TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Tomaattinen kalacurry (jolla tälläkin on varmaan joku oma hieno nimi)


Vuoden 2021 Australian Masterchef –kauden pääasiallinen anti katsojille taisi olla currya pääruokana ja jäätelöä jälkiruokana. Mukana oli ainakin neljä kilpailijaa, jotka valmistivat kilpailun aikana yhteensä varmaan lähes viisikymmentä (?.. en ihan pysynyt laskuissa…) erilaista currya. Kun täällä pohjoisessa useimmille curry on curry, joku pataruoka jossa on kasa intialaisia mausteita ja usein myös kookosmaitoa, niin Kaakkois-Aasiassa jokaisella maalla ja maakunnalla ja kaupungilla ja perheellä on lukemattomia erilaisia curryja, joilla jokaisella vaikuttaisi olevan myös oma nimensä.

Tämän nopeasti valmistuvan kalacurryn valmistukseen on käytetty pakastekalaa, pangasiusfileitä. Pangasiuksen vaalea liha on riittävän kiinteää ja juuri sopivan miedon makuista tällaiseen ruokaan, jossa mausteet peittävät kalan oman maun. Curryyn kun on mielestäni turha tuhlata kotimaisia arvokaloja, kuten kuhaa, ahventa tai turskaa, jossa niiden oma hieno maku häviää kokonaan mausteisen kastikkeen joukkoon. Edullinen pangasiusfilee on myös riittävän mietoa niille, jotka eivät pidä kalasta, koska kala maistuu liiaksi …”kalalta”…

 


 

Tomaattinen kalacurry

500 g  pangasiusta nahattomina ja ruodottomina fileinä

1,5 tl  hienoa merisuolaa
4 rkl  ruokaöljyä
1  keltasipuli kuorittuna ja leikattuna ihan pieniksi kuutioiksi
2  valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 cm  tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl  kurkumaa
1,5 tl  jauhettua korianteria
1 tl  jauhettua juustokuminaa
0,5 tl  chilijauhetta
3 rkl  hyvää tomaattipyreetä
200 g  miniluumutomaatteja pienempinä paloina
5 dl  kiehuvaa vettä
1 tl  sokeria

tarjoiluun

kevätsipulia ja chiliä viipaleina
tuoretta korianteria
keitettyä basmatiriisiä

 

Sulata kalafileet, taputtele ne talouspaperilla kuiviksi ja mausta suolalla. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä ja ruskista kalat molemmin puolin. Nosta fileet lautaselle odottamaan.

Lisää pannulle ruokaöljyä ja kuullota siinä sipuli. Kun sipuli alkaa pehmetä, lisää valkosipuli sekä inkivääri ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää pannulle hiukan vettä jos sipulit alkavat tarttua pannuun. Lisää kurkuma, korianteri, juustokumina, chilijauhe, tomaattipyree sekä miniluumutomaatit ja sekoittele niitä sipulien joukossa minuutin tai pari. Lisää kiehuva vesi sekä sokeri ja anna kastikkeen poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia kunnes liemi on redusoitunut noin puoleen.

Leikkaa ruskistetut kalanpalat puoliksi, nosta ne takaisin paistinpannulle ja anna kypsyä valmiiksi kastikkeen joukossa noin 5-10 minuutin ajan.

Viimeistele kalacurry tuoteella korianterilla. tarjoile keitetyn basmatiriisin sekä kevätsipulin, chilin ja korianterin kanssa.


sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Kantarelli-sinihomejuustokeitto


Mökkitontilla, koivumetsän laitamilla on hyvä, salainen kantarellipaikka. Nytkin sieltä oli noussut taas uusi sato keltaisia herkkuja. Soppaa! Meillä ei ole kokattu keittoa pitkään aikaan, joten tuo kulhollinen kantarelleja oli täydellinen raaka-aine siihen tarkoitukseen. Kaikkea muuta tarpeellista löytyi omasta keittiöstä. Tästä syntyy tavallista herkullisempi kantarellikeitto.

 

Sinihomejuustolla ryyditetty kantarellikeitto

 

300-400 g  kantarelleja

1 dl  valkoviiniä
2 rkl  voita
1  keltasipuli pieninä kuutioina
3 rkl  vehnäjauhoa
8 dl  kiehuvaa vettä
2  sieniliemi- (tai kasvisliemi)kuutiota
2 dl  ruokakermaa
50 g  saint agur sinihomejuustoa
valkopippuria myllystä
1 tl  sitruunamehua
(hienoa merisuolaa)
hienonnettua kevät- tai ruohosipulia
hienonnettua lehtipersiljaa
 


Ota sienistä erilleen parikymmentä ihan pientä kantarellia ja laita ne kuumalle, kuivalle paistinpannulle. Sekoittele sieniä pannulla niin kauan että niistä alkaa tihkua nestettä ja pannuta niin kauan että kosteus on haihtunut. Laita nämä sienet odottamaan. Ne käytetään sienikeiton viimeistelyyn.

