kuva: wikipedia |
Ajattelin
ensin postata jutun silakkamarkkinoista, mutta Andalusianalla oli aiheesta jo
niin kaunis ja kattava kuvavalikoima, että siihen ei ole mitään lisättävää. Sen
sijaan päädyin Hesarin sivuille ja pysähdyin lukemaan tekstiä kananugeteista.
Hesarissa
(”ainutlaatuista journalismia”) julkaistiin amerikkalaistutkijoiden tekemä
analyysi kahden suuren amerikkalaisen hampurilaisravintolan kananugetin (yhden nugetin
kummastakin ravintolasta) sisällöstä. otsikolla
(Ruokalan sivuilla sama juttu kerrotaan hiukan eri sanoin)
Luettuani tekstin ihmettelin, mitä tässä oikein kauhistellaan ja miksi. Vaikka en itse juurikaan asioi näissä pikaruokapaikoissa, juttu otsikoineen vaikutti kovin iltapäivälehtimäisen tarkoitushakuiselta.
Luettuani tekstin ihmettelin, mitä tässä oikein kauhistellaan ja miksi. Vaikka en itse juurikaan asioi näissä pikaruokapaikoissa, juttu otsikoineen vaikutti kovin iltapäivälehtimäisen tarkoitushakuiselta.
Tutkijat
olivat valmistaneet nugeteista mikroskooppipreparaatit, joiden avulla nugettien
koostumus analysoitiin siivu siivulta ja ”saaneet selville” ”kauhistuttavan
salaisuuden”: kananugetit eivät ehkä olekaan 100% kanafileetä! Wau! Oliko joku
luullut sellaista?
Tutkimuksessa
kerrottiin, että ensimmäisessä nugetissa oli noin puolet lihaa ja loput rasvaa,
verisuonia ja hermokudosta. Lisäksi löytyi viitteitä ihon ja sisäelinten
epiteelikudoksista.
Tietääkseni
ei ole olemassakaan sellaista lihasta, jossa ei olisi rasvaa, hermoja tai
verisuonia. Solunetti kertoo asiasta näin: ”Lihaskudos koostuu lihassolujen
lisäksi verisuonista ja hermoista sekä lihassoluja ja solukimppuja ympäröivistä
kalvoista. Lihaskudoksen tehtävä elimistössä on liikkeen tuottaminen. Tästä
syystä lihassolun perusfunktio on supistumiskyky, joka tapahtuu hermoimpulssin
seurauksena.”
Toisen firman
nugetissa oli tutkimuksen mukaan noin 40% lihaa sekä myös rasvaa, jänteitä ja
luukudosta. Tutkimuksen tehnyt tohtori teki briljantin päätelmän, että pelkän
kananlihan sijasta nugeteissa olisi ehkä keinotekoista kananosien sekoitusta.
Hän osasi päätellä myös, että nugetit on leivitetty ja paistettu rasvassa.
Tohtori kuvasi
tilannetta hyvin epäterveelliseksi vaihtoehdoksi erityisesti siksi, että
nugeteista on onnistuttu tekemään maukasta ruokaa lasten makuun.
Jos
tarkoituksena oli valistaa amerikkalaisia terveellisemmistä ruokatavoista, on
melko ala-arvoista valita kohteeksi parin suuryrityksen jokin yksittäinen tuote.
Heräsikin kysymys, oliko tutkimuksen tekijöillä sittenkin perimmäisenä
tavoitteena jokin muu, jota ei suoraan haluttu sanoa, vaan esitettiin se ikään
kuin luettavaksi ”rivien välistä” miten itse kukin sen sitten haluaakin lukea?
Mäkkärin ja muiden monikansallisten pikaruokaloiden moittiminen kun on hyvin
trendikästä ja sillä saa helposti palstatilaa tämän päivän mediassa.
Jos
taas tarkoituksena oli paljastaa, että kananugettien sisältö ei ehkä olekaan
sitä mitä hampurilaisravintolan tuoteselosteessa väitetään (mikä sellainen
seikka ei tosin käynyt ilmi tekstistä), tutkimus puolustaa jollain lailla
paikkaansa, mutta muuten pidän tällaista pelkkänä tekopyhänä taivasteluna.
Jokainen tietää, että lihapulla ei voi olla 100% lihaa. Jos olisi, se olisi
pihvi – ja silti se sisältäisi lihaksessa luonnostaan olevia verisuonia, rasvaa
ja hermokudosta. Mutta jospa sitä kaikki eivät tiedä?
