Meille
kesäkeitto on vähän kuin joulukinkku, mämmi tai tippaleivät. Sitä pitää saada
kerran tai pari vuodessa silloin kun on sen aika ja sitten voikin taas odotella
vuoden päivät seuraavaa kertaa.
Monella
suomalaisella on paha kesäkeittokammo.
Tällainen kammo saattaa syntyä vaikkapa silloin jos on joutunut syömään "kesäkeittoa", joka on valmistettu ylikypsäksi muusiksi keitetyistä pakastekasviksista. Hirvityksen voi kruunata suurustamattomaan liemeen lisätty pieni loraus maitoa, joka ei anna makua mutta tekee keitosta
epämääräisen harmahtavan. Mikäli sopan keittäjä on vielä yrittänyt noudattaa virallisia
ravintosuosituksia ja jättänyt keitosta pois suolan sekä sokerin, kesäkeiton
irvikuva on täydellinen.
Kesäkeitto
on parasta silloin kun kasvikset ovat tuoreimmillaan, eikä kesäkeittoa pitäisi
muina vuodenaikoina edes tehdä. Aitoon ja oikeaan kesäkeittoon kuuluu porkkana,
varhaisperuna, kukkakaali ja herneet, ehkä myös vähän pinaattia. Papu tai uusi
sipulikin on jo vähän sillä hilkulla, onko niiden paikka kesäkeitossa. Kevyesti
suurustetun ja pienellä määrällä voita höystetyn liemen tulee olla valkoista ja
pinnalle ripotellaan vähän tilliä tai persiljaa, ehkä myös vähän ruohosipulia, siinä
kaikki. Todella yksinkertaista ja epätrendikkään vanhanaikaista. Ja hyvää.
Wanhan ajan kesäkeitto
(määrästä tulee neljälle kevyt lounas tai kahdelle päivän pääateria)
6-7 uutta perunaa
1
nippu uusia porkkanoita
puolikas
pieni kukkakaali
2
dl makeita herneitä
kourallinen
babypinaattia
5
dl vettä
1
tl merisuolaa
5
dl maitoa
2
rkl vehnäjauhoja
2
tl sokeria
valkopippuria
myllystä
nokare
voita
pinnalle
ruohosipulia
lehtipersiljaa
Pese
ja pilko perunat ja porkkanat. Leikkaa kukkakaalin kukinnot pienemmiksi
paloiksi, perkaa herneet ja silppua pinaatinlehdet.
Laita
kattilaan kiehumaan vesi ja suola. Kun vesi kiehuu, lisää porkkanat ja perunat
ja anna kiehua 5 minuuttia. Lisää sitten kukkakaali ja herneet ja keitä toiset
5 minuuttia. Vispaa jauhot maidon joukkoon, lisää suurus keittoon hyvin
sekoittaen ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää sitten pinaatti,
sekoita ja keitä vielä minuutin ajan. Lisää lopuksi sokeri, valkopippuri sekä
voi, tarkista maku ja ripottele pinnalle silputtua persiljaa sekä
ruohosipulia. Laita pöytään voi, josta jokainen saa vielä halutessaan lisätä
sitä keittoonsa.
Minä juuri kuulun niihin kesäkeittokammoisiin, pitäisi antaa sille mahdollisuus!
VastaaPoistaKoulun kesäkeitto oli kauheaa, kunnollinen on suurta herkkua. Meillä on tältä kesältä vielä tekemättä.
VastaaPoistaKun tekee itse hyvällä reseptillä, niin kesäkeitostakin saa maistuvaa :) Nyt uudet kasvikset alkavat olla parhaimmillaan tähän ruokalajiin.
VastaaPoistaIkinä en ole itse tehnyt, mutta äitini tekemä kesäkeitto on iiiihanaa ja se on juuri tällaista, kuin sinunkin. Eläköön kunnolla suolatulle ja makeutetulle ruualle!
VastaaPoistaHei Roz, äitien ja isöäitien parhaat reseptit kannattaa kerätä talteen :)
VastaaPoista