sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Piparminttupallerot



Pipareiden, luumutorttujen, maustekakkujen, suklaiden, marmeladien ja muiden joululeivonnaisten ja -makeisten joukkoon mahtuu myös piparmintun makuiset macaronit. Vai meneeköhän tämä jo vähän överiksi? Näissä macaroneissa on ainakin överi täyte ja koristelu, joten päätin jättää otsikosta pois sanan macaron, ja nimittää näitä vain yksinkertaisesti piparminttupalleroiksi. Kaikkien aattoillan pakollisten kuvioiden jälkeen otetaan pöytään juotavaa ja kulhollinen piparminttupalleroita, avataan Monopoli, Alias tai Boggle (tai joku muu ei-tietokonepeli) ja ryhdytään porukalla pelaamaan.


Piparminttupallerot (macarons)
(noin 50 macaronsia)

230 g mantelijauhetta
230 g tomusokeria
80 + 80 g munanvalkuaista
2 rkl hienoa sokeria
230 g hienoa sokeria
0,5 dl vettä

minttusuklaaganache
(riittää noin 50 macaronsiin)
200 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
2 tl piparminttuaromia
(piparminttukarkkijauhetta)

sokerikuorrute
1 munanvalkuainen
tippa punaista elintarvikeväriä
1 tl piparminttuaromia
tomusokeria

viimeistelyyn
piparminttukarkkirouhetta


Sekoita keskenään tomusokeri sekä mantelijauhe ja hienonna ne vielä yleiskoneen kutterissa mahdollisimman hienojakoiseksi. Siivilöi seos isoon kulhoon ja lisää 80 grammaa valkuaista. Sekoita aineksista tasainen tahna.

Kaada kattilaan 230 g hienoa sokeria ja lisää vesi. Odota kunnes vesi on kastellut sokerin kokonaan. Laita vatkauskulhoon 80 g munanvalkuaista sekä 2 rkl sokeria ja vatkaa seos pehmeäksi vaahdoksi. Keitä sokeriliuosta pienellä lämmöllä kunnes sokeri on kokonaan liuennut ja seos kuumentunut 118 asteeseen. Vahdi kiehumista lämpömittarin avulla äläkä päästä kuumenemaan yhtään yli. Kaada kuuma sokeriliuos valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt ja muodostaa kovan vaahdon. Kääntele valkuaisvaahtoa manteli-sokeritahnan joukkoon niin kauan että seos notkistuu. Taikina on valmista pursotettavaksi kun se alkaa olla lähes valuvaa.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota siitä tasakokoisia pieniä kiekkoja uunipellille leivinpaperille tai silikonista valmistetulle macaronmatolle. Jätä paperille taikinakiekkojen väliin pari senttiä tilaa levitä. Kun leivinpaperi on täynnä, täräytä peltiä muutaman kerran pudottamalla se voimakkaasti pöytään. Näin macaroneihin ei jää ilmakuplia. Anna peltien levätä peittämättä puoli tuntia – tunnin ajan, jotta pintaan ehtii muodostua hiukan kuorta. Paista macaronit 140 asteessa kiertoilmasäädöllä noin 14 minuuttia. Jäähdytä macaronkuoria hetki ja irrota ne sitten leivinpaperista.

Valmista täyte sillä välin kun macaronit kuortuvat. Aloita piparminttukarkkien rouhimisesta. Voit käyttää jouluisia candy cane –karkkikeppejä tai punavalkoisia polkagris-karkkeja. Rouhi karkit kutterissa tai morttelissa. Rouheeseen muodostuu ihan hienoa sokerin kaltaista jauhetta sekä karkeampaa murua. Siivilöi ”sokeri” ja käytä se maustamaan ganachea. Isommat murut menevät pintakoristeluun.

Sulata suklaat kerman kanssa vesihauteessa. Lisää piparminttuaromi sekä karkkijauhe ja sekoita. Laita ganache jääkaappiin jäähtymään. Kun seos on kylmää, vatkaa sitä hetki jolloin se vaahtoutuu miellyttävämmäksi pursottaa. Sen jälkeen lusikoi ganache pursotinpussiin.

Valmista sokerikuorrute ja siirrä se pieneen pursotinpussiin. Jos käytettävissä ei ole punaista elintarvikeväriä, pikku lusikallinen punajuurilientä ajaa saman asian. Piparminttuaromi peittää kyllä punajuuren maun.

Pursota minttusuklaaganachea macaronin tasaiselle puolelle ja paina varovasti toinen kuori sen päälle. Täyte saa hiukan pursuta ulos kuorten välistä. Kun kaikki on täytetty, kieritä reunat piparmintturouheessa. Aseta macaronit sitten leivinpaperille ja pursota pinnalle vaaleanpunaista sokerikuorrutetta ja viimeistele piparmintturouheella.

Säilytä macaronit jääkaapissa tai muuten viileässä. Macaronit voi myös pakastaa.


Ei kommentteja: