Joskus
1970-luvun lopulla tuttavaperhe kasvatti broilerikaneja ja niitä
ostettiin pakastimeen kerralla aina kokonainen tusina. Sitten meni välillä pari
vuosikymmentä että kania ei saanut Suomesta mistään, kunnes nyt taas. Portugalissa
kaninmetsästyskausi päättyy joulukuun viimeisenä päivänä, kun Suomessa
jäniseläimiä saa metsästää helmikuun loppuun asti. Vaikka villikanit
olisivatkin päätyneet metsästäjien pakastimiin, kasvatettua kania on
Portugalissa tarjolla ympäri vuoden. Kanin liha muistuttaa hyvin paljon
kananlihaa sekä väriltään että maultaan, mutta siinä on aavistus riistaisuutta.
Jänis ja rusakko sen sijaan ovat selkeästi riistaeläimiä voimakkaine makuineen
ja tummine lihoineen, joten samat reseptit eivät toimi sekä kanille että
jänikselle.
Kaninkoivet
kypsennettiin sinappikastikkeessa ja liha sai seurakseen hernerisottoa, sillä
hernesosekeiton valmistuksen jäljiltä pakastimeen oli sattunut jäämään vähän
herneitä.
perna de coelho assado com molho mostarda e risotto de
ervilhas
Portugalin
pupua sinappikastikkeessa (neljälle)
4 kaninkoipea
suolaa
2 rkl voita
2 sipulia silputtuna
1,5 dl kuivaa
valkoviiniä
1,5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl vahvaa
englantilaista sinappia
4 timjaminoksaa
1 dl kermaa
kourallinen silputtua
lehtipersiljaa
Ota kaninkoivet
huoneenlämpöön ja hiero niihin suolaa. Anna maustua 30-60 minuuttia. Kuumenna
padassa 2 rkl voita, ruskista kaninkoivet voissa ja siirrä koivet lautaselle
odottamaan. Lisää pataan sipulit ja kuullota ne. Kaada sipuleiden päälle valkoviini, lisää
lämpöä ja anna viinin kiehua hetken aikaa jotta alkoholi haihtuu. Lisää vesi,
kanaliemikuutio, sinappi ja timjami ja sekoita hyvin. Nosta kaninkoivet takaisin
pataan, vähennä lämpöä ja laita kansi kiinni. Hauduta koipia miedolla lämmöllä 45-60 minuuttia
(villikani saattaa tarvita pidemmän haudutusajan).
Kun liha on kypsää,
nosta koivet lautaselle ja kääri ne folioon. Keitä liemi kokoon ja siivilöi se.
Lisää kerma ja lämmitä kastike vielä kerran kiehumispisteeseen. Lisää persilja,
sekoita ja nosta kaninkoivet takaisin pataan. Tarjoile hernerisoton kanssa.
Hernerisotto
(neljälle)
2 salottisipulia
silputtuna
2 rkl voita
tilkka oliiviöljyä
200 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 kanaliemikuutio
8
dl vettä
suolaa
tarvittaessa
200 g pakasteherneitä
kourallinen silputtua
lehtipersiljaa
Kuumenna kasarissa
oliiviöljy ja voi ja kuullota siinä salottisipulit. Lisää riisit ja kuullota
riisiä koko ajan sekoitellen kunnes riisi alkaa olla läpikuultavaa, mutta ei
ruskistunut. Lisää valkoviini ja sekoita kunnes neste on imeytynyt riisiin.
Vähennä lämpöä ja lisää 2 dl vettä sekä kanaliemikuutio, sekoita ja anna
nesteen hiljalleen miedolla lämmöllä imeytyä riiseihin. Lisää vettä desilitra
kerrallaan aina kun edellinen neste on imeytynyt. Kun risotto alkaa olla valmis
ja kermainen, tarkista suolan määrä, lisää jäiset pakasteherneet ja sekoita kunnes herneet ovat
lämmenneet. Lisää viimeksi persilja, sekoita hyvin ja tarjoile.
Cabrita branco 2011 oli todella nappivalinta tähän ruokaan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti