TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 10. syyskuuta 2013

Tyrni ja 2 x erilainen jälkiruoka



Viikon hedelmä  37/52:  tyrni

Tyrni on Satakunnan maakuntakukka ja Satakunnan tyrniseura onkin tehnyt valtavan työn kertoakseen tästä "tiivistyneestä auringonvalosta", tyrnistä ihan kaiken, mitä kukaan haluaa tietää. Tuohon ei ole enää mitään lisättävää.


Tyrnissä on itsessään niin voimakas maku, että se kestää muitakin vahvoja makuja samalle lautaselle. Ei pelkkää kermavaahtoa…  Tyrnin ei myöskään tarvitse aina olla pääosassa, vaan sitä voidaan käyttää myös mausteeksi. Kastikkeeseenkin tyrni antaa hienon aromin. En muista nähneeni tyrnimarjoja missään kaupan tiskissä. Tyrnimehukin on vielä hiukan harvinaisempaa sorttia, ainakin ennen kuin kaikki silakkamarkkinat on tältä syksyltä ohi. M kävi "poimimassa" tyrnimarjat kauppahallin tytöiltä (lue: Edellisviikolla juttelin heidän kanssaan tyrnistä ja Hanna oli poiminut näitä minua varten. Loistavaa palvelua, kiitos!)

Tästä ensimmäisestä jälkiruoasta mietin, kehtaako näin kertakaikkisen simppeliä reseptiä edes postata. Muutama hassu raaka-aine ja se on siinä. Mutta tottakai, tämähän on ihan superhelppo ja superhyvä tyrnijälkiruoka. Toisessa tyrni on enemmän sivuosassa ja se on tyrni-balsamicokastikkeineen aikuiseen makuun sopiva, vähemmän makea jälkiruoka. Molempi parempi.




Tyrnimousse ja lakritsikastike
 (neljälle) 

mousse
1 dl tyrnimarjoja (tai 0,5 dl tyrnimehua)
2,5 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1,5 rkl vettä
1,5 dl kuohukermaa

kastike
3 Kick lakritsitoffeepatukkaa
1 dl kermaa
0,5 tl raakalakritsijauhetta

koristeluun muutamia kokonaisia (mehustettuja) tyrnimarjoja (ja lakritsiströsseliä)

Tee ensin kastike. Kaada kerma kasariin ja pilko lakutoffeepatukat kerman joukkoon. Lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes lakritsitoffee on kokonaan liuennut kermaan. Lisää raakalakritsijauhe ja lämmitä sekoittaen vielä sen verran että jauhe liukenee kokonaan. Jäähdytä kastike.

Keitä kattilassa tyrnimarjoja, vettä ja sokeria muutaman minuutin ajan kunnes marjat alkavat pehmetä. Paseeraa seos siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Sekoita keskenään maissitärkkelys ja 1,5 rkl vettä. Lisää tämä kuuman tyrniliemen joukkoon ja keitä muutaman minuutin ajan kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä tyrnikiisseli. 

Jos olo tuntuu kovasti energiseltä, marjojen kuoret ja siemenet voi ottaa siivilästä, kuivata ja jauhaa. Niissä on tyrnin parhaat ravintoaineet.


Vatkaa kerma tanakaksi vaahdoksi ja lisää se kylmän tyrnikiisselin joukkoon koko ajan vatkaten kunnes seos on tasaista. Tässä vaiheessa mousse on vielä jonkin verran löysää, mutta sen voi jo tarjoilla lasista, lakritsikastiketta pohjalle, moussea päälle.


Jos haluat mieluummin tehdä moussesta pieniä palloja, laita mousse vielä jääkaappiin parin tunnin ajaksi kiinteytymään. Tee lakritsikastikkeesta lautaselle pieni kastikepeili ja muotoile siihen kahdella lusikalla pallero tyrnimoussea. Koristele muutamilla kokonaisilla mehustetuilla tyrnimarjoilla (ja lakritsiströsselillä).

Puutikun avulla kastikkeesta voi piirrellä lautaselle kuvioita.
Pläts!