Ehkä
tekopyhän kauhistelun sijaan kananugettien valmistajille pitäisikin antaa ympäristöpalkinto siitä hyvästä, että nugetiksi
sekoitettuna kanasta ei mene mitään hukkaan? Sellaisestahan
makkaranvalmistuskin on saanut alkunsa: teurastetun eläimen parhaat lihat
syödään sellaisenaan valmistettuina, lopusta ruhosta jauhetaan ainekset
makkaraan ja joistain eläimistä voidaan käyttää vielä pintanahkakin vaatteiksi,
asusteiksi, huonekaluverhoiluksi ym. Olisihan se melkoista tuhlausta, jos
eläimestä käytettäisiin vain fileet (ne kuivimmat ja mauttomimmat ruhonosat) ja
loput menisi koiranruokatehtaalle tai kaatopaikalle?
Suomessa
on iät ja ajat myyty lihatuotetta nimeltä kotletti. Onko kukaan koskaan kuullut sitä kauhisteltavan? Kerronpa
ihmettelijöille, että se sisältää kaikkea mahdollista rasvasta rustoon ja
jänteisiin (on maistettu) ja sitä myydään lihatuotteena ihan kaikissa tavallisissa
ruokakaupoissa lihakylmäkaapista – halvalla.
Edit
Vähän tämän jälkeen Hesarissa julkaistiin uusi uutinen kommentoimaan nugetti"skandaalia":
Amen!
VastaaPoistaMinä sen verran tarkennan, että kun puhutaan hermokudoksesta, silloin tarkoitetaan yleensä aivoja, ei yksittäisiä hermoja. Ja ihon ja sisäelinten epiteelikudokset ovat eri asia kuin lihasten kalvorakenteet.
VastaaPoistaMinä ymmärrän tämän niin, että tutkija "järkyttyi" siitä, että lihan lisäksi nugeteista löytyi sellaisia kudoksia mitä siinä ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla.
Lööppiotsikoihin en ota kantaa, enkä ole lukenut alkuperäistekstiä, eli en tiedä onko käännetty oikein uomeksi.
Lisään vielä, että kysehän ei voi olla Suomen mäkkärin nuggeteista, vai mitä, sillä niissä on vain rintafilelihaa, ei muuta eläinperäistä:
VastaaPoistaKanan rintafileeliha (46 %), vesi, jauhot (vehnästä ja maissista), kasviöljy, muunnettu
tärkkelys, tärkkelys (sisältää vehnää), suola (1,1 %), vehnägluteeni, aromi, nostatus
aineet (E450, E500, E341), pippuri, sokeri, selleri, selleriuute, glukoosisiirappi.
Veikkaisin, että artikkelin suomennos on ollut jossain määrin puutteellinen ja molemmissa suomenkielisissä uutisissakin sisältöä oli referoitu hiukan eri tavalla. Mutta että tutkijoille oli yllätys se,että kananugetissa oli jotain muuta kuin kanafileetä, ei oikein tunnu uutisoinnin arvoiselta. Kaikki niissä ollut eläinperäinen aines kuitenkin varmaan luokitellaan ihmisravinnoksi kelpaavaksi. Ymmärtääkseni kuitenkin esim kanan päät menevät rehuteollisuuden käyttöön ja kanan jaloista saa upean maun kanaliemeen :)
VastaaPoistaMinusta on mielenkiintoista tämäntyyppiset kohuotsikot ja esimerkiksi mainonta ettei makkara sisällä kamaraa ja samaan aikaan ihannoidaan nose to tail -kokkeja ja -ideologiaa. Mutta se on ilmeisesti sallittua vain parhaissa ravintoloissa.
VastaaPoistaKokonaan toinen asia on tietenkin, jos annetaan valheellista tietoa sisällöstä.
Iltalehti jatkaa tänään taivastelua paperilehdessä. Hauskinta oli se, miten terveelliseksi lasten välipalaksi esitettiin voileipää - ja sitten oli valittu esimerkiksi höttöinen kolmioleipä, jonka lisäaineluettelo oli hengästyttävän pitkä :)
VastaaPoista@ Nanna
VastaaPoistaAmen, joo :) Välillä menee kuppi nurin näistä kaikkein ääliömäisimmistä tekemällä tehdyistä ruokakohuista. Mistä tulikin mieleeni, että huomenna on hullujen päivien tarjouksessa hevosenfilee. Tartteekin käydä ostamassa sellainen. Hevosesta saa aivan loistavat pihvit!