Pakastimen
tyhjennys jatkuu. Sieltä löytyi pari pussia herkkutatteja sekä jokunen pikku
pätkä graavisuolattua hirvenfileetä. Niistä saakin aikaan todellista herkkua.
Tämä
ateria on kotimaista lähiruokaa parhaimmillaan, ei kuitenkaan luomua. Kaupoissa
on kyllä myynnissä luomuohraa, mutta tatit ja hirvihän eivät missään
tapauksessa ole luomua. Vaikka ne kasvavat luonnossa ihan itsekseen ”villinä ja
vapaana”, ne eivät täytä luomusääntökirjan pilkuntarkkoja normeja, joten
luomubyrokraatti ei voi niille luomuleimaa myöntää. Tattihan saattaa kasvaa
peräti jossain lannoitetussa metsässä ja hirvikin kuljeskelee aterioimassa
taimikoita vaikka minkälaisissa kasvatusmetsissä. Huhheijaa. Toisaalta,
kaupasta ostettuna kummankaan hintaan ei onneksi näin ollen voi myöskään sisällyttää luomulisää,
joka kaupasta ja tuotteesta riippuen nostaa ostoksen hinnan jonnekin
"selvästi kalliimman" ja "törkeän hintaisen" välille :)
Riimihirven
resepti löytyy täältä. Ohratto on kotimainen vaihtoehto risotolle. Ohjeen
määrästä riittää neljälle hengelle.
Tattiohratto
235
g
pakastettuja esikäsiteltyjä herkkutatteja (käyttämäni pussin paino)
(voit
käyttää myös kuivattuja)
1,5
dl
(rikottuja) ohrasuurimoita
7
dl
lihalientä (tai kanalientä tai kasvislientä)
1
dl
kuivaa valkoista vermuttia
1 oksa
rosmariinia
1
oksa timjamia
1
kpl
salottisipuli
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
25
g
voita
1
dl
parmesaanijuustoa raastettuna
Sulata voi
kattilassa öljyn kera ja lisää yrtit, silputtu salottisipuli sekä ohrasuurimot.
Kokonaisista suurimoista tulee kauniimpi ohratto, mutta kaapissa oli nyt vain
rikottuja ohrasuurimoita. Kuullottele sipulit ja ohrat ja varo, etteivät ne ruskistu.
Kaada joukkoon vermutti ja anna kiehahtaa. Siirrä kattila lieden sivuun ja anna
seistä hetki maustumassa. Poista yrttioksat. Lisää noin puolet
käyttämästäsi liemestä ja anna kiehua. Liemen imeydyttyä lisää lientä erissä
vähitellen kunnes ohrat ovat sopivan kypsiä. Tähän menee aikaa noin tunnin
verran. Tarkista kypsyys maistamalla. Vaikka risoton kuuluu olla todella kosteaa ja valuvaa, ohratto saa jäädä hiukkasen kuivemmaksi.
Jos käytät
kuivattuja tatteja niin liota niitä vedessä. Valuta liotetut tatit ja lisää
vähän liotuslientä lihaliemen joukkoon. Se antaa ohratolle voimakkaan tatin maun
eikä itse tatteja tarvita niin paljon. Itse käytin pakastettuja tatteja, jotka
ruskistin voissa erikseen pannulla ja lisäsin puolivälissä ohraton kypsymistä
joukkoon. Samassa vaiheessa voit lisätä myös liotetut kuivatut tatit.
Mausta
lopuksi parilla rouhaisulla mustapippuria ja suolalla jos tarpeen. Mikäli
käytät liemikuutiosta valmistettua lientä siinä saattaa jo olla riittävästi
suolaa. Myös parmesaanissa on suolaa. Sekoita lopuksi joukkoon parmesaaniraaste
ja voi.
Leikkaa
riimiliha ohuiksi viipaleiksi. Liha on helpoin leikata hiukan kohmeisena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti