TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 31. joulukuuta 2012

Hummeri thermidor on uudenvuodenperinne



Herkullista uutta vuotta! Juhlapäivän teema on hummeri thermidor.

Mistä tietää, että on tulossa uusivuosi, vappu tai juhannus? Paitsi kalenterista, myös ruokakauppojen ilmoituksista, joissa poikkeuksetta on tarjouksessa nakit ja perunasalaatti... Meillä ei koskaan ole ymmärretty sen ruokalajin hienouksia juhlapäivän ateriana.


Sen verran monena uudenvuodenaattona meillä on syöty hummeria, että eiköhän tästä voi jo puhua jonkinlaisena perinteenä. Alkuruoka ja jälkiruoka voivat vaihdella, mutta pääruoka on hummeri thermidor sitruunarisoton kanssa. Tänä vuonna menun alkuruokana on huhtasienikeittoa ja jälkiruokana kriikunalehikäisiä. Ruokajuomaksi kuohuvaa, totta kai. Makumaailmaltaan moët & chandon brut on täydellinen valinta hummeri thermidorin kanssa. Yksi keskikokoinen hummeri riittää aina kahta ruokailijaa kohden.

Ennen ateriaa on kuitenkin katsottava YLE1:ltä ihana klassikko
Illallinen yhdelle. Ilman sitä vuosi jäisi jotenkin epätäydelliseksi :) "the same procedure as every year"...

Hummerin voi gratinoida omassa kuoressaan, jolloin se on oikeaoppinen thermidor, tai kuten tässä, suoraan lautasella, kun vähän oikoo mutkia suoraksi :)



Hummeri thermidor 
(1 hummeri kahdelle, kaksi neljälle jne)

1 kypsä keskikokoinen hummeri
50 g voita
3 kevätsipulia hienonnettuna
1 tl dijonsinappia
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl valkoviiniä
1 rkl osterikastiketta
1,5 dl maitoa
0,5 dl kermaa
40 g gruyereraastetta
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
suolaa
valkopippuria myllystä

Kuumenna voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Sekoita joukkoon jauhot ja sinappi ja kypsennä noin minuutin ajan. Lisää valkoviini, osterikastike ja maito ja kiehauta kunnes kastike sakenee. Lisää kerma, persilja ja juustoraaste ja sekoita kunnes juustoraaste on sulanut. Mausta (suolalla ja) valkopippurilla. (Varovasti suolaa, koska osterikastikkeessa ja gruyeressä on jo itsessään paljon suolaa.)

Irrota sakset ja halkaise hummeri terävällä veitsellä kuoren läpi. Ota talteen kaikki lihat, myös saksista. Huuhtele kuorenpuolikkaat, valuta ja kuivaa ne ja laita uuninkestävään vuokaan. Pilko hummerin lihat haarukkapalan kokoisiksi ja lisää ne kastikkeeseen. Jätä saksilihat koristeeksi. (Jos haluat mieluummin tarjota hummerin lautaselta eikä kuorestaan, jätä pyrstönpuolikkaat ehjiksi.)

Kun sitruunarisotto alkaa olla lähes valmista, kuumenna kastiketta sen verran että hummerin lihat lämpenevät, minkä jälkeen jaa seos tasan hummerinpuolikkaisiin ja laita päälle vielä saksilihat. Gratinoi hummerinpuolikkaat uunissa grillivastuksen alla parin minuutin ajan kunnes ne ovat kauniisti ruskettuneet. (Hummeri kuoressaan on lautasella aika näyttävä näky, mutta jos ei halua askarrella, lihat voi gratinoida annoksina suoraan pienemmässä uuninkestävässä vuoassa.) Tarjoile heti.

Hummerin kuoret kannattaa säästää, huuhdella hyvin ja kuivata uunissa. Niistä irtoaa kivasti lisämakua kala- ja äyriäisruokien kastikkeisiin kun kuoria hauduttelee paistinpannulla öljyssä.


Sitruunarisotto (kahden hengen annos)

1 dl risottoriisiä
40 g hienonnettua salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 dl valkoviiniä
4 dl kanalientä
2 tl sitruunan mehua
0,5 tl raastettua sitruunan kuorta
suolaa
valkopippuria myllystä

Kuullota risottoriisi ja sipuli pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa. Lisää valkoviini ja anne sen imeytyä riisiin. Lisää kanaliemi vähän kerrallaan ja keitä kunnes risotto on al dente. Mausta lopuksi sitruunamehulla, kuoriraasteella, suolalla ja valkopippurilla.

(Miksi kanalientä, miksei mieluummin kasvislientä? Useimmat kasvisliemet ovat niin voimakkaasti juurisellerin makuisia, että se maku pilaa tämän risoton. Kanaliemi on miedompaa.)


Rucolaöljy (riittää vaikka kymmenelle)

40 g rucolanlehtiä
0,5 tl karkeaa merisuolaa
0,5 dl oliiviöljyä

Hienonna rucola monitoimikoneessa suolan kanssa. Lisää lopuksi öljy hyvin sekoittaen. Siirrä öljy kaatonokalla varustettuun pulloon ja kaada siitä mausteeksi sitruunarisoton päälle.

(Myös wakame-merileväsalaatti sopii hyvin hummeri thermidor -annokseen.)


2 kommenttia:

  1. Hei! Kokeilen tehdä tämän hummerin rapujuhlien pääruoaksi. Monissa resepteissä on käytetty herkkusieniä, kokeilen korvata ne kantarelleilla, jotta saa vähän sesonkiajattelua mukaan. Jännittävää!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista. En ole koskaan ajatellut, että hummeri toimisi rapujen pääruokana, mutta mikä ettei > pienistä saksiniekoista vähän isompiin :) Sitruunarisotto täydentää hyvin hummerin makua.

    Kantarellit ovat tämän hetken sesonkia. Niistä kuulemma tulee tänä vuonna vaan kovin pieni sato...

    Hauskoja rapujuhlia! :)

    VastaaPoista