Hienonna karkeasti loput sienet, kaada ne kuumalle paistinpannulle ja lisää valkoviini. Sekoittele aineksia kuumalla pannulla kunnes seos on kuivahtanut. Jätä sieniseos odottamaan. Mittaa kattilaan 2 rkl voita, kuullota siinä sipuli, minkä jälkeen kaada sienisilppu pannulta sipulin joukkoon ja sekoita. Ripottele kattilaan vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauho alkaa saada hiukan väriä. Lisää vesi sekä sieniliemikuutiot ja keitä pienellä lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää kerma sekä sinihomejuusto pieninä paloina ja sekoittele kunnes keitto on kiehahtanut ja juusto on kokonaan sulanut keiton joukkoon. Mausta valkopippurilla, sitruunamehulla ja tarvittaessa myös suolalla. Kaada keitto tehosekoittimen kannuun ja blendaa tasaiseksi.

Viimeistele paistetuilla pikkukantarelleilla sekä lehtipersilja- ja ruohosipuli/kevätsipulisilpulla.


torstai 23. syyskuuta 2021

Chili con kauris


Vaikka peuroista ja kauriista on tullut etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa varsinaisia maanvaivoja, kokin kannalta runsas riistakanta on positiivinen asia, sillä kauriin ja peuran liha on oikein maukasta. Jos ei itse metsästä, hyvästä lihakaupasta voi joskus löytää tällaisten pienempien hirvieläinten lihaa. Fileet on helpot valmistaa, samoin paistit, mutta vaihtelun vuoksi riistalihasta voi tehdä muutakin. Meillä pieni kauriinpaisti päätyi tällä kertaa chilikastikkeeksi. Chilissä usein käytetään jauhelihaa, mutta tuntui tuhlaukselta vetää paisti lihamyllyn läpi, joten leikkasin paistin parin sentin kuutioiksi. Jos käytettävissä olisi ollut kauriin rintaa tai lapaa, olisin ehkä päätynyt jauhamaan sen, mutta paisti kypsyy helposti muutenkin. Itse asiassa paistia ei saisi edes kypsentää liian kauan, sillä kuten moni riistaliha, kauriinlihakin saa maksaisen sivumaun liian pitkään kypsennettäessä.

Chili con kauriin kanssa sopii kaikki ne lisukkeet joita tarjotaan perinteisen chili con carnen kanssa: guacamole, creme fraiche, keitetty basmatiriisi, cheddar-juustokastike sekä limetti. Lisäksi tortillachipsejä, joita voi käyttää lusikkana.

 

Chili con kauris

noin 500 g  kauriinpaisti

1  keltasipuli pieninä kuutioina
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
nokare voita ja tilkka oliiviöljyä
400 g  tölkki (San Marzano) tomaatteja
1  vahva chili
1  mieto chili
1 tölkki  (320 g) kidneypapuja
1 rkl  chilijauhetta
1 tl  jeeraa
1 tl  oreganoa
mustapippuria myllystä
1 rkl  fariinisokeria
5 dl  lihalientä
(suolaa, limettimehua)

Leikkaa kauriinpaisti parin sentin kuutioiksi ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Valuta ja huuhtele kidneypavut. Laita blenderiin tölkkitomaatit sekä chilit ja soseuta ainekset.

Kuumenna pannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja ruskista siinä paistikuutiot. Siirrä kypsät lihat odottamaan. Kuullota seuraavaksi sipulit sekä valkosipulit voi-öljyseoksessa. Lisää valutetut ja huudellut pavut sekä chilijauhe, jeera, oregano, mustapippuri sekä fariinisokeri ja sekoittele aineksia noin minuutin ajan. Lisää sitten chili-tomaattiseos sekä lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele aineksia 15-30 minuuttia kunnes ylimääräinen neste haihtuu ja seos hiukan sakenee. Lopuksi lisää kypsät lihat ja keitä pienellä lämmöllä10-15 minuuttia kunnes liha on lämmennyt ja imenyt kastikkeen makua itseensä. Mausta lopuksi limettimehulla ja tarvittaessa suolalla.

 

P.S. Peurat ja kauriit lisääntyvät vauhdilla, syövät suunnilleen kaiken mitä eteen sattuu ja näiden pienempien hirvieläinten aiheuttamien kolareiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut. Tähän vuodenaikaan niitä sattuu erityisen paljon, sillä metsästysajan lisäksi syksyllä on hirvieläinten kiima-aika. Kun peura ja erityisesti kauris ovat paljon pienempiä eläimiä kuin hirvi, ne juoksevat auton eteen vieläkin vauhdikkaammin kuin hirvi. Vuonna 2010 koko maassa sattui vuosittain vain noin 4.000 hirvieläinkolaria ja siitä luvut ovat moninkertaistuneet varsinkin näiden pienempien hirvieläinten osalta. Vuonna 2019 Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja etenkin Varsinais-Suomessa tilastoitiin yli 11.300 valkohäntäpeura- ja metsäkauriskolaria, ja vuonna 2020 näitä kolareita oli jo lähes 13.000.