyytelövuoassa tms. Laita vuoat jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi
tunniksi, mieluiten vähän pidemmäksikin aikaa. Kumotessasi pannacottaa lautaselle irrota ensin reunat varovasti
ohuella veitsellä. Jos pannacotta ei sittenkään halua tulla ulos, upota vuoka varovasti
reunan puoliväliin asti lämpimään veteen muutamaksi sekunniksi. Viimeistään
silloin pannacotta irtoaa nätisti.
*****
Valkosuklaapannacotta ja lakkoja
1
dl kuohukermaa
3
dl täysmaitoa
2
liivatelehteä (= 4 g)
50
+ 50 g karkeasti raastettua valkosuklaata
sokeroituja
lakkoja
mintunlehtiä
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna sillä
välin kerma ja maito kattilassa kiehumispisteeseen, ota kattila pois liedeltä
ja lisää 50 g valkosuklaaraastetta hyvin sekoittaen. Puristele liivatelehdistä
ylimääräinen vesi ja sulata ne kuuman pannacottaseoksen joukkoon koko ajan hyvin
sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä noin 5-10 minuuttia ja lisää vasta sitten
loppu valkosuklaaraaste. Sekoita hyvin. Jätä pannacotta vielä noin 5-10
minuutiksi jäähtymään kattilaan ennen kuin sekoitat sen vielä kerran pohjia
myöten ja kaadat annosvuokiin hyytymään. Pieni jäähdyttäminen ja lopuksi
sekoittaminen ennen vuokiin kaatamista estää sen, että valkosuklaan rasva ei vanukkaan
hyytyessä nouse pannacotan pinnalle.
Jäähdytä
annosvuokia jääkaapissa 3-5 tuntia. Kumoa sitten pannacotat lautasille juuri
ennen tarjoilua ja lisää sokeroidut lakat sekä mintunlehdet. (Otsikkokuvassa
valkosuklaapannacotta on koristeltu vadelmilla ja päälle on ripoteltu
tummasuklaarouhetta. Ihana jälkiruoka vaikka rakkaalle syntymäpäiväsankarille
tai ystävänpäiväksi.)
*****
Mango-jugurttipannacotta ja
mustaherukkahilloketta
2
dl rasvaista (8-10 %) maustamatonta jugurttia
1,5
dl maitoa
100
g mangososetta
2
liivatelehteä (=4 g)
mustaherukkahilloketta
mangoviipaleita
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Sekoita sillä
välin kattilassa hyvin keskenään jugurtti, maito ja mangosose (löytyy helpoiten
kaupan vauvanruokaosastolta) ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Ota kattila
pois liedeltä, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne
kuumaan pannacottaseokseen koko ajan vatkaten. Kaada seos annoslaseihin ja laita
jääkaappiin hyytymään 3-5 tunniksi. Koristele tarjottaessa mustaherukkahillokkeella
ja mangoviipaleilla. Mustaherukan ja mangon yhdistelmä on ”match made in
heaven”.
En ole vielä onnistunut panna cottan rakenteen kanssa täydellisesti, joko on ollut liian löysä rakenne tai sitten liian tanakka, eikä astiasta kumoaminen ole onnistunut kummassakaan tapauksessa. :/ Pitää kokeilla uudelleen :)
VastaaPoistaSorry että vastaus on kestänyt näin kauan, mutta reissussa ei oikein ehtinyt paneutua blogiin ja päivityksetkin hoituivat itsekseen ajastettuina.
VastaaPoistaPanna cottaa pitää myös malttaa hyydyttää riittävän kauan, vähintään se muutama tunti, jotta rakenne asettuu kohdalleen. Niin, ja se lämpimään veteen upottaminen on aika takuuvarma keino saada vanukas irtoamaan :) Kyllä se sulla ensi kerralla onnistuu.