Villiparsakohokas
1 nippu (n 250 g) villiparsaa
tai 1 nippu tavallista vihreää parsaa
30 g voita
parmesaaniraastetta
1 pieni salottisipuli
2 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
2 dl kermaa
30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
(suolaa, mustapippuria,
tarvittaessa maitoa)
3 keltuaista
3 valkuaista
Leikkaa parsannuppuja erikseen
sen verran kuin katsot tarvittavan annosten koristeluun. Leikkaa parsanvarsien juuresta pois kaikki puiseva osuus ja pilko parsanvarret sentin siivuiksi (tavallinen parsa täytyy yleensä ensin myös kuoria). Voitele kohokasvuoat ohuelti
voilla ja jauhota ne parmesaaniraasteella.
Laita loppu voi
kattilaan ja kuullota siinä hienoksi leikatut salottisipulit. Lisää parsanpalat,
vesi ja kasvisliemikuutio ja keitä 12 minuuttia. Lisää kerma ja keitä seosta
vielä niin kauan kunnes sen tilavuus on vähentynyt noin kolmannekseen
alkuperäisestä. Soseuta keitetyt parsat liemineen sauvasekoittimella. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua koko ajan sekoittaen n 5 minuuttia
mutta älä anna jauhojen ruskistua. Lisää parsasose ja anna seoksen kiehahtaa
koko ajan sekoittaen.Jos massa tuntuu kovin paksulta, sitä voi ohentaa maidolla.
(Tähän vaiheeseen
parsakohokkaat voi valmistella etukäteen jo vaikka edellisenä päivänä.)
Laita uuni kuumenemaan
200 asteeseen. Ota sosekattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä n 65
asteeseen. Lisää keltuaiset ja vatkaa ne voimakkaasti seoksen joukkoon. Mausta
tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele
valkuaisvaahto kohokasmassaan. Täytä kohokasvuoat piripintaan, tasoita ja
paista kohokkaita 200 asteessa (uunista ja annosvuoan koosta riippuen) 15 - 25
minuuttia. Keitä koristeeksi valitut parsannuput miedossa suolavedessä sillä
välin kun kohokkaat ovat uunissa.
Vuoassa paistettavat
kohokkaat nostetaan lautaselle vuokineen. Kohokkaan voi paistaa myös
metallisessa rengasmuotissa, jolloin muotin pohjan virkaa toimittaa voideltu
leivinpaperi. Kun kohokas on valmis, se irrotetaan varovasti ohuella veitsellä,
työnnetään muotista ulos, poistetaan pohjan leivinpaperi ja nostetaan
lautaselle.
Sehän on sitten niin, että kohokas ei odottele ruokailijoita. Jos myöhästyy aterialta, kohokas lässähtää. Jo nopean kuvauksen aikana pienemmän kohokkaan korkeus ehti laskea aika tavalla.
Sehän on sitten niin, että kohokas ei odottele ruokailijoita. Jos myöhästyy aterialta, kohokas lässähtää. Jo nopean kuvauksen aikana pienemmän kohokkaan korkeus ehti laskea aika tavalla.
Herkkusienikastike
150 g herkkusieniä
puolikas sipuli
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
puolikas
lihaliemikuutio
1-2 dl vettä
1 dl kermaa
1 rkl soijaa
rouhaisu mustapippuria
myllystä
2 rkl silputtua
lehtipersiljaa
Pilko herkkusienet ja
kuorittu sipuli ja kuullota niitä kasarissa voin ja oliiviöljyn seoksessa.
Lisää vehnäjauhot ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen
muutaman minuutin ajan. Vehnäjauhojen ei pidä saada liikaa väriä. Lisää murennettu
lihaliemikuutio sekä vettä sen verran että kastikkeesta tulee sopivan paksuista
ja anna kiehua viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kerma, sekoita ja
kiehauta. Mausta lopuksi soijalla, mustapippurilla ja lehtipersiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti