keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Chicken Adobo Filippiineiltä


Chicken Adobo on yksi tunnetuimmista filippiiniläisistä ruokalajeista. Se voisi olla jokin ihan tavallinen kanakastike, mutta hapanimelä pippurinen makuprofiili on ihan omaa luokkaansa. Broilerin mehevien paistileikkeiden annetaan makuuntua etikkaisessa marinadissa. Viinietikka onkin yksi filippiiniläisen keittiön tärkeimmistä aineksista. Adobon tunnusomaiset muut mausteet ovat laakerinlehti, soijakastike, valkosipuli ja mustapippuri. Suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan, sillä soijakastikkeessa sitä on ihan riittävästi. Vaikka tässä reseptissä puhutaan kanasta, adobo voidaan valmistaa myös possusta tai tofusta.

On yllättävän vaikea löytää kaupoista maustamattomia broilerin paistileikkeitä (reisipaistit). Tähänkin ruokaan ostamani 600 gramman pakkaus oli kaupan kylmäkaapin viimeinen tätä laatua. Kaikkea muuta broileria kyllä oli hyllymetreittäin, isompaa ja pienempää ohutleikettä, suikaletta ja riekaletta erilaisissa marinadeissa, mutta ei reisipaisteja, eikä varsinkaan maustamattomia reisipaisteja. Ilmeisesti monet muutkin ovat löytäneet nämä broilerin parhaat ja mehevimmät osat.

Adobo kana tarjoillaan yleensä riisin kanssa. Meillä oli kevyenä lisukkeena kasvis”riisi” eli sipulia, porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia risoton näköisenä muruseoksena. Siitä resepti päivityksen lopussa.

 


 

Chicken Adobo

 

   marinadi

600 g  broilerin paistileikkeitä (reisipaistit)
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
3/4 dl  soijakastiketta
1 dl  valkoviinietikkaa
2-3  laakerinlehteä
   kastike
1 + 1 rkl  ruokaöljyä
3  valkosipulinkynttä hienonnettuna
1  ihan pieni sipuli hienonnettuna
3,5 dl  vettä
2 rkl  fariinisokeria
1 rkl  kokonaisia mustapippureita
   viimeistely
3  kevätsipulinvartta
 

 

Leikkaa reisipaistit pienemmiksi paloiksi. Valmista marinadi sekoittamalla keskenään 3/4 dl soijakastiketta, 1 dl valkoviinietikkaa, 2 hienonnettua valkosipulinkynttä sekä 2-3 laakerinlehteä. Lisää kananpalat marinadiin, sekoita ja jätä makuuntumaan vähintään tunniksi, mielellään vaikka yön yli.

Kuumenna paistinpannulla 1 rkl ruokaöljyä, ruskista siinä marinoidut kananpalat ja nosta ne sitten sivuun odottamaan. Älä heitä marinadia pois!

 


Lisää pannulle 1 rkl ruokaöljyä ja kuullottele siinä sipulia ja valkosipulia hetken aikaa. Lisää marinadi, vesi, sokeri sekä mustapippurit ja keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Palauta ruskistetut kananpalat pannulle ja hauduta niitä kastikkeessa 20-25 minuutin ajan. Käännä palat haudutuksen puolivälissä. Adobo on valmista kun kastike on redusoitunut siirappiseksi. Valmista lisukkeet sillä välin kun kastike hautuu kypsäksi.

Tarjoile riisin tai kasvis"riisin” kanssa ja viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla. Haudutuksen aikana mustapippurit pehmenevät ja myös ne on tarkoitus syödä.

 


 

Kasvis"riisi”

 

1 rkl  voita
1  pieni sipuli
1  iso porkkana
1  pieni kukkakaali
1  pieni parsakaali
3-4 dl  kanalientä
(hiukan suolaa jos niin haluaa)

 

Kuori sipuli ja leikkaa se veitsellä muutaman millin kuutioiksi. Porkkana ja kaalit hienontuvat parhaiten monitoimikoneen terien avulla. Kuori porkkana, leikkaa se paloiksi, laita palat kutterin kannuun ja surauta palat riisinjyvän kokoisiksi muruiksi. Siirrä murut toiseen astiaan odottamaan. Leikkaa kukkakaalista ja parsakaalista kukinnot pienemmiksi paloiksi ja kutterin kannuun. Surauta myös nämä pieniksi muruiksi.

Sulata kattilassa voi, lisää porkkanamurut ja sekoittele hetken aikaa. Lisää sipulikuutiot ja jatka sekoittamista kunnes sipuli on hiukan pehmennyt. Lisää lämmin kanaliemi ja kun liemi kiehuu, lisää kukkakaali-parsakaalimurut. Sekoita hyvin ja anna kasvisten hautua kannen alla muutaman minuutin ajan kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kasvismuruihin saa jäädä hiukan puruvastusta.

 

sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Baghrir pannarit البغرير ja marokkolaiset laskiaispullat


Meidän to-do-listalla on jo pitkään ollut eräs pannukakku, marokkolainen baghrir. Kun laskiaistiistai on maailmalla nimetty myös pannukakkupäiväksi (Pancake Day), niin mikäpä olisikaan sopivampi laskiaiskokkaus kuin tämä.

Marokkolainen baghrir on erittäin kevyt ja kuohkea sienimäinen lettu, joka on täynnä pieniä reikiä. Tästä syystä ne tunnetaan maailmalla myös nimellä ”thousand holes pancakes”. Muutaman ainesosan taikina sekoitetaan blenderissä (varmaan sauvasekoitinkin käy), annetaan tekeytyä puolisen tuntia ja lopuksi paistetaan letuiksi tarttunattomalla paistinpannulla ilman rasvaa. Näitä lettuja ei tarvitse edes kääntää, vaan ne paistetaan ainoastaan toiselta puolelta.

 


Sokeriton taikina makeutetaan vasta valmiina lettuina perinteisesti voisulalla ja juoksevalla hunajalla. Ohut hunaja ja lämmin voisula imeytyvät tuhansiin reikiin ja tekevät letusta vielä entistäkin mehevämmän. Hiukan paksummaksi jäähtyneen voi-hunajaseoksen voi levittää vaikka veitsellä.

Suomalaiskokki saanee vähän venyttää Lähi-idän perinteiden rajoja muillakin päällysteillä? Edes näin laskiaisena?

 


 

Baghrir – marokkolaiset pannukakut

 

6 dl  haaleaa vettä

1,5 tl  kuivahiivaa
2 dl  hienoa semolinajauhoa tai 00 jauhoa
1,75 dl  tavallista vehnäjauhoa
1,5 tl   leivinjauhetta
ripaus (1/8 tl)  suolaa

100 g  voisulaa

100 g  juoksevaa hunajaa 


Mittaa blenderin kannuun haalea vesi. Mittaa yhteen astiaan hieno semolina tai 00 jauho, tavallinen vehnäjauho, leivinjauhe sekä suola.

Lisää veteen kuivahiiva ja pyöritä seosta pienehköllä nopeudella noin puoli minuuttia. Lisää sitten loput ainekset 2-3 erässä ja anna blenderin käydä niin kauan että pannukakkutaikina on varmasti tasaista. Taikina ei saa olla kovin paksua. Kaada taikina kulhoon, peitä tuorekelmulla ja anna taikinan tekeytyä 20-30 minuuttia kunnes sen pinnalle muodostuu kevyt vaahto.

 

 

Kuumenna lettupannu. Hyvä lämpö on noin 2/3 maksimista eli jos levyllä on numerointi 1-9, noin kuutosella on sopiva paistolämpö näille  letuille. Nosta pannun keskelle pieni kauhallinen taikinaa. Baghrirtaikinaa ei kuulu levittää pannua kallistelemalla eikä puutikulla kuten kreppitaikinaa, vaan se leviää tasaiseksi ihan itsekseen. Melko heti taikinan sisältämät kuivahiiva ja leivinjauhe alkavat muodostaa letun pinnalle lukuisia pieniä reikiä. Mitä enemmän, sitä parempi. Lettu on valmis kun sen yläpinta on kokonaan kuivunut ja alapinta saanut hiukan väriä. Siihen menee noin pari minuuttia. Sitten lettu jäähtymään ja uusi kauhallinen taikinaa pannulle. Valmiita lettuja kannattaa heti paistamisen jälkeen jäähdyttää jonkin aikaa vierekkäin leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä.

Tarjoile baghrir letut mielellään mahdollisimman heti niiden valmistuttua, joka tapauksessa niiden paistopäivän aikana. Kuumenna voita sen verran että se sulaa mutta ei kiehu. Lisää hunaja ja sekoita huolella. Valuta hunajavoita lettujen pinnalle.



Ai ne marokkolaiset laskiaispullat? No ne tulevat tässä.

 

 

Pinoa päällekkäin 4-5 pienehköä baghriria, pursota reunalle kermavaahtorengas ja täytä keskiosa hillolla. Voittaa monet kaupan laskiaispullat mennen-tullen.