Tänä vuonna omenasato jäänee koko
maassa tavanomaista pienemmäksi. Jos siitä on löydettävissä jotain hyvää, niin edes
se että ei tarvitse ennätyssatovuosien tapaan tuskailla mihin ne kaikki ylimääräiset
omenat laittaisi, kun kukaan ei enää huoli niitä ilmaiseksikaan ja oma
kellarikin on jo tupaten täynnä omenasosetölkkejä ja omenamehupulloja.
Syksyllä tarvitaan joka
tapauksessa paljon hyviä omenareseptejä. Vispipuuroon saa upotetuksi aika monta
omenaa soseen ja mehun muodossa, joten tehdään nyt ainakin sitä. Tähän ei
kuitenkaan tarvitse itse ensin valmistaa sosetta tai mehua, vaan kaupan
ainekset ovat ihan yhtä hyviä. Omenasose-mehuseos kaipasi hiukan lisää ”jotain”,
joten maustoin liemen varovasti vaniljasokerilla, merisuolalla sekä yuzu –mehulla,
jotka korostivat omenan makua. Lisäksi paistoin kauramurua, joka puuron päälle
ripoteltuna on aivan ihanaa, eikä kukaan enää sano ”taas puuroa, eiks edes joskus vois
jotain muuta”.
Itse asiassa tämä vispipuuro kelpaa niin arkeen kuin juhlaan. Alussa on perusresepti ja lopussa näytän, miten parilla pikku muutoksella tästä tehdään todella salonkikelpoinen jälkiruoka.
Itse asiassa tämä vispipuuro kelpaa niin arkeen kuin juhlaan. Alussa on perusresepti ja lopussa näytän, miten parilla pikku muutoksella tästä tehdään todella salonkikelpoinen jälkiruoka.
Omenavispipuuro
8
dl tuorepuristettua omenamehua
5
d omenasosetta (esim Bonne)
1
dl tavallista kidesokeria
1
dl fariinisokeria
0,5
tl vaniljasokeria
0,5
tl hienoa merisuolaa
1,5
tl yuzumehua
1,5
dl (tai 2 dl) mannasuurimoita
Kaada
kattilaan kaikki muu paitsi mannasuurimot sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Jos
haluat tiiviin ja paksumman puuron, käytä 2 dl mannasuurimoita. Minä tein pehmeämpää ja käytin vain
1,5 dl. Ripottele joukkoon mannasuurimot voimakkaasti vatkaten niin että ne
eivät jää kokkareiksi liemeen. Keitä puuroa viiden minuutin ajan muutamia
kertoja välillä sekoittaen. Kun puuro on valmista, kaada se isoon pyöreäpohjaiseen
kulhoon jäähtymään. Lopuksi jäähdytä puuro vielä jääkaappikylmäksi. Vatkaa kylmä
puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi ja laita jääkaappiin vielä vähäksi aikaa.
Kauramuru (crumble)
50
g voita
1
dl fariinisokeria
2/3
dl kaurahiutaleita
1/3
dl vanhan ajan kauraryynejä (se rapeampi versio kaurahiutaleista)
1
dl vehnäjauhoa
1
tl kanelia
0,5
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
Mittaa
voi sekä fariinisokeri paistinpannulle ja laita muut ainekset yhteen kulhoon. Jos
kaupasta ei löydy Myllärin vanhan ajan kauraryynejä, seokseen voi käyttää
pelkkiä kaurahiutaleita. Kuumenna voi-sokeriseosta niin että ainekset sulavat
ja lisää sitten jauho-mausteseos. Paahda muruseosta keskilämmöllä koko ajan
puuhaarukalla sekoitellen. Kun seos alkaa kuivahtaa ja tuoksua paahtuneelta,
ota pannu pois liedeltä ja kumoa pannun sisältö laakealle lautaselle jäähtymään.
Varo paahtamasta liian pitkään tai liian kuumalla ettei sokeri pala.
Tarjoile omenavispipuuro
kauramurun, tuoreiden omppuviipaleiden ja kermamaidon kanssa.
Tästä tuli niin hyvää puuroa,
että näitä aineksia yhdistelemällä vispipuuro kelpaa jopa ”fine
dining” jälkiruoaksi kun siihen tehdään vielä vähän hienosäätöä. Fiinimpää
jälkiruokaa varten vaihdetaan kermamaito fraiche-kermavaahdoksi ja lisätään
annokseen omenamehuhelmiä. Mehuhelmet kuuluvat oikeastaan molekyyligastronomian
otsikon alle, mutta valmistukseen ei välttämättä tarvita mitään erikoistuotteita. Näitä on nimittäin tosi helppo tehdä ihan tavallisesta ruokakaupasta
löytyvistä aineksista eli hyydyttämällä agar agarin avulla. Mehuhelmiä voi
valmistaa omenamehusta, balsamiviinietikasta, äyriäisliemestä, ihan mistä vaan
mitä mihinkin ruokaan tarvitaan. Mehuhelmet eivät kuitenkaan kestä pitkää säilytystä
ja ne pitäisikin annostella melko nopeasti valmistamisen jälkeen.
Omenamehuhelmet
1,5
dl tuorepuristettua omenamehua
1
tl yuzumehua
2
g agar agar -jauhetta
3
dl jääkaappikylmää rypsiöljyä
5
dl jääkylmää vettä
Mittaa
agar agar tarkkaan 0,1 gramman tarkkuudella. Kaada pieneen kattilaan omenamehu
ja mausta se yuzumehulla. Yuzu tekee omenamehusta tosi raikkaan makuista, mutta
jos sitä ei ole käytettävissä, täytyy tehdä helmet ilman sitä. Ota työpöydälle esiin
korkeassa lasissa jääkaappikylmä rypsiöljy. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja vatkaa
agar agar -jauhe mehun joukkoon. Keitä noin puolen minuutin verran ja ota sitten
kattila pois liedeltä. Käytä pipettiä, pientä tippapulloa tai lääkeruiskua
omenamehun annostelemiseen. Tiputtele mehusta pisaroita kylmän öljyn joukkoon,
jolloin mehu alkaa hyytyä helmiksi. Kaada öljy pienen siivilän kautta toiseen
korkeaan lasiin, jolloin helmet jäävät siivilään ja lasiin menee puhdas öljy.
Ota esiin kulhollinen jääkylmää vettä ja kopauta siivilän sisältö veteen.
Hämmentele lusikalla niin että mehuhelmet puhdistuvat öljystä. Kerää sitten
mehuhelmet vedestä puhtaaseen siivilään, valuta ja käytä mahdollisimman pian. Kuuma mehu alkaa jäähtyessään hyytyä todella nopeasti, joten pisaroiden tiputtelun öljyyn täytyy tapahtua ripeään tahtiin, ettei mehu ehdi ennen aikojaan jähmettyä hyytelöksi pipetin sisään.
Fraiche-kermavaahto
2
dl vispikermaa
2
rkl sokeria
2
rkl creme fraichea
Vatkaa
ainekset napakaksi vaahdoksi.