Pääsiäisen
lammasruokaa kokeiltiin jo vähän etukäteen ja laitettiin uunissa haudutettuja
karitsanpotkia. Ehkä sitten pääsiäiseksi keksitään jotain muuta hyvää lampaasta
kun ihan samaa ruokaa ei viitsi laittaa ihan heti uudelleen. Vaikka Portugalissakin
näkee lampaita niityllä vähän joka puolella, nämä karitsanpotkat olivat
uusiseelantilaisia. M mietti pitkään, mitä pitäisi käyttää haudutusnesteenä.
Vaihtoehtoja oli monta: punaviini, portviini, kahvi, olut, tumma olut,
lihaliemi,… Valinta oli lopulta tumma olut (Sagres preta) ja lopputulos niin maukas, että sitä
käytetään toistekin.
Tällainen
lammasruoka on helppo valmistaa niin parille hengelle kuin isommallekin
porukalle. Kun potkat on ruskistettu ja laitettu muiden aineksien kanssa pataan
ja uuniin, loppu hoituu itsekseen. Matalassa lämmössä (kannen alla) ruoka voi
hautua uunissa vaikka kokonaisen työpäivän ajan ja mehevät potkat ovat syötävissä
heti kun niille on valmistettu lisukkeet. Potkia ei voi kypsentää liian kauan,
mutta niitä voi kypsentää liian vähän aikaa jolloin ne jäävät sitkeiksi. Ohjeessa
on suluissa meidän käyttämämme määrät ja joita voi soveltaa suurempien määrien valmistuksessa.
Karitsanpotkat
uunissa
1 karitsanpotka jokaista
ruokailijaa kohden (3)
korkealaitainen
uunivuoka johon kaikki potkat mahtuvat vierekkäin pystyasentoon
suolaa ja pippuria
timjamia (2 oksaa)
rosmariinia (1 iso
oksa)
voita ja oliiviöljyä
muutama porkkana (2)
muutama salottisipuli
(2)
muutamia
valkosipulinkynsiä (5)
muutama laakerinlehti
(2)
kokonaisia mustapippureita
(10)
tummaa olutta niin
paljon että potkat uivat kaulaa myöten liemessä (3 pulloa)
Sulata pakastetut
potkat hitaasti jääkaapissa Hiero pintaan suolaa ja valkopippuria ja anna
maustua jääkaapissa useita tunteja.
Ruskista paistinpannulla potkiin pinta voin ja oliiviöljyn seoksessa. Laita uunivuoan pohjalle timjami ja rosmariini sekä niiden päälle ruskistetut potkat. Freesaa paloiteltuja kasviksia samalla paistinpannulla
voin ja oliiviöljyn seoksessa ja lado ne vuokaan potkien väliin yhdessä
laakerinlehtien sekä mustapippureiden kanssa. Kaada pannulle olut ja anna
kiehahtaa.
paistinpannusta pestään maut oluella |
joka kaadetaan potkien päälle |
ja annetaan hautua uunissa kypsäksi ja meheväksi |
Kaada kiehuva olut uunivuokaan potkien ja kasvisten päälle ja laita
hautumaan uuniin 120 asteeseen kahdeksan tunnin ajaksi (100 astetta 10-12
tuntia, 150 astetta 5-6 tuntia). Jos padassa ei ole kantta, nestetilanteen voi
välillä tarkistaa ja lisätä olutta jos on tarpeen. Valmiista potkista liha
irtoaa luista miltei itsekseen.
Kastike karitsanpotkille
Siivilöi liemi ja klikkaa alla olevaa kastikelinkkiä.
Siitä saa aivan mahtavan kastikkeen jollekin muullekin lammasaterialle.
Kastike karitsanpotkille
Siivilöi liemi ja klikkaa alla olevaa kastikelinkkiä.
Siitä saa aivan mahtavan kastikkeen jollekin muullekin lammasaterialle.
takuulla kypsää |
Aivan valtavan hyvää. 10 tunnin haudutus, hyvät yrtit ja kasvikset ja perhe tykkäsi. Syötiin puoli kiloa per ruokailija, hyvät valkosipuliperunat ja pääsiäisen kunniaksi pashaa päälle.
VastaaPoistaKiitos kommentista :) Tällä reseptillä ei kertakaikkiaan voi epäonnistua. Kummasti isokin potka katoaa lautaselta ja ne valkosipuliperunat on ihan piste i:n päälle.
VastaaPoista