Olin
ostanut ahvenfileitä ja ajattelin laittaa niistä jotain hyvää jääkaapin
viileälokerosta löytämäni raitajuurten sekä juurisellerin kanssa. Jostain
syystä kuitenkin päädyin googlaamaan gnocchireseptejä. Googlen ihmeellisessä
maailmassa seikkailin sivustolta toiselle, kunnes päädyin tänne.
Mitenkähän
tuo lohiresepti toimisi ahvenelle? Kalaa vesihauteessa kypsennettynä, se voisi
olla ihan hyvää? Eihän minulla tietenkään ole työhön sopivaa vesihaudepataa eli
sous vide -keitintä, mutta reseptin mukaan kypsennysaika ei ole kovin pitkä,
joten varmaankin sous vide -keittimen voi hätätapauksessa korvata kattilalla, hyvällä
lämpömittarilla ja tasaisen kuumalla vedellä. Ei se mitään ota, jos ei
annakaan, joten pitäähän tuota kokeilla. Jos se ei onnistu, aina voi hakea
pizzan. Pitäydyin kuitenkin alkuperäisessä ajatuksessa kypsentää ahvenille lisäkkeeksi
raitajuuria ja tehdä muhennettua juuriselleriä. Kala tarvitsee myös jonkinlaisen
kastikkeen, joten pyöräytin monitoimikoneessa
lehtikaalipeston, jonka maun tiesin toimivan ahvenen kanssa.
Mutta
siitä ahvenesta sous
vide…
Aloitin
ahventen valmistuksen, kuten kitchenfilescomin resepti ohjeistaa ja siistin kalan,
tässä tapauksessa fileet. Koska kyseessä on ahven (toimii myös kuhaan), leikkasin keskeltä kapean
v-viillon jonka avulla sain hetkessä kahdella veitsenvedolla kaikki pikkuruodot
pois ja lopuksi asettelin fileet tasaiseksi ja siistiksi matoksi muovikelmulle.
Sitten maustoin fileet ripauksella suolaa, käärin fileematon tiukalle rullalle
ja laitoin jääkaapin nollalokeroon muutamaksi tunniksi.
Kun
kalarulla on maustunut ja asettunut muotoonsa, laitoin kelmupaketin
minigrippiin ja yritin parhaani mukaan puristella paketista kaikki ilmat pois.
Laitoin kasarin tiskialtaaseen, kasariin lämpömittarin anturin ja täytin kasarin hanakuumalla vedellä.
Hanakuuma tarkoittaa meidän talossa 57 astetta. Sitten upotin kalapaketin
veteen, sen päälle pienen lautasen jotta kala pysyy koko ajan veden peitossa ja
laitoin hanan valumaan hyvin säästeliäästi mahdollisimman kuumaa vettä. Laskin
kypsennysajaksi ohjeen mukaiset 23 minuuttia sekä ahvenelle ”varmuuden vuoksi”
lisäämäni 10 minuuttia, koska halusin kalan kypsyvän kokonaan, mitä lohen ei
tarvitse tehdä. Sain veden lämpötilan pysymään koko ajan välillä 47-50 astetta.
Kypsennysajan lopulla otin paketin pois ja annoin se hetken jäähtyä ennen kuin
poistin kelmun.
Irrotettuani
kelmun totesin ahvenrullan olevan keskeltä vielä melko raaka, joten tein sen
mitä nälkäinen kokki vain voi tehdä: otin esiin paistinpannun. laitoin sen
liedelle ja heitin pannulle nokareen voita. Ruskistin kalarullan
voissa ja kun olin leikannut sen parin sentin paksuisiksi viipaleiksi,
ruskistin vielä leikkauspinnatkin ja lopuksi maustoin viipaleet suolalla ja
valkopippurilla. Lopputulos oli päältä melkein rapsakka ja sisältä todella
mehevä kala, jonka pienten ”pihvien” pyöreästä muodosta ei välttämättä olisi
osannut sanoa, mitä lautasella on. Lisäkkeetkin toimivat tosi onnistuneesti.
Tämä ei ollut ihan sitä mitä yritin tehdä, mutta oikein hyvä ja maukas annos.
Jälkiviisaana voi kuitenkin todeta, että ehkä sous vide ei sittenkään ole
ahvenelle se kaikkein järkevin kypsennystapa? Tai jospa joku osaisi neuvoa, miten sous vide pitäisi tehdä, kun kypsennettävänä on tällainen vähärasvainen kala. Joka tapauksessa täytyy hankkia ihan oikeat sous vide -tarvikkeet meidän keittiöön.
Koko annokselle viinisuositus on chileläinen Errazuriz Sauvignon Blanc.
Paahdetut raitajuuret
raitajuuria
alumiinifoliota
suolaa
hunajaa
balsamiviinietikkaa
Kypsennä
ensin raitajuuret uunissa. Kääri ne jokainen erikseen alumiinifolioon ja paista
uunissa 200 asteessa noin 1-1,5 tuntia riippuen raitajuuren koosta. Kun olet
ottanut juurekset ulos uunista, anna niiden jäähtyä hetken aikaa ja sitten
kuori ne ja viipaloi noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. (Nämä
raitajuuret olivat harvinaisen tasavärisen vaaleita, mutta onneksi maku oli
hyvä.)
Levitä
juuresviipaleet uunivuokaan leivinpaperille. Mausta suolalla, hunajalla sekä
balsamiviinietikalla ja laita vielä uuniin 250 asteeseen noin 10-15 minuutiksi.
Lehtikaalipesto
50
g lehtikaalia
50
g pinjansiemeniä
50
g pecorinojuustoa raasteena
0,5-1
dl oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria
Ota
lehtikaaleista keskiruoti pois ja laita loput lehdet monitoimikoneen kulhoon.
Lisää pinjansiemenet sekä pecorinoraaste ja aja seos tasaiseksi tahnaksi. Lisää
oliiviöljy koneen koko ajan käydessä ja tee pestosta sopivan paksuista. Tähän
ruokaan valmistamani pesto oli melko kuivaa (n 0,5 dl öljyä), mutta se olisi
voinut olla juoksevampaakin. Mausta pesto lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Muhennettu juuriselleri
n
350 g juuriselleriä ruokailijaa kohden
vettä,
suolaa, hiukan voita
Kuori
juuriselleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Kypsennä palat suolalla
maustetussa vedessä niin, että keitettäessä vesi juuri ja juuri peittää
sellerinpalat. Kaada ylimääräinen vesi pois, lisää nokare voita ja muhenna
kypsät juurisellerit haarukalla.