Ei syksyä ilman omppuja, eikä omppuja ilman että niistä pitää paistaa uuniomenoita. Isolla uunipellillä näitä syksyn herkkuja valmistuu kerralla vaikka suuremmallekin porukalle. Uuniomppujen kanssa maistuu jäätelö tai kotitekoinen vaniljakastike, jonka keittämiseen tarvitaan vain neljä ainesta. Tee vaniljakastike hyvissä ajoin, sillä sen täytyy ehtiä jäähtyä ennen tarjoilua.
Uuniomenoiden täytteenä on aivan ihana pähkinä-kanelitahna.
Uuniomenat
(neljälle)
4
suurehkoa kiinteää omenaa
täyte
40
g saksanpähkinöitä
20 g pistaasipähkinöitä
20 g pistaasipähkinöitä
40
g mantelimassaa
3
rkl fariinisokeria
1
tl kanelia
20
g voita
calvadossiirappi
1
rkl calvadosia
2
rkl vaaleaa siirappia
päälle suolapaahdettuja pistaaseja rouheena
päälle suolapaahdettuja pistaaseja rouheena
Rouhi
saksanpähkinät ja pistaasit morttelissa, lisää pieniksi paloiksi revitty mantelimassa sekä
fariinisokeri. Hierrä nämä keskenään tasaiseksi, mutta silti melko karkeaksi
seokseksi. Lisää kaneli ja sekoita hyvin. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä
paloina ja nypi ainekset tahnamaiseksi.
Mittaa
pieneen astiaan calvados sekä siirappi ja sekoita ne hyvin keskenään.
Pese
omenat huolella ja poraa siemenkota pois. Täytä sisus pähkinätahnalla ja aseta
täytetyt omenat uunivuokaan leivinpaperin päälle. Valuta omenoille
calvadossiirappi ja paista 200 asteessa noin 30-45 minuuttia kunnes omenat ovat
pehmeitä. Eri omenalajikkeet kypsyvät hiukan eri tahtiin.
Tarjoile
hiukan jäähtyneinä kylmän vaniljakastikkeen kanssa. Ripottele päälle pistaasirouhetta.
Vaniljakastike
3,3
dl kuohukermaa (Valio laktoositon tölkki)
0,5 tl jauhettua vaniljaa (vaniljamylly) tai 1 vaniljatanko
2
keltuaista
0,5
dl sokeria
Laita
kasariin kerma sekä jauhettu vanilja (tai halkaistu vaniljatanko). Lämmitä seos
kiehumispisteeseen ja ota heti pois liedeltä. Vatkaa toisessa kulhossa
keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada vaahdon joukkoon kuuma
vaniljamaito koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä lähes
kiehuvaksi koko ajan sekoittaen kunnes kastike alkaa paksuuntua. (Poista
vaniljatanko.) Ota kattila pois lämmöltä ja jäähdytä kastike mahdollisimman
nopeasti vaikka laittamalla kattila jääveteen. Munankeltuainen saostaa kastikkeen, mutta kastike jatkaa kypsymistä jos
se on liian kauan liian kuumassa. Silloin kastikkeesta tulee pelkkää
vaniljaista munakokkelia ja homma pitää aloittaa alusta uudelleen.
Jäähdytä
kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.
Ai että, uuniomenoiden tuoksu tulvahti nenään heti kun näin kuvat! Ja vielä kotikutoisen vaniljakastikkeen (niin, onko niitä muka muita olemassakaan) kera.
VastaaPoistaMeillä onkin uuniomput vielä tälle syksylle tekemättä kun olemme toistaiseksi syöneet kotimaisia ompposia, jotka tahtovat räjähtää uunissa. Vaniljajauhe on kyllä tosi kätevää, mä aina rahtaan sitä reissuista mutta nyt olen nähnyt sitä jo täälläkin.
VastaaPoistaPiti laittaa välillä tällainen perinteisempi jälkkäri, kun muuten tuppaa tulemaan vähän liikaa uutta twistiä ruokiin (vaikka onhan siinäkin se pähkinätäyte...) :)
VastaaPoistaTuo vaniljamylly on ihan loistava keksintö.
Hei huisi retroherkku uudeksi vispattuna!
VastaaPoistaEn muista milloin olisin viimeksi maistanut uuniomenoita, tulee vahvasti kyllä mieleen monta lapsuusmuistoa tämän ympäriltä.
Hyvä muistutus - pääsee ehdottomasti viikonlopun repertuaariin! -Toivottavasti ei vaniljakokkelin kera ... rahtasinkin juuri reissusta vaniljaa, kylläkin uutetussa muodossa.
Minä olen tehnyt jokusenkin kokkelin ennen kuin opin käyttämään munankeltuaista saostamiseen. Sen kanssa saa kyllä koko ajan olla tosi tarkkana :)
VastaaPoista