Tämä
on niitä harvoja kertoja kun otamme reseptin suoraan jostain lehdestä. Hesarin
ruokatorstain grillattu hummeri hyppäsi esiin tosi komeasti ja kun vähän aikaa oli
mielessään maiskutellut tämän Henri Alénin reseptin aineksia, niin sen jälkeen
oli aika vaikea edes ajatella mitään muuta. Yleensä kun HS ruokatorstain
sivuilla on jokin viinitesti, sen testivoittajaa on turha etsiä Helsingin
keskustan Alkoista ainakaan enää seuraavana päivänä, kun kaikki muutkin ovat
lukeneet saman jutun. Arvelimme, että tämän reseptin ja hummerien kanssa
saattaisi olla käynyt samoin, mutta ilmeisesti heinäkuu pelasti meidän
grilli-iltamme. Porukka lienee vielä maalla grillaamassa ribsejä ja muita perinteisiä
grilliherkkuja? Joka tapauksessa me saimme hummerimme ja pääsimme valmistamaan
tätä herkkua. Sen verran arvokasta raaka-ainetta hummeri on, että ei tätä kovin isolle porukalle raaski valmistaa. Mutta niinhän sanotaan, että pidot paranee kun väki vähenee ja tämä on parasta kahdelle.Tässä resepti ihan sellaisena kuin se oli Hesarissa. Jälkiruoaksi
nautittiin jäätelöä, marenkia ja mansikoita. Sillä kesäherkulla on hieno nimikin:
Eton mess.
Ollaanko Pariisissa vai Helsingissä? |
Grillattu hummeri, pastis-limettivoi
ja avokado-appelsiinisalaatti
2
kokonaista elävää tai pakastettua hummeria
(tai "plan c" kuten me teimme, ostimme pakastamatonta keitettyä hummeria)
(tai "plan c" kuten me teimme, ostimme pakastamatonta keitettyä hummeria)
pastis-limettivoi
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku persiljaa
5
oksaa timjamia
300
g pehmennettyä voita
3
rkl anisviinaa
1
limetti
suolaa
ja mustapippuria
4
rkl hyvää oliiviöljyä
avokado-appelsiinisalaatti
4
appelsiinia
1
sitruuna
3
kypsää avokadoa
1
dl mustia oliiveja
1
punasipuli
1
rasia rukolaa
½
dl oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria
Jos
käytät pakastettuja hummereita, anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa
Jos
käytät tuoreita hummereita, tee näin: Laita iso kattila vettä kiehumaan ja
laita hummerit nopeasti pää edellä veteen. Kun vesi alkaa taas poreilla, keitä
hummereita noin 8 minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään kylmään veteen.
Halkaise
hummerit pitkittäin puoliksi isolla keittiöveitsellä. Nosta peräsuoli
pyrstöstä. Kaavi keskiosan sisäelimet pois huolellisesti ja heitä ne pois.
Irrota
sakset. Ota lihat irti saksien varsista sekä saksesta murtamalla kuori. Laita
saksilihat keskelle hummeria paikkaan, josta sisäelimet on poistettu.
Tee
pastis-limettivoi. Hienonna yrtit ja kuoritut valkosipulit. Laita kaikki
ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vispaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Muotoile
voista voipaperin avulla pötköjä ja laita jääkaappiin kovettumaan.
Vielä niitä hummereita, kiitos. |
Tee
sillä välin salaatti. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta yhden
appelsiinin kuori kulhoon. Kuori appelsiinit ja fileoi lihat kulhoon ilman
valkoista nahkamaista osaa (tässä vähän oikaistiin ja viipaloitiin appelsiinit). Purista päälle sitruunan mehu. Halkaise avokadot ja
kuori ne. Paloittele ja lisää mukaan. Hienonna mukaan myös punasipuli ja
oliivit. Sekoita hyvin keskenään. Lisää oliiviöljy, suola ja pippuri. Lisää
rukola vasta ennen tarjoilua.
Mausta
halkaistut hummerit oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Grillaa hummerit
kuoripuolelta noin 5 minuuttia keskilämmöllä grillissä kuvun ollessa
suljettuna. Leikkaa maustevoista nappeja ja laita ne grillattujen hummereiden
päälle.
Pieni lautanen, iso hummeri. Alkaa käydä hiukan ahtaaksi. |
P.S. Hummerinkuoret kannattaa pestä ja kuivata. Niistä saa hienon kastikepohjan!
Eton mess
jäätelöä
(tai kermavaahtoa)
marenkia
mansikoita
Laita
kaikkea kerroksittain lasiin ja nauti ennen kuin jäätelö sulaa.
Nuo hummerit näyttävät todella hyviltä! Olen itse vielä vähän amatööri hummereitten laittaja :)
VastaaPoistaIhanat kuvat ja ruoat näyttävät herkullisilta!
VastaaPoistaonpas lystiä - meillä grilliin vähän aika sitten päätyi hummeria lime-inkiväärä-valkosipulivoilla. Kaveriksi pyöräytettiin avokado-tomaattisalaatti :-)
VastaaPoistaHei, tableofcolors, tervetuloa lukijaksi ja kommentoimaan :)
VastaaPoistaMeidän hummerinkulutus on niin pientä ettei siinäkään oikein ehdi tulla ammattilaiseksi, mutta kun on hyvä resepti.
Hei, Unelmaa leipomassa, tervetuloa sinullekin :)
Kiitos kommentista. Hummeri oli hyvää ja piha on todella viihtyisä.
Hei Andalusiana. Hummeri on herkkua. Nyt on myös kuoret kuivattu tulevaa käyttöä varten :)
Hei olisin halunnut tietää pastiksesta! Onko pastis liian voimakas? mitä luulet jos jättää anisviinan pois?
VastaaPoista@ Heidi
VastaaPoistaReseptin 'anisviina' voi olla maun mukaan mitä tahansa anistislettä. Suomessa myytävistä anisviinoista Pastiksen alkoholiprosentti on suurin (45%), mutta en usko sillä olevan merkitystä noin pienissä määrissä mausteena käytetävää alkoholia. Jos anisviinan jättää pois, annos on eri makuinen, mutta ihan varmasti edelleen oikein hyvä.