Joissain kotijuustoresepteissä käsketään säilyttää maitoa huoneenlämmössä päivän verran ennen kuin alkaa tehdä siitä juustoa. Mekin kokeilimme sillä seurauksella, että avatessamme maitotölkit maito oli jo ihan omia aikojaan muuttunut kulmikkaaksi juustoksi, jota ympäröi sameankellertävä neste. Se oli siis huono ohje ainakin näin kesäkuumalla. Ei muuta kuin kauppaan ostamaan lisää maitoa.
Tätä
maitojuustoa valmistamme useita kertoja vuodessa. Helppoa ja hyvää. Juuston voi
valmistaa harsokankaassa ihan oikeaan
juustomuottiin tai tavalliseen siivilään. Me käytämme yleensä siivilää
Sen lisäksi, että tämä juusto yleensä syödään leivänpäälisenä, maitojuustosta voi paistaa jälkiruoan. Joskus pitäisi kokeilla tehdä siitä myös tätä Sauvajyväsen pekoni-grillijuustoa.
Sen lisäksi, että tämä juusto yleensä syödään leivänpäälisenä, maitojuustosta voi paistaa jälkiruoan. Joskus pitäisi kokeilla tehdä siitä myös tätä Sauvajyväsen pekoni-grillijuustoa.
Kotijuusto punaisesta maidosta
3
l kulutusmaitoa
1,5
tl suolaa
2
tl juustonjuoksutinta (apteekista)
(hiukan
sormisuolaa ja/tai tuoreita yrttejä)
Kaada
maito isoon kattilaan ja lisää suola sekä juustonjuoksutin. Kuumenna maitoa
hitaasti kunnes sen lämpötila on 37 astetta. Siinä lämpötilassa hera alkaa
erottua ja juustomassa painua kattilan pohjalle. Pidä keitoksen lämpötila 37 ja
40 asteen välillä 15 minuutin ajan ja sekoita sen verran ettei juusto tartu
pohjaan.
Nosta
juustomassa reikäkauhalla kostealla harsokankaalla vuorattuun muottiin tai
siivilään. (Ripottele juustokerrosten väliin hiukan sormisuolaa. Voit maustaa juuston
myös tuoreilla yrteillä.) Kumoa juusto muutaman kerran muotista pois ja
takaisin. Käännä harsokangas tiiviisti juuston päälle. Laita muotin alle lautanen tai kulho ja koko höskä heti jääkaappiin
tekeytymään. Juusto on valmista syötäväksi seuraavana päivänä eikä se kestä kovin
monen päivän säilytystä. Jos haluaa olla kovin säästäväinen, kattilaan jäänyttä
heraa voi käyttää vaikka leivontanesteeksi.
Jälkiruokaa kotijuustosta
itse
tehtyä kotijuustoa
voita
mansikoita
tai mansikkahilloa
Leikkaa
kotijuustosta noin sentin paksuisia viipaleita ja paista niihin kauniin kullanruskea
pinta voissa paistinpannulla. Tarjoile heti lämpimänä mansikoiden tai mansikkahillon kera.
Kiinnitin huomioni tuohon teidän mittarin anturin pidikkeeseen. Oliko se mittarin mukana, vai jostain muusta nipistetty? Minulla anturi aina uiskentelee mitattavassa liemessä ja on sekoittelun tiellä. Saattaisin ehkä pihistää vastaavan jostain Kammenpyörittäjän lukuisista maitomittareista... :)
VastaaPoista:D hyvä huomio :D
VastaaPoistaEi tullut mittarin mukana. Sattumalta kerran joitain vuosia sitten huomasin näitä Chez Mariuksessa ja itsekin anturin uiskenteluun kyllästyneenä ostin, tottakai.
On se vaan kumma juttu, miten tuollaisten mittarien valmistajat eivät voi sen vertaa tehdä tuotekehitystä että ajattelisivat asiaa käyttäjän kannalta loppuun asti :/ Ei tuo pellinpala niin paljoa maksa etteikö siitä samalla vaivalla voisi tehdä kunnollista ja toimivaa klipsua.
Okei, sinne kauppaan ensi kuussa, ellei ne kotoa löytyvät passaa :)
VastaaPoistaLapsuuden herkku ;).
VastaaPoistaMummun tekemä juusto oli ihan parasta.
Hyvää on, eikä edes vaikea tehdä :)
VastaaPoistaMä en varmaan koskaan lakkaa ihmettelemästä miten kovin pieneksi 3 litraa maitoa kutistuu, kun niistä tehdään juustoa <8-O