Ricottapannacotta, mehustetut tyrnimarjat ja tyrni-balsamicokastike (& tummasuklaarouhe)
(noin kuudelle)

mehustetut marjat
0,5 dl tyrnimarjoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl kiehuvaa vettä

ricottapannacotta
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g ricottajuustoa
4 rkl sokeria
2 isoa oksaa tuoretta rosmariinia
yhden limetin vihreä kuori
3 liivatelehteä (= 6 g)
2 rkl kiehuvaa vettä

kastike
1,5 dl tyrnimarjoja
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä

viimeistelyyn muutama pala 70% tummaa suklaata rouheena

Kaada kuppiin 0,5 dl tyrnimarjoja, saman verran sokeria ja 0,5 dl kiehuvaa vettä. Sekoita sen verran että sokeri on sulanut ja jätä marjat mehustumaan.
Kaada kattilaan kerma, maito, ricottajuusto, sokeri, rosmariini ja limetinkuoret. Lämmitä kiehumispisteeseen, sekoita sokeri ja ricotta hyvin sekaisin, ota pois liedeltä ja anna makuuntua muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä.


Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan ja avita lusikalla painelemalla sen verran, että siivilään jää vain rosmariini ja limetinkuori. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä uudelleen lähes kiehumispisteeseen. Pehmennä liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen liota ne tilkkaseen kiehuvaa vettä. Lisää liuotetut liivatteet heti pannacottaseoksen joukkoon kaatamalla ne kapeana nauhana samalla koko ajan vatkaten. Kaada pannacotta hyytymään pieniin annoskulhoihin tai espressokuppeihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 4 tunnin ajan. Koska tämä pannacotta sisältää ricottajuustoa, se on hyytyneenä jonkin verran rakeista eikä samanlaista silkkistä kuin mitä tulee pelkästä kermasta tai kermamaidosta valmistettuna.

Kastiketta varten laita kattilaan 1,5 dl tyrnimarjoja, 0,5 dl balsamiviinietikkaa, 1 dl sokeria ja 1 dl vettä. Keitä seosta noin 10 minuuttia, minkä jälkeen painele kastike siivilän läpi toiseen kulhoon. Tarjoile tyrni-balsamicokastike hiukan lämpimänä.


Jos kippaat pannacotan lautaselle, irrota hyytelön reuna vetämällä varovasti ohuella veitsellä hyytelön ja astian reunan välistä. Jos pannacotta tuntuu jääneen pohjasta kiinni astiaan, kasta astia hetkeksi kuumaan veteen. Kumoa pannacotta lautaselle, lisää kastike ja mehustetut tyrnimarjat. Viimeistele pienellä lusikallisella tummasuklaarouhetta.




5 kommenttia:

  1. Hieno räiskyvä annos tuo ensimmäinen.:) Kuulostaa muutenkin tosi herkulliselta. Tykkään paljon balsamiviinietikasta. Se on kiva, kun sopii sekä ruoanlaittoon, että makeisiin jälkiruokiin.:) Minäkin sain jo omista nuorista tyrnipensaista pienen rasiallisen marjoja. Toivottavasti ensi vuonna vieläkin enemmän, vaikkei se kerääminen kovin kivaa ollutkaan, kun piikit pistivät koko ajan.;)

    VastaaPoista
  2. Miten upeat annokset! Harmi, tänään juuri ehdin käyttää vanhentuvan ricottajuuston ruoanlaittoon, olisinpa lukenut tämän jutun aiemmin ;)

    Ihanaa palvelua olet saanut!

    VastaaPoista
  3. @ Katja
    Kiva kuulla, että olet saanut tyrnin viihtymään. Piikkejä on, kyllä vain, ilmankos saariston väki on kehitellyt kaikenlaisia omia marjapuristimia sadonkorjuuseen. Nyt minä ainakin odottelen silakkamarkkinoita, että saa sieltä myyjiltä täydennettyä kaappiin pari pulloa tyrnimehua.

    @ Pikku leijonan emäntä
    Upeat annokset, joo, kun juuri toissa viikolla todettiin että ruoalla SAA leikkiä jos ruoka kuitenkin syödään. Niin, ja sitä ricottaa saa kaupasta lisää :)

    VastaaPoista
  4. Onpa kauniita annoksia! Harmi että täällä meilläpäin tyrniä löytyy ,mutta vain kosmeettisista tuotteista...

    VastaaPoista
  5. Suomalaista superfoodia ulkoisesti :)
    Tai ei sitä voi ihan suomalaiseksi omia, kun koko kasvikin on kuulemma alkujaan kotisin Nepalista.

    VastaaPoista