Ravitsemusasiantuntijat
jaksavat muistuttaa siitä, että suomalaisten pitäisi syödä kalaa vähintään
kaksi kertaa viikossa. Luonnonsuojelujärjestöt puolestaan laativat listoja
niistä kaloista, joita ei saisi syödä ja luvallisten kalojen luettelo alkaa
käydä verraten lyhyeksi. Kaiken kukkuraksi eri maiden sallittujen ja
kiellettyjen kalojen listat ovat tyystin erilaiset. Mikä on jossain muualla
erityisen sallittua ja suositeltavaa syödä, on Suomessa jostain syystä ehdottoman
nounou – ja päinvastoin. Lisäksi kun kotimaisen kalan kilohinta alkaa olla jo pahasti
kipurajoilla, ja tässä tuhansien järvien ja 52.000 neliökilometrin merialueen
valtakunnassa kalan matka uimasta kaupan tiskille kestää useita päiviä, niin
moni kotikokki on syystäkin vähän ihmeissään ja kokkaa kalan sijasta lihaa.
Epätrendikkäässä
keittiössä suositaan kotimaista kalaa sen verran kuin se on mahdollista. Pitää vaan
yrittää hyödyntää tarjouksia kun sellaisia joskus eteen sattuu. Kuten nämä
siiat.
Paistetun siian, munakoison ja hunajajugurttikastikkeen yhdistelmä saattaa äkkiseltään tuntua erikoiselta, mutta maut synkkaavat tosi hyvin keskenään.
Paistetun siian, munakoison ja hunajajugurttikastikkeen yhdistelmä saattaa äkkiseltään tuntua erikoiselta, mutta maut synkkaavat tosi hyvin keskenään.
Uunissa kypsennettyä munakoisoa ja
jugurttikastiketta
jugurttikastike
150
g maustamatonta (10%) turkkilaista jugurttia
1
rkl juoksevaa hunajaa
0,25
tl sitruunapippuria
1
rkl silputtua lehtipersiljaa
(ripaus
suolaa jos on tarpeen)
Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
munakoisot
2
keskikokoista munakoisoa
ripaus
suolaa
hiukan
oliiviöljyä
mustapippuria
myllystä
silputtua
lehtipersiljaa
Viipaloi
munakoisot vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi, asettele ne leivinpaperin
päälle uunipellille ja ripottele viipaleille hiukan suolaa. Jätä
munakoisoviipaleet huoneenlämpöön puoleksi tunniksi, minkä jälkeen kuivaa ne
talouspaperilla. Sivele viipaleille ohuelti oliiviöljyä ja paista 200 asteessa
noin 25-30 minuuttia. Kun munakoisot ovat valmiit, rouhi niille hiukan
mustapippuria myllystä.
Asettele
munakoisot lautasille ja valuta kastiketta niiden päälle. Viimeistele
silputulla lehtipersiljalla. Paista siikafileet niin että ne valmistuvat
samoihin aikoihin munakoison kanssa.
Paistettua siikaa
2
nahallista siikafileetä
voita
paistamiseen
hiukan
karkeaa merisuolaa
hiukan
sitruunapippuria
Siikafileet
paistuvat hetkessä ja saa olla aika varovainen ettei kala kypsy liikaa. Kalan
kypsymistä voi arvioida sen mukaan, miten kalan liha paistettaessa muuttuu aavistuksen läpikuultavasta sameammaksi.
Kuumenna
voi paistinpannulla, ripottele siihen hiukan karkeaa merisuolaa ja asettele siikafileet
nahkapuoli alaspäin. Kypsennä kunnes kalan liha on muuttunut läpikuultavan
vaaleanpunaisesta noin puoleenväliin asti valkoiseksi. Käännä fileet ja anna
niiden olla pannulla vielä muutamia sekunteja nahkapuoli ylöspäin. Mausta sitruunapippurilla ja nosta fileet lautasille.
Tuo on totta, että kalanostaminen tuntuu vaikealta, aina posket punottaa, joko siitä, että tuli ostettua sitä väärää kalaa jonkun listan mukaan tai sitten hinta hirvittää.
VastaaPoistaOnpa herkullisen näköistä! Kovasti olet taas ahkeroinut, kun näitä blogi-päivityksiä tulee tiiviiseen tahtiin. Jatka vain samaan malliin :)
VastaaPoista@ Campasimpukka
VastaaPoistaTai sitten kalafilee on matkustanut viikon verran sinne kaupan tiskiin... Täytyy taas kesän tullen kalastaa itse että saa hyvää, tuoretta kalaa.
@ Jaska Jokunen
Vanhoja reseptejä on melkoinen pino ja uusia syntyy koko ajan, että ei nämä päivitykset heti lopu kun kuitenkin joka päivä täytyy syödä :)
Asiaa!
VastaaPoistaKotona kala on tiskissä lähes aina kovin vanhaa.
Tutkailimme merikrottiin liittyen Suomen, Ranskan ja Sveitsin kalalistoja ja kas kummaa, monet kotimaisella listalla "kielletyt" kalat ovat täällä sallittuja... Syön siis krottiakin pahoittamatta mieltäni.
Näyttääpä hyvältä! Tänään oli tarkoitus syödä kuhaa, tosin aivan erilaisella viritelmällä, mutta taidan kallistua tämän ohjeen noudattamiseen :)
VastaaPoista(Pahoittelen muuten sekoilua sun kommentien kanssa blogissani :D Ei oo vielä ihan hallussa tää kommentointi ja nyt vaan kävi jotain outoa :D Eli ei siis mitään henkilökohtaista, kunhan sössin jotain vahingossa. Toivottavasti vierailet kuitenkin uudestaankin blogissani :D)
@ Luimupupu
VastaaPoistaNiin on merikrotti Portugalissakin vihreällä listalla. Sen sijaan muistaakseni madetta siinä piti välttää? Ota niistä sitten tolkkua. Ei ainakaan kannata menettää yöunia moisen takia.
@ Tuorepasta
Ei hätää. Internetin ihmeellisessä maailmassa sattuu vaikka mitä. Mekin vasta avattiin tämä oma blogi julkiseksi ja "harjoitellaan bloggaamista" :)