Keittiöömme
kulkeutui noin litran verran lakkamehua, joka oli siivilässä sulatetuista
pakastelakoista valunutta nestettä, siis todellakin ihan puhdasta
makeuttamatonta lakkamehua. Tietysti yksinkertaisinta olisi ollut keittää siitä
hienoa hyytelöä sokerin kanssa, mutta sehän olisi ollut aivan liian helppoa. Voisiko
lakkamehulla maustaa suolaista ruokaa? Sehän piti tietysti kokeilla ja
valmistimme pätkän hirven ulkofileetä lisukkeineen tällä teemalla.
Ihan
ensin suodatin pakastelakoista valuneen nesteen kankaan läpi täysin kirkkaaksi
mehuksi, minkä jälkeen redusoin sen keittämällä ja näin käytettävissä oli noin
puoli litraa aromaattista lakkamehua. Hirven ulkofileetä varten valmistettiin
lakkamehulla maustettu suolaliuos, jolla liha ”rokotettiin” sisältä ja
siveltiin päältä. Lisäksi salaattiin tuli lakkavinaigrette ja viimeisen
silauksen annokseen antoivat lakkamehusta ja kuusenkerkkäsiirapista valmistetut
hyytelökuutiot.
Hirven
lakkamarinoitu ulkofilee
1,2 kg hirven
ulkofileetä
rypsiöljyä
10
% suolaliuosta
redusoitua
lakkamehua
merisuolaa
myllystä
mustapippuria myllystä
katajanmarjoja
hienonnettuna
Keitä suolaliemi, jossa on vettä ja 10% karkeaa
merisuolaa (1 litra vettä, 100 grammaa suolaa). Keitä, kunnes suola on sulanut
ja jäähdytä. Kuumenna uuni 175°C. Ota liha tunnin tai pari ennen käsittelyä
jääkaapista huoneenlämpöön. Poista kaikki kalvot. Ruskista liha pannulla joka
puolelta. Ruiskuta lihaan suolaliuosta johon on lisätty lakkamehu suhteessa 1
osa suolaliuosta ja 1 osa lakkamehua. Sivele lihan pinta lakkamehulla ja mausta
se rouhitun suolan, rouhitun mustapippurin ja murskattujen katajanmarjojen
sekoituksella. Aseta liha uunipannulle ja kypsennä sitä 175°C uunissa, kunnes
sisälämpötila on 55 °C. Tähän menee noin 1 tunti. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä puolisen tuntia ennen leikkaamista.
Lakkavinaigrette
vihreään salaattiin
3 rkl ruokaöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl lakkamehua
suolaa
mustapippuria
hunajaa
lehtikaalia tai jotain muuta vihreää
hiukan lehtipersiljaa
Leikkaa lehtikaali hienoksi ja lisää hiukan
hienonnettua lehtipersiljaa. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään ja
lisää kastike salaatin joukkoon.
Lakkahyytelö
2 dl redusoitua makeuttamatonta lakkamehua
2 rkl kuusenkerkkäsiirappia
8 g liivatelehtiä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin
viideksi minuutiksi. Sekoita keskenään lakkamehu sekä kuusenkerkkäsiirappi, ota
siitä pieneen kuppiin muutama ruokalusikallinen nestettä ja kuumenna tämä
(mikrossa). Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata
liivatelehdet kuumaan nesteeseen. Lisää liivateliuos lakkamehun joukkoon,
sekoita huolella ja kaada mehu laakeaan astiaan hyytymään. Anna hyytyä
jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen käyttöä. Hyytelön on oltava niin
kiinteää, että siitä voi leikata palasia annokseen.