Epätrendikkäässä
keittiössä ollaan suunnattoman ihastuneita Alentejon mustaan possuun ja
varsinkin sen erinomaiseen saatavuuteen täällä Portugalissa. Kun kotiinpaluu Suomeen
lähestyi, porco pretoa oli vielä ihan pakko valmistaa. Ostimme mustan possun
kasslerviipaleita, vajaan sentin paksuisiksi leikattuja ja erittäin rasvaisia
niskasiivuja. Vaikka mustan possun rasvan väitetään olevan laadullisesti
kalarasvan luokkaa omegarasvahappoineen, niin liika rasva on aina liikaa rasvaa.
Possuviipaleet maustettiin salaistakin salaisemmalla mausteella ja
kypsennettiin pitkään ja hartaasti uunissa miedossa lämmössä, jotta
mahdollisimman suuri määrä rasvaa sulaisi uunivuoan pohjalle ja lopusta tulisi
ihanan pehmeää, maukasta nyhtömustaapossua. Ai se salaista salaisempi mauste?
Pelkkä paikallinen merisuola. Suola ei peitä hienon raaka-aineen omaa makua,
vaan ainoastaan korostaa sitä. Hiukan kärjistäen: kun mausteluettelo alkaa olla
kymmenien rivien mittainen lista, niin varsinaisen raaka-aineen oma maku häviää
ja loppujen lopuksi on ihan se ja sama vaikka ruokana tarjoiltaisiin vahvasti
maustettua aaltopahvia. Tavalliseen possunlihaan varmaan oltaisiin lisätty vähän
enemmän mausteita, mutta musta possu ei välttämättä kaipaa muuta kuin suolaa.
Lihaa
ostaessamme ei ihan heti tultu ajatelleeksi, minkä kanssa se syötäisiin.
Riisiä?... ei. Pastaa?... no ei ainakaan. Perunaa?... pakasteessa oli pussillinen
ranskanperunoita ja kaapissa itäneitä perunoita jotka joutaa roskiin.
Ranskikset ei ihan kolahtaneet, mutta jospa possu syötäisiinkin leivän kanssa?
Leipähyllyllä oli paahtoleipää ja pari tummaa sämpylää eli niistä ei ollut possun
kaveriksi, mutta kaapissa oli jauhoja joten ryhdyin leipomaan tortilloja.
Menu oli siis fajitas, eli täytettyjä tortillarullia. Lisäksi raastoin punakaalia ja porkkanaa ja tein niistä majoneesin kanssa
coleslawn. Eilistä avokado-mangosalaattia oli pikkuisen jäljellä ja senkin sai
käytetyksi loppuun. Tortillat vaan onnistuivat ilmeisen (valitettavan?) hyvin,
koskapa M ilmoitti ettei meille sitten enää tarvitsekaan ostaa kaupan
tortilloja.
Vehnätortillat
0,75 dl maitoa
0.75 dl vettä
2 tl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
hiukan jauhoja
kaulimiseen
Sekoita keskenään
nesteet erikseen ja kuiva-aineet erikseen. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen
kulhoon, käynnistä vatkaus ja lisää nestettä tasaisesti kunnes taikinasta on
muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja
jauhojen keskinäistä määrää voi joutua hiukan säätämään riippuen jauhojen
laadusta. Alusta taikinaa koneella parin minuutin ajan, käsin vaivaamalla
viitisen minuuttia.
Laita taikina
puhtaaseen kulhoon, peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Muodosta
taikinasta 6 palloa ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin. Tortillat voi
paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat odotella kelmun
sisällä pidempäänkin.
Ripottele hiukan
jauhoja työtasolle ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi letuiksi, lado
ne lautaselle kelmujen väliin ja pidä kelmun alla paistamiseen asti. Kypsennä tortillat paistinpannulla
keskilämmöllä noin puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat
peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti