Parhaaseen suppilovahveroaikaan niitä pitää käyttää aina kun vain voi. Nyt suppiksista valmistui keittolounas. Jotta sienisoppa ei olisi jäänyt liian tavanomaiseksi, tein sen mausteeksi kirvelikermaa ja viimeistelyksi rapeita kauraleipäpaloja. Keiton nesteeksi voi käyttää sieni-, kasvis- tai kanalientä. Tässä on nyt kanalientä siitä syystä, että sulatin pakasteesta syyskuisen kanaviillokin valmistuksesta yli jääneen kanaliemen. Sienikeittoon saa myös mahtavasti lisämakua, kun tuoreiden sienten joukkoon laittaa liotettuja kuivattuja sieniä.
Suppilovahverokeitto
3
rkl kuivattuja suppilovahveroita
1,5
dl lämmintä vettä
150-200
g tuoreita suppilovahveroita
1
pieni sipuli
2
rkl voita
pieni
loraus marsalaviiniä tai sherryä
2
rkl vehnäjauhoa
5-6
dl kanalientä (kasvislientä/sienilientä)
3
rkl hienonnettua ruohosipulia
1
dl kermaa
suolaa
ja mustapippuria maun mukaan
Kaada
kuivatut suppilovahverot pieneen kulhoon ja kaada niiden päälle lämmin vesi.
Anna sienten liota huoneenlämmössä parin tunnin ajan.
Pannuta
tuoreista suppilovahveroista ylimääräinen vesi sekoittelemalla sieniä kuumalla
paistinpannulla.
Valuta
liotetut kuivatut sienet ja säästä liotusliemi. Kuori sipuli ja leikkaa se
pieniksi kuutioiksi.
Sulata
kattilassa voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää kaikki sienet ja sekoittele
niitä muutaman minuutin ajan. Possauta viini sienten päälle kuumaan kattilaan
ja anna sen haihtua. Ripottele kattilaan vehnäjauho ja sekoittele parin
minuutin ajan kunnes jauho saa hiukan väriä. Lisää sitten sienten liotusliemi
ja sekoittele kunnes se kiehuu. Lisää kanaliemi sekä ruohosipuli ja kuumenna
kiehuvaksi. Keitä soppaa 5-10 minuuttia välillä sekoitellen.
Soseuta
keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Ei ihan smoothieksi, mutta
kohtalaisen sileäksi. Lisää kerma ja kuumenna keitto kattilassa vielä kerran
kiehumispisteeseen. Lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria.
Kirvelikerma
puoli
ruukkua kirveliä
0,5
dl kuohukermaa
ripaus
suolaa
(tilkka
maitoa jos tarvitsee ohentaa)
Nypi
kirvelinlehdet siivilään ja laita siivilä sopivan kokoisen kulhon päälle. Kaada lehtien päälle kiehuvaa vettä ja anna niiden liota siinä noin 20-30 sekuntia.
Siirrä sen jälkeen siivilä jäävesikulhoon ja jäähdytä yrtit nopeasti, jolloin
ne säilyttävät värinsä. Nosta siivilä kirvelinlehtineen pois kulhosta ja taputtele
talouspaperilla siivilän alapuolelta ylimääräinen kosteus pois. Kaada yrtit
leikkuulaudalle ja hienonna ne.
Vatkaa
kerma löysäksi vaahdoksi, mausta suolalla ja sekoita joukkoon hienonnettu
kirveli. Jos vaahdosta tuli liian napakkaa, sitä voi ohentaa pikkutipalla
maitoa.
Krutongit
kourallinen
kauraleivästä revittyjä pieniä paloja
1-2
tl ruokaöljyä
Sekoita
leipäpalat ja öljy pienessä kulhossa ja levitä leipäpalat uunipellille joka on
päällystetty alumiinifoliolla. Kuivaa leipäpaloja uunissa 175 asteessa 10-15 minuuttia.