keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Kokkikilpailun jälkiruoka



OMENA-AURAJUUSTOPANNACOTTA

300 g omenaa
2 rkl vettä
tilkka sitruunamehua
ripaus suolaa
80 g sokeria

Keitä kuoritut ja pieneksi pilkotut omenat sokerin kanssa pehmeäksi ja soseuta sauvasekoittimella. > n 2 dl sosetta

2 dl kermaa
1,5 dl maitoa
2 rkl sokeria
40 g aurajuustoa
1+ dl omenasosetta
2 liivatetta

Lämmitä kerma, maito ja sokeri kiehumispisteeseen, lisää aurajuusto pieninä paloina ja sulata se lämpimään nesteeseen. Lisää omenasose ja sekoita hyvin. Paseeraa seos tiheän siivilän läpi. Sulata liotetut liivatteet tilkkaseen kuumaa vettä ja sekoita pannacotan joukkoon.

Kaada kylmiin annosvuokiin ja laita jääkaappiin jähmettymään. Valmiin pannacotan on oltava niin hyytynyt, että se voidaan ehjänä kipata vuoasta lautaselle.


OMENAMARMELADI

vajaa 1 dl omenasosetta
1 liivatelehti

Liota liivatelehti, purista ylimääräinen vesi pois ja sulata se tilkkaan kuumaa vettä ja tämä edelleen omenasoseeseen. Levitä sose lautaselle 0,5 cm kerrokseksi ja laita jääkaappiin jäähtymään. Hyytynyt marmeladi leikataan pieniksi kuutioiksi.


MARINOITU OMENA

1 omena pieninä (5 mm) kuutioina
1 tl sitruunamehua
1 dl vettä
1 rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset ja anna omenanpalojen marinoitua pari tuntia ennen käyttöä.


PUOLUKKAKASTIKE

300 g pakastepuolukoita
120 g sokeria
2 rkl vettä

Keitä puolukoita, vettä ja sokeria kattilassa kunnes puolukat alkavat hajota. Paseeraa siivilän läpi ja erota tästä heti 1 dl sosetta puolukkamoussea varten.

Jatka keittämistä vielä hetken kunnes seos alkaa hiukan sakeutua. Valuta kastike suppilon kautta kaatonokalla varustettuun pulloon.


PUOLUKKAMOUSSE

1 valkuainen (30 g)
ripaus suolaa
40 g sokeria
1 dl paseerattua puolukkasosetta
(1 liivate, ei välttämätön)

Sekoita keskenään valkuainen, suola ja sokeri ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää puolukkasurvos ja jatka vatkaamista viitisen minuuttia. Liota liivatelehti tilkkaseen kuumaa vettä ja sekoita hyvin vaahdon joukkoon. Laita jääkaappiin jähmettymään.


KAURAMACARON JA KINUSKITÄYTE
1 valkuainen
70 g sokeria
30 - 40 g kaurajauhoa (kutterilla kaurahiutaleista)

0,5 dl sokeria
1 rkl vettä
2 rkl kermaa
10 g voita pieninä kuutioina
2 g maldon- tai hienoa merisuolaa
sulatettuja pakastepuolukoita

Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kovaksi vaahdoksi. Sekoita kaurajauho varovasti valkuaisvaahdon joukkoon ja lusikoi massa pursotuspussiin.
Pursota massasta pieniä n 2,5 cm ympyröitä silikonipaperille. Anna jähmettyä puoli tuntia ennen paistamista. Paista 140 noin 10 - 13 minuuttia.
Kaada sokeri paksupohjaisen kattilaan ja valuta vesi tasaisesti sokerin päälle. Anna veden imeytyä sokeriin. Kuumenna sokeria (sekoittamatta!) niin kauan että se sulaa ja ruskistuu hieman. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi kinuskiksi. Lisää voi, sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita lopuksi kevyesti suola kinuskin joukkoon.
Täytä kauramacaronsit kinuskilla ja paina väliin vielä muutama pakasteesta sulatettu puolukka antamaan kirpeyttä haukattaessa.


AURAJUUSTOLLA  MAUSTETTU KAURALEHTI

50 g sulatettua voita
30 g aurajuustoa
50 g sokeria
40 g kaurahiutaleita

Sekoita ainekset keskenään ja tee niistä leivinpaperille pieniä kekoja. Paista 180 asteessa 8-10 min kunnes väri on kullanruskea ja reunoilta tummempi mutta ei palanut.

Ei kommentteja: