Marketin tiskiltä kalkkunan rintafilee ja naudan entrecote huutelivat
kilpaa ”mä tahdon teille ruokapöytään”. Tai ainakin kuvittelin niiden huutavan.
Valinta kalkkunan hyväksi johtui lähinnä siitä, että illaksi oli luvattu
ei-niin-hyvää-grillaussäätä. Palattiin sitten heviosaston kautta kassalle ja
mökille ihmettelemään, mitähän tästäkin kalkkunanfileestä pitäisi valmistaa.
Selasin netistä erilaisia kana- ja kalkkunareseptejä sen mukaan, mitä aineksia
kaapista löytyy ja lopulta erilaiset sweet & sour -kastikkeet näyttivät
olevan suurinpiirtein sellaisia johon meillä oli lähes kaikki tarvittava.
Kalkkunaa sweet & sour
600 g
kalkkunanrintaa viipaleina (tai kanaa)
1 ananas tai iso tölkki ananaspaloja omassa liemessään
2 rkl
maissijauhoja
3 rkl
soijakastiketta
2 rkl
valkoviinietikkaa
3 rkl
tummaa ruokosokeria
2 rkl
ketsuppia
vajaa 0,5
tl piripiriä (tai vast. chilijauhetta)
1 dl
colajuomaa
1 iso
keltasipuli
1 punainen
paprika
4
valkosipulinkynttä
peukalonpään
kokoinen pala tuoretta inkivääriä
5
kevätsipulia (ne puuttuivat!)
oliiviöljyä
2 dl vettä
suolaa
keitettyä basmatiriisiä
Leikkaa kalkkuna tasakokoisiksi
paloiksi ja jätä se huoneenlämpöön odottelemaan paistamista. Kuori ja pilko ananas sormenpään kokoisiksi paloiksi, valuta siivilässä hedelmästä irtoava neste
omaan kuppiinsa. Lisää ananasmehuun maissijauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää
tähän soijakastike, valkoviinietikka, ruokosokeri, ketsuppi, piripiri ja colajuoma,
sekoita hyvin ja jätä maustumaan. (Jos käytät tölkkiananasta, siitä tulee riittävästi nestettä eikä colajuomaa tarvita.) Leikkaa sipuli ja paprika suurehkoiksi
paloiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet ja inkivääri kohtalaisen hienoksi
silpuksi. Leikkaa kevätsipulit parin sentin viipaleiksi.
Kuumenna
paistinpannulla öljyä ja kuullota siinä sipulit, paprikat ja kevätsipulit.
Kaada kuullotetut kasvikset kattilaan. Ruskista kalkkunanpalat kauttaaltaan
kullanruskeiksi ja lisää ne kattilaan. Kuullota paistinpannulla lopuksi
valkosipuli, inkivääri ja ananaspalat ja kaada nekin kattilaan. Lisää kattilaan
sekoittamasi maustekastike sekä vesi, sekoita hyvin ja anna kiehua muutaman
minuutin ajan kunnes kalkkuna on kypsää ja kastike on sakeutunut. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää
hiukan suolaa. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa.
Eri
chilijauheet maustavat ruoan eri tavalla. Kannattaa muistaa, että ruokaan saa
aina lisätyksi makua, mutta liikoja mausteita ei saa pois.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti