TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

torstai 30. heinäkuuta 2020

Mustekalasämpylät




Jääkaapissa oli tölkki croissant –taikinaa, jonka best before oli mennyt jo muutama päivä sitten. Sitten muistin nähneeni joskus jossain (todennäköisesti pinterestissä?) kuvan sellaisesta taikinasta paistetuista ”mustekalasämpylöistä”. Siinäpä sopivaa sunnuntaiaamun askartelua.

Lonkerot paistuivat rapeiksi ja pää jäi pullaisan pehmeäksi. Mihin näitä leipäsiä sitten voi käyttää? Ensimmäisenä tulee mieleen lastenkutsut, mutta sopivasti maustettuna tällainen sopii vaikka kalakeiton seuraksi. Me nautimme näitä aamukahvilla mansikkamarmeladin kanssa.


Mustekalasämpylät

1 tölkki croissant –taikinaa
(yrttisuolaa jos nämä tarjotaan suolaisen ruoan kanssa)


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Avaa taikinatölkki ja levitä taikina rullalta suoraksi. Leikkaa kaikki taikinakolmiot erilleen.
*Jos aiot tarjoilla nämä kalakeiton kanssa, ripottele jokaiselle taikinakolmiolle nyt hiukan yrttisuolaa.*  
Ota esiin kaksi uunipeltiä ja laita kumpaankin leivinpaperi. (Mustekalat ovat niin suuria, ettei niitä mahdu yhdelle pellille kuin kolme kappaletta.)

Leikkaa taikinakolmion kapean pään keskeltä viilto kohti kolmion terävää kärkeä melkein puoliväliin asti. Leikkaa sitten näiden keskelle viillot ja lopuksi kaikki neljä suikaletta vielä kahteen osaan, jolloin ”mustekalassa” on kahdeksan lonkeroa. Taivuta lonkerot erilleen toisistaan. Lopuksi rullaa mustekalalle pää kolmion terävästä kulmasta aloittaen. Paina silmiksi pari pientä palaa mustaa oliivia tms.

Paista mustekalasämpylät 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Kalakeiton kanssa tarjoiltuna mausta mustekalat yrttisuolalla ennen paistamista.

tiistai 28. heinäkuuta 2020

Juotava mustikkapiirakka ja muita marjajuomia


Marjoja pitäisi parhaan satokauden aikaan syödä tuoreena niin paljon kuin vain ehtii ja jaksaa. Mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, lakkaa, karhunvatukkaa, herukoita, kaikkia… puuron joukossa, salaateissa, sellaisenaan…  Ihan kuin huomaamatta osa päivän marja-annoksen nauttimisesta hoituu juomalla ne. Satokauden ulkopuolella nautitaan tietysti pakastemarjoja.

The mustikkapiirakan valmistuksesta jäi vähän mustikoita, joten ne pääsivät blenderin kannuun juotavaksi mustikkapiirakaksi. Se oli niin hyvää että seuraavina päivinä tein pitkästä aikaa lisää smoothieita erilaisilla marjoilla. Resepteistä tulee aina kaksi annosta.

Mustikka- ja mansikkamaidon reseptit on julkaistu blogissamme jo aiemmin.

Täytyykin lähteä tästä mustikoita poimimaan.



Juotava mustikkapiirakka

3 dl  mustikoita
4 dl  maitoa
2  digestivekeksiä
2 rkl  kaurahiutaleita
4 tl  limettimehua
2 rkl  ruokokidesokeria
hiukan kanelia, kardemummaa ja vaniljasokeria

Kaada blenderin kannuun kaikki muut paitsi mausteet ja pyöräytä ainekset paksuksi juomaksi. Lisää sitten kanelia, kardemummaa ja vaniljasokeria oman maun mukaan sen verran että ne maistuvat, mutta eivät nouse kaikkien muiden makujen ylle. Blendaa välillä ja lisää mausteita jos on tarpeen.




Lakkasmoothie

200 g  lakkoja
4 rkl  mantelijauhetta
4 rkl  fariinisokeria
1 rkl  juoksevaa Oivariinia
2  kananmunaa
2 dl  maitoa
1 rkl  vaniljasokeria
ripaus suolaa

Kaada kaikki ainekset blenderin kannuun ja pyöräytä smoothieksi.




Mansikka-vadelmasmoothie

200 g  mansikoita
100 g  vadelmia
3 dl  maitoa
kourallinen basilikaa/basilikanvarsia
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä paloiteltuna
1 tl  sitruunamehua
3 rkl  kaurahiutaleita
3 rkl  sokeria

Laita ensin maito kattilaan ja lisää basilikat sekä inkiväärit. Kuumenna kiehuvaksi ja ota kattila pois lämmöltä. Anna maidon jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jolloin basilikan ja inkiväärin maut uuttuvat maitoon. Siivilöi ”roskat” pois ja kaada maustettu maito blenderin kannuun. Lisää kaikki muut ainekset ja pyöräytä smoothieksi.



sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Tahmaiset grilliribsit pikaisesti painekeittimen avulla


Ribsit tai rimpsut suomalaisittain ovat olleet grillattua kesäruokaa perheessäni 1960-luvulta alkaen eli ne eivät todellakaan ole mikään uutuusruokalaji 2000-luvun kulinaristeille. Nykymuotoista short ribs -riviä isäni kutsui patruunavyöksi, koska se hyvinkin muistutti metsästäjien käyttämiä haulikon patruunavöitä. Minä sain jo nuorena kloppina toimia grillimestarina ja niihin aikoihin myös kehittelin hyväksi osoittautuneen ja usein edelleenkin käyttämäni kuivamaustesekoituksen. 

Amerikkalaistyyppiset tahmaiset ribsit syntyvät makealla grillikastikkeella sivellen ja koska halusin vaihteeksi erilaisia makuja, valitsin aasialaistyyppisen kastikkeen ja maustamisen.

Esikypsennys uunissa varmistaa murean lopputuloksen, mutta tällä kertaa esikypsensin rimpsuni painekeittimellä. Sen ansiosta rimpsuista saa nopeasti todella kypsiä ja ihania eikä tarvitse odotella tuntitolkulla niiden valmistumista.


Tahmaiset grilliribsit

n. 1,5 kg  porsaan kylkeä eli ribsejä

Painekeittimeen
2 dl  vettä
½ dl  omenaviinietikkaa

Pintamausteet eli dry rub
n. 2 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Sivelykastike
1,5 dl  soijakastiketta
0,75 dl  miriniä
4 rkl  muscovadosokeria
3 rkl  juoksevaa hunajaa
1  valkosipulin kynsi raastettuna
3 cm  tuoretta inkivääriä raastettuna

Levitä pintamausteseos tasaisesti ribseille ja anna maustua sen aikaa kun valmistat sivelykastikkeen.

Yhdistä kaikki sivelykastikkeen aineet, kiehauta kasarissa ja anna porista hiljaa n.15 minuuttia. Siirrä sivuun odottamaan.

Aseta ribsit painekeittimeen ritilän päälle niin, että ne eivät ole kosketuksessa nesteeseen.
Kypsennä täysteholla 15 minuuttia. Sammuta keitin, anna paineen laskea viitisen minuuttia ja avaa poistoventtiili polttamatta itseäsi.

Nosta kypsät ribsit tarjottimelle ja anna jäähtyä rauhassa. Sivele molemmin puolin sivelykastikkeella ennen grillausta. Kastike sisältää sokeria, joka palaa helposti, joten varo grillatessasi. Lihahan on jo kypsää, joten tarkoitus on vain ottaa niille kaunis pinta ja grillin aromit. Voit halutessasi ripotella niiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulin vartta tarjolle laitettaessa.