torstai 3. huhtikuuta 2014

Piparjuurivoissa haudutettua kuhaa ja juuresfondantit



Kalaa pitäisi kuulemma syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Onneksi kauppahallien kalakauppiailla on tiskissään kelpo valikoima tuoretta kalaa. Tällä kertaa lautaselle pääsi kuhafilee.


Piparjuurivoissa haudutettua kuhaa

1                    kuhafilee (tai ½ isosta) / syöjä
50 g               voita
25 g               raastettua piparjuurta
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                            
Sekoita keskenään huoneenlämmössä pehmennyt voi ja piparjuuriraaste sekä ripaus suolaa. Voit halutessasi muotoilla 1/3 voimäärästä nappeja tai muuten säästää sen tarjoilua varten. Tee voita kalamäärän mukaan tarvittaessa suurempi määrä. Tästä riitti kahdelle. 

Laita piparjuurivoita vähäsen pannulle ja ota hieman väriä kuhalle. Käännä kuhafileet ja laita loput paistoon varatusta voista pannulle. Pidä pannu alhaisella lämmöllä ja valele kuhaa piparjuurivoilla kypsennyksen ajan. Yritä olla kypsentämättä kalaa liiaksi. Helpommin se onnistuu isommalla, paksummalla fileellä. Nosta varovasti kypsä kuhafilee lautaselle,  ja laita voita tai voinappi kalan päälle juuri ennen herkuttelua. Vielä pari rouhaisua valkopippuria myllystä ja siinä se on.



Juuresfondantit

isoja yleisperunoita
juuriselleri
isoja porkkanoita
ankanrasvaa
kanalientä


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa perunoista kaksi vastakkaista puolta tasaiseksi. Leikkaa juuriselleristä perunoiden paksuinen viipale. Paina rengasmuotilla juureksista kiekkoja. Kuori porkkanat ja leikkaa niistä saman paksuisia viipaleita kuin perunoista ja selleristä. Kuivaa kaikki tasaiset pinnat.

Sulata ankanrasva paistinpannulla ja ruskista ensin porkkanoiden tasaiset pinnat. Laita porkkanaviipaleet uunivuokaan, kaada vuokaan hiukan kiehuvaa kanalientä ja laita vuoka uuniin. Ruskista sitten peruna- ja sellerikiekkojen tasaiset pinnat, lisää ne uunivuokaan, kaada ankanrasva juuresten päälle ja kaada kanalientä vuokaan vielä sen verran että nesteen pinta ulottuu juureskiekkojen reunaan asti. Laita vuoka takaisin uuniin ja kypsennä fondanteja 25 minuuttia. Nosta juuresfondantit pois liemestä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja asettele lautasille.


4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuollaisia fondantteja,tosin perunasta ,teki juuri eräs kilpailija täkäläisessaä MasterChefissa ,ja katselinkin niitä sillä silmällä;D Ihana annos!

Jael kirjoitti...

Ai niin ,perunastahan nuo sinunkin olivat...

Anonyymi kirjoitti...

Me tehään perunafondantit ihan voilla. Ja ai, omssinomssi ne maistuu.


Suski Alppilast

Tuplaespresso kirjoitti...

Kai perunafondantit on mahdollista kypsentää myös voissa, en ole koskaan kokeillut. Ehkä kuitenkin parempi tapa on käyttää jotain kovettumatonta kasviöljyä kuten rypsiöljyä? :)